Nasze Mi¶ki - "EVO byłem, ale przytyłem - Wasiowe O1T
Paput - 30-03-2016, 18:58
W@sio napisał/a: | Wtyczka poduchy pasuje bez problemu, trzeba nieco przerobić wtyk od masy | to fajnie, a stelaz z wieloklinem z ktorej kiery wyjmowales? Z tej kupionej od o1? I wyjales potem ten od lancera i tam wpasowales ten stelaz z wieloklinem od o1? Dobrze rozumiem?
W@sio - 30-03-2016, 21:41
Wymagalo to troche rzeĽbienia, bo z kiery z O1 musialem wyci±ć spory kawałek aluminium z wieloklinem, potem dopasować do kierownicy z Evo. Z elementu z wieloklinem z kiery z evo zostały "uszy" do poduchy. Jak będę miał czas to rozbiorę i zrobię zdjęcia
edit: 24.04.2016
Jak mówiłem, tak zrobiłem foto jak to wygl±da w ¶rodku
W@sio - 09-07-2016, 14:43
Zaniedbałem trochę temat mojego mi¶ka, brak czasu na aktywniejsze opisywanie co się dzieje dojechał i mnie
Tak czy inaczej, pojawiło się stukanie spod maski, a konkretnie to zaczyna się ono kilka sekund po odpaleniu silnika i cichnie po około minucie... mechanik polecił mi wymianę hydroregulatorów luzu zaworowego, to też uczyniłem jaki¶ miesi±c temu przy okazji wymiany oleju...
Nie ukrywam, że bardzo pomógł mi pawela, gdyż dzięki jego pomocy miałem narzędzie bardzo ułatwiaj±ce wymianę tychże popychaczy. Narzędzie to produkuje SnapOn, w Polsce praktycznie niedostępne... Ale Paweł znalazł w necie rysunek techniczny tego narzędzia i wespół z zespół że¶my je wytworzyli w jego garażu
Po wymianie niestety stuki dalej się pojawiaj±, więc to nie jest kwestia hydropopychacza. Przy następnej wymianie oleju zrobię płukankę, być może jaki¶ kanał olejowy jest przytkany i ci¶nienie nie dociera w odpowiednim kanale.
Szykuj±c auto na wesele szwagra ogarn±łem nieco połysk glinkowanie + Meguiaras Ultimate Polish + FinishKare Pink Wax + Collinite 476S
Bizi78 - 10-07-2016, 22:16
Wymieniałe¶ wszystkie hydropopychacze .
W@sio - 11-07-2016, 08:16
Dokładnie, cały komplet, 16 sztuk po odpaleniu, gdy popychacze były jeszcze puste, ich stuki były zupełnie inne, niż ten słyszalny teraz. Nie mniej jednak, nim zdecyduję się na rozebranie głowicy, popróbuję też innych sztuczek, a może się uda
Sxizo - 12-07-2016, 16:45
Rób płukankę, tylko dobr± ( amsoil, forte, liqui moly, Xado ). Wcze¶niej miałem taki sam nagar w silniku, po 3 wymianach oleju na Amsoil i 3 płukankach aż l¶ni w ¶rodku, do tego sporo ciszej i "miękko" silnik pracuje.
Czym tylne lampy przyciemniałe¶?
areksz121 - 13-07-2016, 00:57
Nie widzę fotek przyrz±du, a jestem strasznie ciekaw....
Jeżeli to nie popychacze, to może co¶ od strony pasków/skrzyni?
W@sio - 13-07-2016, 07:43
Sęk w tym, że osłuchali¶my stetoskopem z Pawel± silnik i dĽwięk dochodzi ewidentnie z głowicy od strony wydechowej na 3 garze. Jest to taki metaliczny brzdęk.
Sxizo napisał/a: | Czym tylne lampy przyciemniałe¶? |
Foli±, jbc mam jej jeszcze sporo
W@sio - 18-07-2016, 15:52
29 lipca s±dny dzień moich poczynań tuningowych w mi¶ku - jedziemy na strojenie do RS Serwis pod Rzeszowem... Efekty wrzucę tutaj mam cich± nadzieję, że wynik pokaże moc rzędu 3xx KM a moment około 4xx Nm... Trzymajcie kciuki
Fragu - 19-07-2016, 07:11
Trzymam!
macia - 19-07-2016, 22:52
Wasiu, ja mogę ci zrobić wykres na pincet koni jak chcesz. W paincie!
Dupa nie czuje ile tam plus minus siedzi?
Powodzenia!
W@sio - 19-07-2016, 22:55
Przyzwyczaiłem sie już hehehehe Pomelo twierdzi, że na chwile obecn± około 250 jest
Owczar - 22-07-2016, 15:51
W@sio napisał/a: | Tak czy inaczej, pojawiło się stukanie spod maski, a konkretnie to zaczyna się ono kilka sekund po odpaleniu silnika i cichnie po około minucie... mechanik polecił mi wymianę hydroregulatorów luzu zaworowego, to też uczyniłem jaki¶ miesi±c temu przy okazji wymiany oleju... |
W silniku sporo nieładnego nagaru. Aż się prosi o płukankę. Na jakim oleju jeĽdzisz?
W@sio - 22-07-2016, 16:16
Kupiłem samochód trzy i pół roku temu i AutoGT lało Castrola EDGE 10W60, po roku przeszedłem na Motula 300V 15W50 Competition (poleconego przez kilku użytkowników mocnych Mi¶ków, przed ostatni± zim± przy okazji wymiany rozrz±du i uszczelniaczy z jego strony przeszedłem na 300V 10W40 Racing. Do wymiany mam jeszcze 7k km, ale pewnie na jesieni będę wymieniał to zrobię płukankę:-)
Bizi78 - 22-07-2016, 16:31
W@sio napisał/a: | AutoGT lało Castrola EDGE 10W60 |
Do mojego bolidu ASO też lało taki olej, choć nie wiem po co .
Pewnie mieli umowę z tym badziewiem .
Tak tylko dodam, że mój silnik wygl±da w ¶rodku podobnie paskudnie .
|
|
|