To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Mi¶ki - "EVO byłem, ale przytyłem - Wasiowe O1T

Paput - 30-03-2016, 18:58

W@sio napisał/a:
Wtyczka poduchy pasuje bez problemu, trzeba nieco przerobić wtyk od masy :)
to fajnie, a stelaz z wieloklinem z ktorej kiery wyjmowales? Z tej kupionej od o1? I wyjales potem ten od lancera i tam wpasowales ten stelaz z wieloklinem od o1? Dobrze rozumiem?
W@sio - 30-03-2016, 21:41

Wymagalo to troche rzeĽbienia, bo z kiery z O1 musialem wyci±ć spory kawałek aluminium z wieloklinem, potem dopasować do kierownicy z Evo. Z elementu z wieloklinem z kiery z evo zostały "uszy" do poduchy. Jak będę miał czas to rozbiorę i zrobię zdjęcia

edit: 24.04.2016

Jak mówiłem, tak zrobiłem foto jak to wygl±da w ¶rodku

W@sio - 09-07-2016, 14:43

Zaniedbałem trochę temat mojego mi¶ka, brak czasu na aktywniejsze opisywanie co się dzieje dojechał i mnie :)

Tak czy inaczej, pojawiło się stukanie spod maski, a konkretnie to zaczyna się ono kilka sekund po odpaleniu silnika i cichnie po około minucie... mechanik polecił mi wymianę hydroregulatorów luzu zaworowego, to też uczyniłem jaki¶ miesi±c temu przy okazji wymiany oleju...

Nie ukrywam, że bardzo pomógł mi pawela, gdyż dzięki jego pomocy miałem narzędzie bardzo ułatwiaj±ce wymianę tychże popychaczy. Narzędzie to produkuje SnapOn, w Polsce praktycznie niedostępne... Ale Paweł znalazł w necie rysunek techniczny tego narzędzia i wespół z zespół że¶my je wytworzyli w jego garażu

Po wymianie niestety stuki dalej się pojawiaj±, więc to nie jest kwestia hydropopychacza. Przy następnej wymianie oleju zrobię płukankę, być może jaki¶ kanał olejowy jest przytkany i ci¶nienie nie dociera w odpowiednim kanale.

Szykuj±c auto na wesele szwagra ogarn±łem nieco połysk :D glinkowanie + Meguiaras Ultimate Polish + FinishKare Pink Wax + Collinite 476S

Bizi78 - 10-07-2016, 22:16

Wymieniałe¶ wszystkie hydropopychacze :?: .
W@sio - 11-07-2016, 08:16

Dokładnie, cały komplet, 16 sztuk :) po odpaleniu, gdy popychacze były jeszcze puste, ich stuki były zupełnie inne, niż ten słyszalny teraz. Nie mniej jednak, nim zdecyduję się na rozebranie głowicy, popróbuję też innych sztuczek, a może się uda :)
Sxizo - 12-07-2016, 16:45

Rób płukankę, tylko dobr± ( amsoil, forte, liqui moly, Xado ). Wcze¶niej miałem taki sam nagar w silniku, po 3 wymianach oleju na Amsoil i 3 płukankach aż l¶ni w ¶rodku, do tego sporo ciszej i "miękko" silnik pracuje.

Czym tylne lampy przyciemniałe¶?

areksz121 - 13-07-2016, 00:57

Nie widzę fotek przyrz±du, a jestem strasznie ciekaw.... :wink:

Jeżeli to nie popychacze, to może co¶ od strony pasków/skrzyni?

W@sio - 13-07-2016, 07:43

Sęk w tym, że osłuchali¶my stetoskopem z Pawel± silnik i dĽwięk dochodzi ewidentnie z głowicy od strony wydechowej na 3 garze. Jest to taki metaliczny brzdęk.

Sxizo napisał/a:
Czym tylne lampy przyciemniałe¶?

Foli±, jbc mam jej jeszcze sporo :)

W@sio - 18-07-2016, 15:52

29 lipca s±dny dzień moich poczynań tuningowych w mi¶ku - jedziemy na strojenie do RS Serwis pod Rzeszowem... Efekty wrzucę tutaj ;-) mam cich± nadzieję, że wynik pokaże moc rzędu 3xx KM a moment około 4xx Nm... Trzymajcie kciuki
Fragu - 19-07-2016, 07:11

Trzymam! :D
macia - 19-07-2016, 22:52

Wasiu, ja mogę ci zrobić wykres na pincet koni jak chcesz. W paincie!
Dupa nie czuje ile tam plus minus siedzi?
Powodzenia!

W@sio - 19-07-2016, 22:55

Przyzwyczaiłem sie już hehehehe Pomelo twierdzi, że na chwile obecn± około 250 jest
Owczar - 22-07-2016, 15:51

W@sio napisał/a:
Tak czy inaczej, pojawiło się stukanie spod maski, a konkretnie to zaczyna się ono kilka sekund po odpaleniu silnika i cichnie po około minucie... mechanik polecił mi wymianę hydroregulatorów luzu zaworowego, to też uczyniłem jaki¶ miesi±c temu przy okazji wymiany oleju...

W silniku sporo nieładnego nagaru. Aż się prosi o płukankę. Na jakim oleju jeĽdzisz?

W@sio - 22-07-2016, 16:16

Kupiłem samochód trzy i pół roku temu i AutoGT lało Castrola EDGE 10W60, po roku przeszedłem na Motula 300V 15W50 Competition (poleconego przez kilku użytkowników mocnych Mi¶ków, przed ostatni± zim± przy okazji wymiany rozrz±du i uszczelniaczy z jego strony przeszedłem na 300V 10W40 Racing. Do wymiany mam jeszcze 7k km, ale pewnie na jesieni będę wymieniał to zrobię płukankę:-)
Bizi78 - 22-07-2016, 16:31

W@sio napisał/a:
AutoGT lało Castrola EDGE 10W60

Do mojego bolidu ASO też lało taki olej, choć nie wiem po co :wink: .
Pewnie mieli umowę z tym badziewiem :axe: .
Tak tylko dodam, że mój silnik wygl±da w ¶rodku podobnie paskudnie :? .