To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - Żarówki test

A - 12-09-2009, 19:48

Dla ułatwienia powiem, że na jednej jest napisane Osram Germany 12V 55W... Druga jest marki Hella i też na niej pisze 12V 55W i nie jest to wina klosza, po zamianie miejscami różnica jest identyczna.

Na razie założyłem drugą helli, żeby mieć takie same ale trochę mnie boli, że jednak da się zrobić lepiej świecącą żarówkę... Gdzieś tu na forum było zamieszczone porównanie różnych żarówek i hella wcale nie wypadła jakoś nisko. Chciałem kupić żarówki Tesla ale akurat nie mieli w sklepie :(

cns80 - 12-09-2009, 22:19

Ale przecież to chyba kwestia ustawienia świateł, bo lampa od strony pasażera ma świecić dalej. Nawet jak zamienisz żarówki to nadal powinno być tak samo. Nie bardzo rozumiem.
mitring - 12-09-2009, 22:24

cns80 napisał/a:
Ale przecież to chyba kwestia ustawienia świateł, bo lampa od strony pasażera ma świecić dalej. Nawet jak zamienisz żarówki to nadal powinno być tak samo. Nie bardzo rozumiem.
Zgadza się ale widziałem wiele razy jak jadąc z naprzeciwka jedna żarówka komuś świeci tak mocno jak by była specjalnie skierowana w moje oczy :P i niestety wiele razy była to od strony kierowcy. Choć też są takie że np. prawa świeci tak jak by była źle ustawiona, a lewa prawidłowo. A co do zdjęcia to ja już sam nie wiem :P :roll:
cns80 - 12-09-2009, 22:30

mitring napisał/a:
Zgadza się ale widziałem wiele razy jak jadąc z naprzeciwka jedna żarówka komuś świeci tak mocno jak by była specjalnie skierowana w moje oczy :P i niestety wiele razy była to od strony kierowcy.
Może kupił lampę z angola ;)
Morfi - 13-09-2009, 09:07

Napewno mocniej świeci z Osramu :D
Tungsramy już mam 5 miesiecy i jestem bardzo zadowolony.
Wczesniej miałem Philipsy BV i jakość światła była gorsza od tungsramu a droższe były 4 krotnie :D

krzychu - 13-09-2009, 10:10

cns80 napisał/a:
bo lampa od strony pasażera ma świecić dalej. Nawet jak zamienisz żarówki to nadal powinno być tak samo. Nie bardzo rozumiem.

Eeee to nie tak. Obie lamy mają oświetlać bardziej prawą stronę niż lewą (są asymetryczne) ale czy to prawa czy lewa powinny mieć taką samą linię odcięcia (przecież to się ustawia na przeglądach).

A co do zdjęcia to dziwi mnie że halogen lewy też jakoś dużo mocniej świeci?

A - 13-09-2009, 19:29

Zdjęcie było zrobione z włączonymi światłami drogowymi, rzeczona polska żarówka to przeciwmgielna po stronie kierowcy. Wczoraj wstawiłem auto do warsztatu kolegi żeby mi rozrząd wymienił... jak je odzyskam w tym tygodniu to zrobię inne zamienione miejscami i z dwiema polskimi

[ Dodano: 19-09-2009, 21:40 ]

Dwie identyczne przeciwmgielne + mijania. Wszystkie nasze krajowe, Hella.

Anonymous - 25-09-2009, 11:52

Zastanawiam się nad jakimiś bardzo efektywnymi żarówkami, mam do wyboru:

**** VisionPlus +50% more light
**** Power2night Performance light
**** Blue Vision Xenon effect
***** NightGuide 3 color safety
***** X-Treme Power Racing performance

Wcześniej jeździłem na VisionPlus, byłem dość zadowolony, był to duży krok w przód po Osramach, które miałem od momentu kupna samochodu. Niestety podczas jednej ulewy zalało mi jeden reflektor (nie miałem jeszcze wtedy "zakrętki") i żarówka poszła. Kupiłem jakieś "xenon effect" za 15 zł. Ładnie wyglądają, światła dają co najzwyklejsze żarówki (przy włączonych światłach mijania, choć przy długich to porażka) moim zdaniem, ale mimo wszystko są niepraktyczne - oczy za bardzo się męczą w nocy. Samochody z naprzeciwka oślepiają (te, które mają normalne "żółte" światła). Szukam czegoś bardzo efektywnego, z czego będę bardzo zadowolony. Czy warto inwestować w X-Treme Power? Ceny na allegro tych pięciu zestawów są bardzo podobne.

Aha, mam Carismę, a - jak wiadomo - nie mają one super reflektorów. ;)

Morfi - 25-09-2009, 12:30

polecam tungsramy + 60% Świeca lepiej od
enanthate napisał/a:
Blue Vision Xenon
a kosztuja 3 razy mniej :)
Anonymous - 25-09-2009, 12:49

Aha, jeszcze jedno - nie chcę już żadnych niebieskich żarówek. ;)
Morfi - 25-09-2009, 12:58

tungsramy nie sa niebieskie sa białe :)
Anonymous - 25-09-2009, 13:01

Morfi napisał/a:
polecam tungsramy + 60% Świeca lepiej od
enanthate napisał/a:
Blue Vision Xenon
a kosztuja 3 razy mniej :)

a TUNGSRAM H4 MEGALIGHT ULTRA +90%?

czy jest to podobna półka jak Philips X-Treme Power (+80%)?

[ Dodano: 04-10-2009, 00:15 ]
Kupiłem żarówki TUNGSRAM H4 MEGALIGHT ULTRA +90% i przyznam, że dają bardzo podobną ilość światła co PHILIPS VisionPlus +50%. Jest to dobry wynik biorąc pod uwagę bardzo niską cenę żarówek (komplet + wysyłka = 38 zł). Następne jednak będą X-Treme Power Philipsa. ;-)

laskadan - 19-10-2009, 18:14

26.10 w Lidl pojawią się znowu żarówki TESLA polecam :) :)

Żarówki Tesla

machet - 19-10-2009, 20:32

enanthate napisał/a:
Zastanawiam się nad jakimiś bardzo efektywnymi żarówkami, mam do wyboru:

**** VisionPlus +50% more light
**** Power2night Performance light
**** Blue Vision Xenon effect
***** NightGuide 3 color safety
***** X-Treme Power Racing performance

Miałem w swoim VisionPlus, Blue Vision i X-Treme Power.
Najlepszy efekt dawały X-treme. Super żarówki auto w nocy zupełnie inaczej wyglądało. Ładne białe światło, maga białe :D
Mają jedno wielkie ALE, szybko się przepalają. Im mocniejsze tym jeszcze szybciej się ( około pół roku)
Na początku pomyślałem że może jakieś trefne kupiłem albo mam coś z instalacją nie tak. 120 pln kosztowały ( ok. 2 lata temu). Kolega kupił identyczne i taka sama historia jak u mnie.

mitring - 19-10-2009, 20:35

machet napisał/a:
Mają jedno wielkie ALE, szybko się przepalają.
Zgadza się niestety :( coś za coś.
Aktualnie jeżdżę na Tungsramach +60 spisują się idealnie, biorąc pod uwagę lampy w Cari :/ W Philipsach BlueVision jak popadało, to nic nie widać, spaliły się po ok. 6miesiącach strata pieniędzy. Wybiorę się do Lidla po Tesle aby porównać :)