Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
WreX - 05-05-2018, 19:13
Pewnie mnie zlinczujecie ale o ile od strony dokładki progowej od avanca ta nakładka się komponuje tak od strony zderzaka avance już nie bardzo, da się coś z tym zrobić?
Bizi78 - 05-05-2018, 21:15
Ale tam jeszcze dojdzie dokładka do zderzaka .
Hugo - 05-05-2018, 21:46
Oczywiście, że będą jeszcze te małe nakładki na przedni zderzak, tak jak na zdjęciu wyżej. I co ciekawe zamontować je to będzie największy problem. Bez nich byłaby straszna kicha.
mah00ni - 06-05-2018, 17:46
Hugo, gąbki, które były przy oryginalnych dokładkach też zastosowałeś?
Hugo - 06-05-2018, 18:28
mah00ni, mam już dawno kupione i naklejkę je tak jak były w oryginale. Na razie to tylko przymiarki, w sumie mogłem je nakleić już dawno, ale zapomniałem o nich, bo w sumie nie miałem już nadziei na to, że kiedykolwiek kupię te uszczelki zewnętrzne w normalnej cenie.
mah00ni - 06-05-2018, 18:40
Co to za gąbkę kupiłeś? Ona ma za zadanie jedynie wypełnić pustą przestrzeń w dokładce?
Hugo - 06-05-2018, 20:30
Tą: http://allegro.pl/uszczel...7100676037.html
Ma pory zamknięte i nie chłonie wody. Oryginalna uszczelka to była katastrofa. To zwykła pianka chłonąca wodę. Trudno powiedzieć jakie zadanie miały te uszczelki oryginalne, bo ani nie wypełniały pustych przestrzeni w przypadku tylnych dokładek (były tylko na krótkim odcinku) ani tym samym nie uszczelniały, a mało tego chłonęły wodę... Chyba tylko co nieco chroniły przed syfem lecącym spod kół (piachem, kurzem i błotem).
Tak sobie myślę, że najpierw przymierzę tylną dokładkę i zobaczę jaka szeroka jest szpara na całej długości i jak będzie to możliwe to naklejkę uszczelki na całej długości.
Hugo - 19-05-2018, 09:12
Kolejny etap montażu nakładek błotników i zderzaka przedniego z VR-4 za mną, czyli przymiarka grubości taśmy dwustronnie klejącej jaką muszę zastosować zamiast oryginalnych kołków. Jak widać ori kołki nie przylegają do samych mocowań tylko mają takie odstające kółko po obwodzie, także typowa piankowa taśma dwustronna powinna pasować idealnie w tych miejscach:
Następnie na wszystkie nakładki nakleiłem uszczelki zewnętrzne (wystarczyło położyć uszczelki na rozgrzany dach auta i zrobiły się tak miękkie, że prawie rozpływały się w rękach i idealnie układały się na nakładkach):
Na koniec od wewnątrz naklejona uszczelka piankowa 15x15 mm tak jak w oryginale. Zdjęcie będzie później.
No i powoli posuwają się do przodu prace nad letnimi felgami, jak na razie oszlifowane do podkładu, nałożony i wyszlifowany podkład. Teraz pójdzie na nie oczywiście jasne srebro, albo RAL9006 albo typowe grube ziarno. Tylko kiedy to nastąpi...
eremita - 19-05-2018, 18:28
Hugo napisał/a: | Teraz pójdzie na nie oczywiście jasne srebro, albo RAL9006 albo typowe grube ziarno. |
Ja bym brał grube ziarno. Nigdy na to nie zwracałem uwagi ale kiedyś stał mój samochód na felgach zwykły srebrny lakier i obok taty auto który miał grube ziarno. W takim porównaniu moje wyglądały na jasne szare a taty na srebrne bo ewidentnie było widać ze się mienią, aaaaa różnica jeszcze była że moje były lakierowane pistoletem a taty w proszku.
Hugo - 19-05-2018, 19:20
eremita, też się ku temu skłaniam
wyderka - 19-05-2018, 21:36
podziwiam was że się wam w tych gruzach jeszcze chce dłubać
robertdg - 19-05-2018, 22:01
wyderka napisał/a: | podziwiam was że się wam w tych gruzach jeszcze chce dłubać | Podziw pod maską zazdrosci, powiadaja ze to typ zdrowej zazdrosci
Hugo - 20-05-2018, 08:33
robertdg, nic dodać, nic ująć.
wyderka - 20-05-2018, 20:10
Czego tu zazdrościć? sam mam gala ale według mnie szkoda czasu na niego bo i tak go ruda zje hehe
mkm - 20-05-2018, 20:15
wyderka, jeść też nie ma sensu, bo i tak każdy w piachu wyląduje
|
|
|