To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Co sądzicie o tym telewizorku :):)

stary alfer - 10-12-2009, 13:23

karolgt napisał/a:
może lekki OT, ale próbował ktoś przewieźć 42 calowy TV (oczywiście zapakowany) w Colcie CA0? oczywiście jak będe mial okazje to zmierze pudelko i sprawdze ale może ktoś przewoził.

A niechce kupić i utknąć pod sklepem;/

42 cale w kartonie wiozłem swoim kombi. Na siedzenia z tyłu nie wchodzi. Wszedł przez tylną klapę po złożeniu siedzenia i był lekko oparty o drugie właśnie ze względu na zalecany transport w pionie.

W razie potrzeby jutro po południu jestem w stanie podać wymiary kartonu.

krzychu - 10-12-2009, 15:30

stary alfer napisał/a:

W razie potrzeby jutro po południu jestem w stanie podać wymiary kartonu.

To zależy czy TV jest w pudle z nogą zamontowaną czy obok. A LCD można wozić na leżąco matrycą do góry i ostrożnie.

Anonymous - 10-12-2009, 16:20

Plasmy nie zaleca się wozić na płasko, lcd można, tylko ostrożnie:)
jaca71 - 11-12-2009, 18:04

Bastek77 napisał/a:
Plasmy nie zaleca się wozić na płasko, lcd można, tylko ostrożnie:)

Żeby sie czasem plasma nie wylała?
To w jaki sposób powiesić plasme na suficie?

Problem był z pierwszymi plasmami, które miały miękką przednią "szybę" po położeniu w poziomie wylatała. Obecnie nie ma problemów. Chociaż do jazdy to bym kład ekranem w górę jak już ktoś sugerował postępować z LCD.

Trik - 12-12-2009, 21:05

Mi pudełko z LCD 37" ledwo wlazło w pionie do Lancera za przednimi fotelami.
Ale skoro robią takie rzeczy http://www.youtube.com/watch?v=tt14SLtej7c to może nic się nie stanie. Albo lepiej było by dać te 20PLN i przywieżli by ze sklepu tak jak należy.

PS. Plazmę zawsze można jakoś naprawić http://www.youtube.com/watch?v=0ykPsV2voYU

karolgt - 16-12-2009, 01:33

moje poszukiwania trwają :)

Mam pytanie co do Ambilight - fajny bajer, ale tak naprawde poza włączeniem tego pare razy na początku potem przydaje się na coś? czy raczej nie warto zawracać sobie tym głowe?

fargo - 16-12-2009, 20:49

Ja zastosowałem tanie rozwiązanie zastępcze czyli mała świetlówka z oprawką za telewizorem włączana oddzielnie. Efekt idealny, bardzo polepsza warunki oglądania :rolleyes:
karolgt - 18-12-2009, 00:52

pooglądałem, pogooglałem, i wybrałem jednak 46 :D
dzisiaj rozwiesiłem na ścianie karteczki obrazujące mi jak 46 cali będzie wyglądać, jest to duże, ale z odpowiedniej odległości będzie ok :)

narazie padł wybór na SHARP Aquos LC-46DH66E

Wybrałem z tych 3

ogólnie jestem zdecydowany na Sharpa.

Analizując wszystko do wyboru jest:Sharp, Samsung, LG i Sony
Sony odpada, nigdy nie lubiałem tej firmy, płaci się za marke i tyle.
LG i Samsung nie mam przekonania, mam odczucie że robia straszną masówke

natomiast Sharpa 42 cale widziałem na własne oczy przez pare godzin i wyglądał super.

[ Dodano: 18-12-2009, 00:53 ]
zapomniałem zapytac co tym sądzicie ? :)

misjonarz. - 19-12-2009, 16:22

ja to raczej byłbym za samsungiem LED serii 7 LUB 8
miałem samsungi CRT i byłem bardziej niż zadowolony
co do sony to masz rację :D :D :D

karolgt - 19-12-2009, 17:05

ostatecznie jednak zdecydowałem się na 42 cale. Powinno być ok.
Dziekuje wszystkim za pomoc :)

Anonymous - 20-12-2009, 22:16

miałem samsungi CRT, wszystkie samsungi crt z serii slim miały wadę kineskopu :?
Co do serii 7 czy 8 są ok,jednak ledowe Sharpy np. lc40lu700 , świecą lepiej:)

misjonarz. - 21-12-2009, 20:00

Bastek77 napisał/a:
miałem samsungi CRT, wszystkie samsungi crt z serii slim miały wadę kineskopu
ja miałem tylko te starsze i żadnego problemu z mini nie było. niestety jeden wytrzymał tylko 1 walnięcie piorunem, po drugim to już był szmelc :D
robertdg - 24-12-2009, 23:20

karolgt napisał/a:
Analizując wszystko do wyboru jest:Sharp, Samsung, LG i Sony
Sony odpada, nigdy nie lubiałem tej firmy, płaci się za marke i tyle.
LG i Samsung nie mam przekonania, mam odczucie że robia straszną masówke

Dla zainteresowanych Sony ma te same matryce co Samsung tylko ze Samsung od Serii6 ma powloke na matrycy na ktorej jest duzo lepszy obraz niz w Sonym, ja sobie tego nie wymyśliłem, ale jak ktoś zainteresowany zechce sobie poczytąc coś więcej na ten temat to dowie sie nawet że wiekszość producentów jedzie na podzespołach Samsunga, a w obecnym czasie Samsung i Sony wiodą prym w technologiach TV, jedni chwalą Sony za bardzo dobrą jakość odtwarzanych filmów z płyt Blue Ray, inni Samsunga za głębię obrazu i dźwięk, tak więc zdań jest wiele i na każdy tv znajdzie się i dobra i zła opinia, nie nalezy zapominać ze samsung wybił sie poprzez reklamy, wiec cos co z czasem jest dobre moze po czasie być złe, należy też brać pod uwage takie aspekty, jak np idziecie do marketu ogladac TV, poddajecie go badaniom pod wzgledem wizualnym (kolory, kontrast, etc.), nie zapominajcie, że w sklepie najczesciej na tv leci sygnal fullhd z Blue Ray wiec nie mysciel ze taki sygnal bedzie na codzien na tvp1 :P

Polecam zapoznać się ze stronami:
http://www.hdtvtest.co.uk/
http://rtv-agd.galerki.pl/
oraz wieloma innymi znalezionymi na google.

krzychu - 26-12-2009, 12:28

robertdg napisał/a:
Dla zainteresowanych Sony ma te same matryce co Samsung

Znowu to samo. Przecież jak byś dobrze poczytał to byś przeczytał że fabryka S-LCD Corp należy do Sony i Samsunga w 50:50. Tak samo Sony teraz otwiera fabryka LCD z Sharpem tylko że tam udział Sony jest mniejszy i znowu będą teksty że już nie od Samsunga tylko od Sharpa bierze?? Ludzie to tak jak by się sprzeczać czy 1,3 MultiJet Fiat bierze od Opla czy Opel od Fiata...

Dodam jeszcze że weźcie sobie 2 telewizora i porównajcie na tych samych obrazach, filmach różnej jakości... Działają inaczej (nawet ze zwiększeniem kąta inaczej tracą kontrast, kolory itd) więc jak mogą być takie same jak działają innaczej?? Więc nie są te same a pochodzą z tej samem fabryki! A to też nie do końca jest prawda ponieważ w 37 od Sony nie znajdziecie matrycy S-PVA tylko prawdopodobnie AUO Optronic, tak samo jeszcze był mały incydent z 32 cale i tymi matrycami ale to nie w wyższych modelach...

robertdg napisał/a:
tylko ze Samsung od Serii6 ma powloke na matrycy na ktorej jest duzo lepszy obraz niz w Sonym

Lepszy znaczy przekoloryzowany, taki cukierkowy? No ok tylko czy każdy lubi odpustowe kolory? Każdy sobie sam zdecyduje a to nie zasługa filtru tylko podbicia cyfrowego. Filtr o którym mówisz na Samsungu powoduje że matryca działa jak lustro do tego tracą się detale w ciemnych miejscach (to ten mega kontrast przez który się traci detale w ziemnych miejscach). Warto też zobaczyć jak wyświetlają zdjęcia te 2 telewizory z pena jeśli to dla kogoś ważne.

robertdg napisał/a:
a w obecnym czasie Samsung i Sony wiodą prym w technologiach TV

Niewątpliwe jest to że Samsung ma duży udział w rynku ale jak by tak zagłębić się szczegóły to głownie w Polsce i zasługa w tym głownie marketingu. Nie będę teraz się przepychał i podawał fakty ale można parę znaleźć informacji że Sony było pierwsze z 100Hz, bezprzewodowym telewizorem, telewizorem który był najcieńszy, TV który miał pierwsze podświetlanie LED, pierwszy OLED w sprzedaży itd itp.

robertdg napisał/a:
inni Samsunga za głębię obrazu i dźwięk

Z tym dźwiękiem to trochę pojechałem (teraz mówię całkowicie poważnie o tym mówią KLIENCI, sam to porównywałem) porównaj sobie flagowy model LED TV Samsunga z np. KDL40Z4500 usłyszysz ZNACZNĄ różnicę.

robertdg napisał/a:
nie nalezy zapominać ze samsung wybił sie poprzez reklamy

Tak tu jest sedno.

robertdg - 26-12-2009, 12:57

krzychu, rozchodziło mi sie o dokladnie to samo co sam sformułowałeś, z tym ze ja to ująłem w koślawy sposób, niestety co do opini to były to jedynie czyjeś spostrzezenia a ja je tylko podsunąłem co by podać zwykły przykład, bo różnic jest wiele i każdy inaczej je postrzega, wiec z mojej strony żadna to opinia ;-)

Tak z drugiej strony, jaki byś TV polecił, zacznijmy wpierw od kategorii LCD vs. LED,
póżniej skupy sie na marce Samsung, Sony, Sharp, LG, Toshiba, Led - wiadomo nowosc niewiele osob potrafi cos konkretnie stwierdzic poprzez dlugie uzytkowanie.
Nie wiem jakiej produkcji jest TV Funaji, ale wiem ze tego TV to bym za darmo nie chcial, bo moj ojciec taki kupil w Makro za nie małe pieniadze ze to podkresle i matryca poszla sie kochac w niecaly rok uzytkowania, znam natomiast uzytkowników Sharp'a, Samsunga którzy sobie pozytywnie chwala ten sprzęt, wiadomo że każdy model moze zdazyc sie felerny, ale ciezko w obecnym gaszczu firm dopatrzyc sie takiego lidera który produkowalby sprzet biorac pod uwage jakosc.