Nasze Miśki - The Fart - Mała angielska historia motoryzacji by Swinks
pepi - 12-02-2011, 14:58
mhm
ty to zmierzyłeś czy na tym dyno ci powiedzieli ?
pozdrawiam
pepi - 12-02-2011, 22:23
Tylko tak
5,5 stockowe przyspieszenie do nowego 3.5 to wzrost 157%
5,5s / 3,5s = 1,57
przyspieszenie jest funkcja czasu w kwadracie m/s2 wiec
1,57 do kwadratu = 2,46
246% z 280 KM = 691 KM
tyle dokładnie musiał by mięć koni
nie chciał bym tu mówić o prawach fizyki ale daj to chłopaką z dyno niech to zweryfikują
bo cos tu nie hallo
swinks_UK - 12-02-2011, 22:48
pepi, a nie zwęszyłeś ironi w tym moim poście? Coś słabo siię starasz
Oczywiście, że 3.5s to bujda na kółkach.
Fabryka podaje przyspieszenie dla manuala 5.8s gwoli ścisłości.
Co do pomiaru na rolkach. Tego się po prostu nie praktykuje, bo i tak mierzysz tak naprawdę czas reakcji kierowcy w zmianach biegów. Poza tym, sesja dyno jest droższa od 2 biegów na Santa Pod, gdzie masz pomiar jednocześnie 1/4 mili, 1/8 mili, ET, 0-62mph, 0-100mph, czas spóźnienia reakcji i kilka innych danych.
Ale i tak, takie wyniki są wynikami kierowcy, a nie auta. Szczególnie gdy rozmawiamy o różnicach dziesiatek sekundy.
Z tego co się orientuję, to niektóre hamownie używają programu (algorytmu) do wyliczeń czasu przyspeszenia na podstawie wyników mocy i momentu obrotowego (ponoć są dostępne na necie - ja nie szukałem). Tak naprawdę to jednak żonglerka liczbami.
robertdg - 12-02-2011, 23:05
swinks_UK napisał/a: | Z tego co się orientuję, to niektóre hamownie używają programu (algorytmu) do wyliczeń czasu przyspeszenia na podstawie wyników mocy i momentu obrotowego (ponoć są dostępne na necie - ja nie szukałem). | Gdzieś kiedyś widziałem ten algorytm, no i za choinke nie potrafię znależć
pitbu77 - 13-02-2011, 00:57
robertdg napisał/a: | Gdzieś kiedyś widziałem ten algorytm, no i za choinke nie potrafię znależć |
Można policzyć to na "piechotę" tylko potrzebne są jeszcze przełożenia poszczególnych biegów i przełożenie główne skrzyni.
swinks_UK - 14-02-2011, 14:32
Zabawa w ZNAJDŹ RÓŻNICE:
1. Wnętrze z 2008:
2. Wnętrze z 2009:
3. Wnętrze z 2010:
4. Wnętrze z 2011:
Miłej zabawy
robertdg - 14-02-2011, 14:44
No co wyleciał hebel od automatu a pojawił się grabik od manuala, o to chodzi
Hugo - 14-02-2011, 15:20
Inna tapicerka, inna konsola centralna, dodatkowe zegary, inna kierownica, radio 2 dinowe, dywaniki aluminiowe wieś tuning . To tyle bez powiększania fotek. Po powiekszeniu pierwszej bardzo spodobało mi się obszycie kierownicy, może chcesz się jej pozbyć?
swinks_UK - 14-02-2011, 16:01
Hugo napisał/a: | Inna tapicerka, inna konsola centralna, dodatkowe zegary, inna kierownica, radio 2 dinowe, dywaniki aluminiowe wieś tuning . To tyle bez powiększania fotek. Po powiekszeniu pierwszej bardzo spodobało mi się obszycie kierownicy, może chcesz się jej pozbyć? |
Która kiera, Momo, czy Nardi?
Wieś tuning... he he he.... to prawdziwa blacha aluminiowa (profil 2.4mm) antypoślizgowa wyprofilowana do podłogi, żadne tam pseudo plastikowe podróbki
Tymon - 14-02-2011, 16:08
Mało dyskretne te wskaźniki dodatkowe, po co aż tyle? Masz tam wskaźnik pogody czy jak? Ryflowana blacha niefajnie wygląda w aucie cywilnym. Ogólnie fura konkret.
swinks_UK - 14-02-2011, 16:38
Tymon napisał/a: | Mało dyskretne te wskaźniki dodatkowe, po co aż tyle? Masz tam wskaźnik pogody czy jak? Ryflowana blacha niefajnie wygląda w aucie cywilnym. Ogólnie fura konkret. |
Kontroler LC-1 (AFR)
Kontroler methanolu
Boost controller
Temp. oleju
Ciśnienie oleju
Ciśnienie na szynie paliwowej
Które są niepotrzebne przy grzebanym aucie?
Vr-ka już jakiś czas temu przestała być cywilnym wozidupem
Hugo - 14-02-2011, 20:01
swinks_UK napisał/a: | Która kiera, Momo, czy Nardi? | Nardi. swinks_UK napisał/a: | Wieś tuning... he he he.... to prawdziwa blacha aluminiowa (profil 2.4mm) antypoślizgowa wyprofilowana do podłogi, żadne tam pseudo plastikowe podróbki | Nie chodzi o to z czego są zrobione tylko jak wyglądają.
swinks_UK - 14-02-2011, 20:08
Hugo napisał/a: | Nardi.... |
Nardi zrobiła wylot dawno temu. Chyba teraz Tucci ją ujeżdża.
Hugo napisał/a: | ...Nie chodzi o to z czego są zrobione tylko jak wyglądają. |
Spać na tej wycieraczce nie musisz...
fj_mike - 14-02-2011, 20:17
swinks_UK napisał/a: | Spać na tej wycieraczce nie musisz... |
Ta "wycieraczka" ładnie się komponuje ze środkiem
Solid floor po nogami
tucci - 14-02-2011, 22:41
swinks_UK napisał/a: | Hugo napisał/a: | Nardi.... |
Nardi zrobiła wylot dawno temu. Chyba teraz Tucci ją ujeżdża.
Hugo napisał/a: | ...Nie chodzi o to z czego są zrobione tylko jak wyglądają. |
Spać na tej wycieraczce nie musisz... |
...yyy wrong Ja mam drewniana od Krzyska
Wyniki z wykresu dosc dosc
|
|
|