To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Co wybrać - Lancer 1.5 - 1.6, czy 1.8 - silnik benzynowy ?

SkyLuke - 14-02-2012, 15:37

mjsystem napisał/a:
W przypadku 1.5 zdecydowaną zaletą jest niskie spalanie wobec 1.8. Silnik jest dużo cichszy a kulturą pracy nie ustepuje 1.8.

No zaraz, zaraz - czy chodziło ci o to że 1.5 jest generalnie cichszy od 1.8?

Gzesiolek (który jeździł sporo obydwoma) pisze, że w zakresie 3500-4100 rpm 1.5 jest (niewiele) głośniejszy od 1.8, więc w pozostałym zakresie obrotów powinno 'na logikę' być podobnie. Gzesiolek - mógłbyś potwierdzić/zdementować?

Nie żebym się chciał czepiać słówek albo nie dawało mi to spać po nocach, ale też żebyśmy tu nie robili przekłamań. :wink:

mjsystem - 14-02-2012, 15:51

SkyLuke napisał/a:
Nie żebym się chciał czepiać słówek albo nie dawało mi to spać po nocach, ale też żebyśmy tu nie robili przekłamań.

Qrcze zaskoczyłeś mnie teraz... Hm... tak do tej pory zrozumiałem z wszelkich wypowiedzi, ale, że jestem osobą omylną, to proszę o wypowiedzi. gzesiolek help
Jak namieszałem to przepraszam :shock:

gzesiolek - 14-02-2012, 16:23

Generalnie glosnosc nie jest zaleta obu modeli ale w 1,5 jest denerwujacac halas-dziura, ktora praktycznie nie wystepuje w 1,8 (jest glosno ale nie ma az takiego wzrostu glosnosci miedzy 3300 a 3500 rpm)...
W zakresie 3400-4100 rpm 1,5 jest po prostu glosny... w pozostalych zakresach obrotowych to juz kwestia odbioru, moze i 1,8 jest odrobinke glosniejszy, ale jego dzwiek jest chyba nieco przyjemniejszy...
1,5 najlepiej sie jedzie z predkoscia 110-115km/h ewentualnie ponad 140km/h pomiedzy nimi przy dlugiej jezdzie robi sie niestety nieco meczaco... chyba ze ktos i tak slucha muzyki na full... ;) 1,8 jest pod tym wzgledem przyjemniejszy... bo mozna jechac 120-130km/h bez muzyki i pomruk silnika mniej wykancza... ;)

mjsystem - 14-02-2012, 17:09

gzesiolek napisał/a:
1,8 jest pod tym wzgledem przyjemniejszy... bo mozna jechac 120-130km/h bez muzyki i pomruk silnika mniej wykancza...

Jeśli uważasz, że w 1.8 przy prędkości 120-130 pomruk silnika nie wykańcza, to nie zazdroszcze uzytkownikom 1.5... :shock:
Zawsze "ten pomruk" zagłuszam muzyką.

[ Dodano: 14-02-2012, 17:10 ]
Acha, no własnie do jakiej prędkości 1.8 jest przyjemny??? do 110km/h na piątym biegu 8)

RalfPi - 14-02-2012, 18:26

Co do oszczędności 1.5 i przewagi w tym względzie nad 1.8..
Ja tam jeżdżę na gaz i spala mi kapkę powyżej 10 l/100km.
W trasie to i 8 wciągnie jak się postaram:)
Więc nie wiem czy argument o oszczędności jest do końca trafiony :D
Ale to nie jest wątek (Lancer a LPG) ;)

[ Dodano: 14-02-2012, 18:31 ]
Martinos napisał/a:
gzesiolek, krótko: jeżeli ktoś ma wybór to polecam 1.8

Martinos, to mam pytanie czy lepszy jest jakiś tam Veyron czy może Mitsubishi Pajero(..?) Porównanie nie jest może najlepsze, ale oddaje idee, że: każdemu według potrzeb(oraz zasług :D )
Co z tego, że mam 1.8 jak ściubie na paliwo bo drogo, a Lancer "dużo pali"..
To już lepiej mieć 1.5..
A jak ktoś lubi depnąć i go stać.. no cóż. 1.8 (albo i lepiej).
poza tym Ktoś wspomniał o tym, że 1.8 ma trwalsze sprzęgło i lepszy rozrząd...

MartinMM - 14-02-2012, 21:17

RalfPi napisał/a:
to mam pytanie czy lepszy jest jakiś tam Veyron czy może Mitsubishi Pajero(..?)

Odp:

RalfPi napisał/a:
każdemu według potrzeb(oraz zasług )

:) :)

maniax86 - 14-02-2012, 23:35

Cytat:
to mam pytanie czy lepszy jest jakiś tam Veyron czy może Mitsubishi Pajero(..?) Porównanie nie jest może najlepsze, ale oddaje idee, że: każdemu według potrzeb(oraz zasług :D )
To już lepiej mieć 1.5..

Dokładnie zgadzam sie w 100%, głownie w kwesti jak kogo stać na paliwo. Nie sztuką jest kupić auto z dużym silnikiem i potem jęczeć że dużo pali. Idąc dalej zamiast kupować nowego lancera 1.6 mógłbym za tą kase kupić używane evo.... czemu tego nie zrobiłęm?? bo nie byłoby mnie stać na tankowanie evo bo autem jeżdże codziennie a nie do kościoła tylko. dla mnie szczytem hipokryzji jest kup
ienie auta z wiekszym silnikiem a potem płacz bo spala wiecej paliwa.... albo rybka albo pipka...

gzesiolek - 15-02-2012, 10:48

RalfPi napisał/a:
poza tym Ktoś wspomniał o tym, że 1.8 ma trwalsze sprzęgło i lepszy rozrząd...

O sprzegle czytalem... choc u mnie zona jakos delikatnie sprzegla nie traktuje, a juz te ponad 55k km zrobione i nic sie nie dzieje...
ale rozrzad?
Tu lancuch i tu lancuch... nie slyszalem o jakichs problemach w jednym czy drugim...

Toretto - 15-02-2012, 11:49

Podsumowując wydaję mi się że złotym środkiem i najbardziej optymalnym silnikiem do tego samochodu łączącym ekonomię i osiągi byłby: 2,4 z LPG :mrgreen:
gzesiolek - 15-02-2012, 11:52

Toretto napisał/a:
łączącym ekonomię i osiągi

Tylko do tej ekonomii trzeba uwzglednic ponad 18% akcyzy :(
Poza tym nie wypada sie nie zgodzic...

mjsystem - 15-02-2012, 18:42

Toretto napisał/a:
Podsumowując wydaję mi się że złotym środkiem i najbardziej optymalnym silnikiem do tego samochodu łączącym ekonomię i osiągi byłby: 2,4 z LPG

A żebyś wiedział. Wtedy większość nas jeżdziłaby na LPG i nikt nie narzekałby na spalanie. A ci, co zostaliby na Pb to wiedzieliby za co płacą. A tak lancer pali mi tyle co niejedno 2.4 a pierdzi jak honda(bez obrazy)

seweryn - 15-02-2012, 23:43

maniax86 napisał/a:
Cytat:
to mam pytanie czy lepszy jest jakiś tam Veyron czy może Mitsubishi Pajero(..?) Porównanie nie jest może najlepsze, ale oddaje idee, że: każdemu według potrzeb(oraz zasług :D )
To już lepiej mieć 1.5..

Dokładnie zgadzam sie w 100%, głownie w kwesti jak kogo stać na paliwo. Nie sztuką jest kupić auto z dużym silnikiem i potem jęczeć że dużo pali. Idąc dalej zamiast kupować nowego lancera 1.6 mógłbym za tą kase kupić używane evo.... czemu tego nie zrobiłęm?? bo nie byłoby mnie stać na tankowanie evo bo autem jeżdże codziennie a nie do kościoła tylko. dla mnie szczytem hipokryzji jest kup
ienie auta z wiekszym silnikiem a potem płacz bo spala wiecej paliwa.... albo rybka albo pipka...

jak powiedział Hamlet:) (cyt. Alternatywy 4 - by Gospodarz domu)

Pawcho - 16-02-2012, 08:19

To nie wiesz, że jęczenie na wszystko i marudzenie to nasz sport narodowy :D
MartinMM - 16-02-2012, 11:15

Jak by to była dyscyplina olimpijska to przynajmniej zawsze mielibyśmy złoty medal.
mjsystem - 16-02-2012, 16:08

Pawcho napisał/a:
To nie wiesz, że jęczenie na wszystko i marudzenie to nasz sport narodowy

Nie dziw się, skoro za zbiornik paliwa płacimy ponad 300zł a zarabiamy miesięcznie na 5 zbiorników średnio... Od czasu kupienia lancera paliwo podrożało o ponad 2zł...