Nasze Miśki - Mitsubishi Galant z Ostródy
sveno - 09-02-2016, 21:23
2002. Rekińczyk to rocznik 97 i jak do tej pory to tylko jedną śrubę ukręciłem ale to przez własną głupotę (śruba mocująca wąs zderzaka do pasa przedniego, odkręcana kilka razy i nie zabezpieczona smarem)
Sunderland86 - 23-02-2016, 12:57
W końcu modyfikacja, która czekała wyrzeźbienie jakieś pół roku, mianowicie reflektory przednie z japońskiego rynku. Trafiła się, można powiedzieć, okazja zakupienia tych lamp i podjarany tematem nabyłem je drogą kupna. Jakież było moje zdziwienie gdy lampy do mnie dotarły, okazało się, że nie mają elektrycznie regulowanej wysokości świateł mijania no cóż, w Japonii się chyba tego nie używa...
Tak to wygląda:
Jak to zobaczyłem to zwątpiłem i przeszła mi przez głowę myśl o sprzedaży ale ochłonąłem i wymyśliłem sobie, że je zmodyfikuje. Zakupiłem uszkodzone reflektory, aby wyciąć z nich gniazda do montażu silniczków i zacząłem rzeźbić. Kiedy wkleiłem i uszczelniłem gniazda, założyłem silniczek i... okazało się, że po założeniu silniczka nie mogę założyć gniazda kierunkowskazu. Ręce mi opadły i zostawiłem to i poszedłem się przespać z tym tematem.
Następnego dnia poszperałem trochę w sieci i znalazłem oprawkę do kierunkowskazu, która powinna pasować więc kupiłem.
Teraz wygląda to tak:
Pozostało mi jeszcze wyregulować odbłyśniki.
Tak wygląda teraz:
W tych reflektorach nie podoba mi się jedna rzecz, mianowicie plastikowe klosze.
Hugo - 23-02-2016, 13:25
Ciekawy mod, ale nie pomyślałeś o soczewkach na światłach mijania i czarnym wnętrzu reflektora?
robertdg - 23-02-2016, 17:27
Sunderland86 napisał/a: | Jakież było moje zdziwienie gdy lampy do mnie dotarły, okazało się, że nie mają elektrycznie regulowanej wysokości świateł mijania no cóż, w Japonii się chyba tego nie używa... | Skoro Leguminy i VR-4 mają nivomaty to nie ma konieczności stosowania pozycjonowania elektrycznego
Hugo - 23-02-2016, 17:53
Żadne Legnum ani Galant VR-4 nie miało fabrycznie Nivomatów.
robertdg - 23-02-2016, 18:52
Może za slabo zgłebiałem temat, ale te Leguminy i VR-4 które widziałem byly na nivomatach i tak jakoś wydedukowałem powiazanie braku elektrycznego pozycjonowania
Hugo - 23-02-2016, 19:12
Też nie mam 100% pewności, ale biorąc pod uwagę, że jeśli chodzi o "zwykłe" Galanty to tylko roczniki starsze, czyli 1996-2000 miały Nivomaty, to widząc 2 Legnumy z roczników 1996 i 1997 na zwykłych amortyzatorach stwierdziłem, że żadne nie miały Nivo.
sveno - 24-02-2016, 06:46
Hugo napisał/a: | zników 1996 i 1997 na zwykłych amortyzatorach stwierdziłem, że żadne nie miały Nivo. | a nie pomyślałeś, że może ktoś już wywalił wcześniej nivo i założył normalne amorki?
A co do lamp to bardziej wyglądają na rynek amerykański niż na JDM
robertdg - 24-02-2016, 07:47
sveno napisał/a: | A co do lamp to bardziej wyglądają na rynek amerykański niż na JDM | Były takie wersje ze wkłady miały pod kolor nadwozia:
Sunderland86 - 24-02-2016, 13:05
Hugo napisał/a: | Ciekawy mod, ale nie pomyślałeś o soczewkach na światłach mijania i czarnym wnętrzu reflektora? |
Za dużo dłubania, nie mam ochoty już rzeźbić.
Czarne mają wszyscy
robertdg napisał/a: | Skoro Leguminy i VR-4 mają nivomaty to nie ma konieczności stosowania pozycjonowania elektrycznego |
Idąc tym tropem to chyba wszystkie Galanty w Japonii musiałyby mieć nivo, bo w każdym Japończyku widziałem właśnie takie reflektory.
sveno napisał/a: | A co do lamp to bardziej wyglądają na rynek amerykański niż na JDM |
No niestety, gdyby nie paskudny kolor i zderzak GLS to efekt byłby podejrzewam lepszy.
robertdg napisał/a: | Były takie wersje ze wkłady miały pod kolor nadwozia |
To akurat Super VR4, ja za wzór miałem model Aspire:
Owczar - 24-02-2016, 15:04
A jak wygląda wiązka światła? Nie jest przypadkiem do ruchu lewostronnego?
Sunderland86 - 24-02-2016, 15:20
Owczar napisał/a: | A jak wygląda wiązka światła? Nie jest przypadkiem do ruchu lewostronnego? |
Odbłyśniki wymieniłem na europejskie, muszę je jeszcze wyregulować.
Jeszcze nikt mi nie migał długimi
Sunderland86 - 28-06-2016, 08:42
Mały up.
Gal jeździ jeszcze póki co, na zegarze ponad 212tkm. W międzyczasie wymienione zostało przednie prawe łożysko Koyo i nastała cisza (względna ). Klimatyzacja wymaga przeglądu, na dniach oddam auto specjalistom, aby wydali werdykt, w jakim jest stanie.
Gumki autofren to szajs przez duże S. Osłona tłoczka pękła i sączy się płyn. Taniej mi będzie chyba założyć używany zacisk niż bawić się w te gumki, bo oryginały nie są dostępne od ręki. Na montaż czekają też osłony i odboje tylnych amortyzatorów ale na razie czasu brak.
Owczar - 28-06-2016, 08:46
Pisałem już dawno, że autofren to szajs....
Krzyzak - 28-06-2016, 10:07
Sunderland86 napisał/a: | Osłona tłoczka pękła i sączy się płyn. | Nawet przez pękniętą osłonę płyn nie ma prawa się sączyć - musisz zbadać uszczelkę tłoczka wewnątrz zacisku i założyć tak jak nakazuje instrukcja - ze specjalnym smarem pod nią; tłoczek też do przeglądu czy dobrze się uszczelnia
|
|
|