Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
Hugo - 15-04-2018, 09:25
vrangsinn, bardzo podobne kolory. Czerwony identyczny, pałąk raczej w oryginale był ciemniejszy. Odcienie dobierane "na oko".
jacek11, na brak zajęcia nie narzekam
Hugo - 22-04-2018, 20:02
Hmm, do srebrnego Gala w miarę pasowałyby kolorem, chyba trzeba kupić na wzór, bo jak za darmo. Niestety nie widać wyraźnie kształtu uszczelki w przekroju, ale chyba będzie to samo co w ori uszczelkach z Gala VR-4, czyli:
Link: http://allegro.pl/uszczel...7304493683.html
Hugo - 23-04-2018, 20:47
Niestety tylne dokładki błotników mają grubo ponad 100 cm długości, więc uszczelki od Pajero III będą za krótkie i trzeba by je gdzieś łączyć i nie wiadomo jak to będzie wyglądało. Na dokładki przednich błotników starczy 1 szt. Kupuję jedną uszczelkę na próbę, przymierzę do dokładki i do auta i zobaczymy, może coś z tego będzie. To byłoby dopiero
mah00ni - 26-04-2018, 18:35
Bizi78 napisał/a: | EC5A-0500285
Kolor A69D, produkcja 2001122.
W tym konkretnym modelu uszczelki mają kolor (silver) srebrny. |
Dostałem info:
"Witam,
A więc tak jak widać poniżej:
61809 - przednia lewa – MR607737 – 152,56 netto detal – dostępność połowa czerwca
Przednia prawa – MR607744 – nie ma w cenniku, ale przyjmuję że będzie taka sama cena jak lewa – okres oczekiwania około 2-3 miesiące
69562 – tylna lewa - MR607737
Tylna prawa - MR607744
62051 – przednia lewa krótka - MR607737
Przednia prawa krótka - MR607744
Więc wszystkie są takie same mają długość 1245 mm – trzeba docinać"
https://photos.app.goo.gl/IP7q0yQZKgCpgX912
Hugo - 01-05-2018, 11:13
Od zawsze denerwowały mnie ciągle to nowe rysy, a od pewnego czasu "podnoszący" się w jednym miejscu chrom na panelu wybieraka biegów, więc znajomy polakierował mi ten element w czarny połysk i na to poszło kilka warstw bezbarwnego lakieru ceramicznego. Do kompletu w czarny połysk poszedł również przycisk wybieraka:
W czarnym połysku są już lusterka zewnętrzne, a w najbliższym czasie będzie dach i blenda tylnej szyby, Tak sobie patrzyłem i we wnętrzu pasowało by jeszcze coś zrobić w czarny połysk, byle nie za dużo i chyba najlepiej komponowały by się tak zrobione przyciski szyb i uchwyty do zamykania drzwi, bo trochę takie monotonne są te tapicerki na drzwiach
Pod maskę wpadła odświeżona rozpórka kielichów i znowu zamontowałem siłowniki maski (co ciekawe wystarczył jeden i utrzymuje maskę idealnie i nie podrywa w górę przy otwieraniu):
No i dotarła wreszcie uszczelka dokładki błotnika od Pajero III. Wymiarowo i kształtem jest prawie identyczna jak ori uszczelki dokładek z VR-4. Niestety jest to zamiennik i jest wykonana ze zbyt twardej gumy (jest prawie plastikowa) i nie za bardzo chce się układać po łuku. Układa się ładnie dopiero po podgrzaniu opalarką. Do tego podklejona taśma dwustronna ma słaby klej i trzeba by ją zmienić na dobrą taśmę, np. 3M. Jadę na działkę mierzyć uszczelkę do dokładek. Kolorystycznie do A69 chyba pasuje:
EDIT:
Jestem po przymiarkach uszczelki z Pajero do nakładek. Jak widać na zdjęciu poniżej, uszczelka z Pajero (po lewej) ma trochę węższy rowek, który zachodzi na nakładki, ale to żaden problem, po prostu trzeba będzie ściąć dolny falc uszczelki (zielona strzałka) i tyle:
Poza tym na zewnątrz uszczelka "leży" idealnie, mimo że górny wąs uszczelki (ta część widoczna po montażu) jest o 1 mm szersza w uszczelkach z Pajero. Jak widać kolorystycznie również pasują idealnie do nakładek:
Jeśli chodzi o długość uszczelki to w przypadku nakładek przednich błotników jest o ok. 4 cm za długa, więc spoko:
W przypadku nakładek tylnych błotników uszczelki są za krótkie o ok. 18 cm, więc trzeba będzie gdzieś zrobić łączenie uszczelek:
Także trzeba kupić łącznie 5 szt. takich uszczelek, 1 szt. trzeba będzie pociąć na 4 części, długość uszczelek potrzebna na te małe dokładki przedniego zderzaka to ok. 18 cm, więc tniemy 2 odcinki po 20 cm na przedłużenie uszczelek nakładek tylnych błotników i 2 odcinki na nakładki przedniego zderzaka
Nacz - 01-05-2018, 17:34
Czarna ramka wybieraka spoko, fajnie siadło:)
abdul - 01-05-2018, 18:09
Nooo czarna ramka wybieraka super
larelijux - 01-05-2018, 20:54
Wygląda to super, ale czy nie poniszczy się dość szybko? Taka czerń świetnie podbija każdą ryskę
Hugo - 01-05-2018, 21:30
larelijux, właśnie nie powinno przez lakier ceramiczny, który jest dużo twardszy od zwykłego. I przede wszystkim do czyszczenia tego mikrofibra.
larelijux - 01-05-2018, 21:38
No to zobaczymy jak przetrwa próbę czasu Bo prezentuje się świetnie. Znacznie lepiej niż chrom, no i pasuje do reszty wnętrza.
Hugo - 01-05-2018, 22:33
Hehe, jak mi nikt tego czymś nie podziabie to pewnie nic mu nie będzie Pasuje do reszty, ale wydaje mi się, że jeszcze co nieco mogłoby się w czarny połysk zmienić. Może kiedyś, ale kumpel jak mu znowu coś podrzucę do lakierowania to mnie pewnie palnie w łeb Z drugiej strony ten panel i przycisk sam przygotowałem do podkładu i lakierowania, a on tylko prysnął, więc roboty nie miał dużo. Najpierw niech mi skończy lakierować felgi letnie, bo na zimówkach w tych temperaturach można oszaleć, tak wyją.
Hugo - 02-05-2018, 22:17
Dzisiaj przy okazji pobytu na działce udało się pstryknąć fotkę obu moich Miśków. Muszę wreszcie założyć temat Space Starowi, bo zbieram się do tego od 4 lat...
Również dzisiaj miała miejsce sytuacja, która już na pewno nigdy więcej się nie powtórzy, chyba, że na ogólnopolskim zlocie aut tej marki (tutaj to nie był żaden zlot czy spot, po prostu przypadek). Otóż na parkingu w centrum wsi, która liczy poniżej 1700 mieszkańców stały sobie 3 auta. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że były to Colty CZ, wszystkie w tym samym kolorze, wszystkie z powiatu wolsztyńskiego, mało tego, ten pośrodku i po prawej to były wersje CZT, czyli 1,5 Turbo, ten po lewej chyba miał doklejone "T" na klapie, bo miał oznaczenie CZ3T Musiałem specjalnie zawrócić i zrobić im fotkę:
Bzyk_R1 - 02-05-2018, 22:26
Dziwne to. Wątpię żeby tak przypadkiem czt się zjechały. U nas w Pińczowie jak dwa O1T się spotkają to nigdy to nie jest przypadkiem
Hugo - 02-05-2018, 22:31
Bzyk_R1 napisał/a: | Dziwne to. Wątpię żeby tak przypadkiem czt się zjechały | Na 100% to był przypadek. Tam nawet żadnej knajpy itp. nie ma żeby właściciele gdzieś siedzieli. Jest tylko spożywczak i sklep mięsny
Hugo - 05-05-2018, 17:38
Dzisiaj przykleiłem uszczelkę do przedniej lewej nakładki. Żeby uszczelka zrobiła się miękka położyłem ją na 20 minut na rozgrzanym silniku i zamknąłem maskę Zrobiła się miękka jak flak. Układała się idealnie po łuku i nawet okazało się, że taśma dwustronna trzyma jak diabli, więc nie potrzeba jej wymieniać. Próbny montaż nakładki i wszystko jak w oryginale. Pozostaje kupić brakujące 4 szt. uszczelek, nakleić jak w oryginale piankowe uszczelki od wewnątrz nakładek i wreszcie po 2 latach czekania montować to dziadostwo
Kilka fotek:
Nakładki ładnie poszerzają Gala, teraz mam jeszcze zimówki (16 cali, 7Jx16 ET 40 z oponami 205/50 R16), jak założę letnie kapcie (18 cali, 8Jx18, ET38 z oponami 215/45 R18) to powinny być na styk z nakładkami:
|
|
|