[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
Voltron - 20-07-2009, 12:32
Chcę zmienić dwa amorki z tyłu zdecydowałem się już na KYB, tylko mam jeszcze wątpliwości pomiędzy Exel-G i Ultra SR. Jakie są różnice poza tym że SR powinny być sztywniejsze z tego co się orientuję.
czekoladka_1981 pisała cytuję:
"Tak jak podałam w poprzednim poście. Do obniżonego zawieszenia są serie KAYABA EXCEL-G Ultra SR one maja zwiększone siły tłumienia , i tym się różnią."
Na stronie http://www.kayaba.pl/ nie ma zbyt wiele informacji na temat różnic pomiędzy tymi amorkami.
Szczególnie interesuje mnie to czy Ultra SR będą pasować do mojego Gala według katalogu KYB i strony IC pasują ale ja nie posiadam w swoim Galu krótszych sprężyn(nie jest obniżony) czy w związku z tym będą pasowały?
Różnica w cenie nie jest duża więc zdecydowałbym się na Ultra SR gdyby pasowały i gdyby założenie tych amorków nie skróciłoby ich żywotności albo nie pogorszyło warunków jezdnych ponieważ nie mam obniżonego zawieszenia.
Chciałbym także aby zawieszenie było sztywniejsze niż w standardzie.
Exel-G 341213 - tył - 268,46 zł
Ultra SR 351030- tył - 292,87
Proszę o rady bo pod koniec miesiąca muszę zdecydować, które amorki kupię a nie chce się wkopać że wydam pieniądze na coś czego nie potrzebuję.
fajah - 21-07-2009, 11:14 Temat postu: sprężyny czy ktoś ma jakiś dobry namiar na sprężyny Lesjofors'a na tył do sedana? bo japaneze nie ma.
xor - 21-07-2009, 13:46
Voltron --> weź excel-g.
U mnie po wymianie zużytych amorków na właśnie te zawieszenie jest z tyłu wyraźnie sztywniejsze. Na ultra SR będziesz miał IMO zbyt twardo, ale jak jednak je weźmiesz daj znać na forum jakie wrażenia
Voltron - 21-07-2009, 14:25
Nie martwi mnie że będzie za twardo bo nawet bym tak wolał, martwi mnie tylko to czy ULTRA SR można włożyć do standardowego zawieszenia... Jeżeli tak to kupie SR i podzielę się wrażeniami.
fj_mike - 22-07-2009, 00:06
Mitsubishi Galant '98 sedan - amortyzatory tył
Do swojego misia założyłem Kayaba Excel-G 341213 i szwedzkie sprężyny KILEN.
Zdejmowałem fabryczne amorki mające prawie 11lat po przebiegu 160 tys.
Różnica jest przeogromna. Dopiero po zmianie dowiedziałem się jak mocno mu tył latał.
Zawieszenie nie jest zbyt twarde, w sam raz.
Jeszcze w przyszłym miesiącu wymieniam amory przód. Oczywiście KYB
Tieesto - 22-07-2009, 11:23
a da się jakoś w rozsądnych pieniądzach obnizyć galanta??
Voltron - 22-07-2009, 11:40
Zależy co rozumiesz przez rozsądne pieniądze
no i zależy jakiego Gala posiadasz np. do mojego EA2A z 98r można zakupić sprężyny eibach E6026-140 koszt w IC to 878,51 zł. Na Allegro są też sprężyny innych firm w granicach 200 zł za sztukę.
[ Dodano: 27-07-2009, 12:01 ]
Zamówiłem jednak KYB ULTRA SR tylko czas oczekiwania dość długi bo nie mają tych amorków na magazynach w IC. Także jak tylko wymienię amorki to napisze swoje wrażenia z jazdy.
[ Dodano: 03-08-2009, 08:07 ]
Niestety ULTRA SR nie było w IC i nie są ich w stanie dla mnie ściągnąć więc kupiłem EXEL-G dzisiaj będę wymieniał z kolegą zobaczymy czy będę zadowolony.
skull - 03-08-2009, 14:44
co sądzicie o amorkach Magnum,może już ktoś miał do czynienia z tą firmą
Owczar - 03-08-2009, 15:04
skull, coś czytałem o amorkach Magnum, ale to raczej opinie krótkodystansowe. Ja na Twoim miejscu bym nie ryzykował i kupił coś sprawdzonego, czyli KYB. Zaoszczedzisz 50zł na sztuce, a będziesz wymieniał kilkanaście tysięcy wcześniej pomijając fakt, że ich sprawność może być gorsza od samego początku.
skull - 03-08-2009, 15:53
ja już zamówiłem bo cena za sztukę na tył do mojego MSW 76zł za tę kasę to nawet przetestować warto i będę mógł dla potomnych coś powiedzieć o tej marce
2-letnia gwarancja bez limitu przebiegu kilometrów
Krzyzak - 03-08-2009, 20:59
skull napisał/a: | co sądzicie o amorkach Magnum,może już ktoś miał do czynienia z tą firmą |
gdybys poczytal, to znalazbys moj post - tragedia... sa tylko tanie
skrzypia na nierownosciach - zadne dotychczas testowane (5 roznych marek) tego nie mialy
to jakis polski syf chyba gorszy nawet od Delphi...
skull - 03-08-2009, 23:32
kurna szukałem info na temat tych Magnum,ale nic nie znalazłem.Dzięki Krzyżak jutro z rańca odmawiam i poszukam może KYB gdzieś w dobrej cenie.
Voltron - 04-08-2009, 08:18
Wczoraj założyłem KYB Exel-G 2 sztuki na tył. Z kolegą zajęło nam to 3 godz. poszło by szybciej ale np. zapomnieliśmy o jakiejś podkładce i trzeba było ściągać rozkręcać i skręcać na nowo Ale było miło xD.
Stare amorki to była po prostu porażka lewy amorek miał wygiętą szpilkę a kiedy podniosłem ją dwoma palcami bez żadnego oporu i puściłem, szybko opadła na dół ochlapując mnie olejem drugi był trochę lepszy ale też szkoda gadać.
Po wymianie różnica jest kolosalna auto jedzie prosto po nie równościach tyłek auta nie wyprzedza przodu na zakrętach po prostu bajka. Za miesiąc przód, żałuje tylko trochę że nie dostałem tych ULTRA SR ale i tak jest super.
Krzyzak - 04-08-2009, 21:06
skull, w tym temacie pisalem
nie wiem - moze z 2 strony wczesniej
Owczar - 10-08-2009, 14:36
Przymierzam się wymiany amorków z przodu. Wybór padł oczywiście na KYB EG.
Mam tylko pytanie gdzie mogę kupić odboje i osłony? Wiem, że można dobrać uniwersalne, ale te zakupione ostatnim razem u Japaneze za nic nie dały się urzeźbić. Wolałbym takie które będą pasowały P&P.
Czy standardem jest zakup nowych łączników stabiliztora?
|
|
|