To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Wycieraczki szyby przedniej.

Golotheman - 11-04-2017, 13:54

Ja mam właśnie wrażenie, że ten docisk jest za mocny, bo cała wycieraczka zbiera dobrze wodę, tylko jak wraca, to ta smuga się pojawia. Jak idzie w górę, to na całej długości jest ok. Może ma to też związek z tym, że wycieraczka w stosunku do szyby, jak idzie do góry, to jest nachylona pod mniejszym kątem w porównaniu do powrotu - idąc na dół. To tak jak smarowanie masła nożem. Założę jeszcze dla jaj stare wycieraczki Boscha, bo jeszcze je wożę, ale czuję, że skończy się na zwykłych szkieletówkach. Chociaż ich minusem jest powstawanie pasków w miejscach docisku :/

Gdyby to była kwestia za słabego docisku - robkraj, to przy większej prędkości problem by nie występował. A występuje cały czas.

[ Dodano: 11-04-2017, 13:57 ]
tyku, a co ma zmienić zastosowanie 550mm ? Zwiększenie docisku na tej powierzchni ?

lichy - 11-04-2017, 14:44

Z wycieraczkami płaskimi (różnych firm i w różnych samochodach) zawsze miałem problemy zwłaszcza zimą.
Ostatnio w Lancerze stosowałem Denso hybrydowe i mogę je polecić każdemu - super działają niezależnie od temperatury.
W ASX'ie takie właśnie są montowanie fabrycznie.

lurek - 11-04-2017, 15:02

Denso hybrydowe :) do tego nawet niezle wyglądają.
Kiedyś w mazdzie monitowałem bosha ale to straszna padaka, po roku zużytkowania nic nie zbierały. Niestety do mazdy nie ma denso hybrydowych :(

mkm - 12-04-2017, 11:52

Co do "docisku" proponuję przesmarować i rozruszać "zawias" wycieraczek. Jak zaczyna się zapiekać/zacierać to wycieraczki słabiej przylegają do szyby :wink:
pablo diablo - 29-04-2017, 00:06

Panowie takie cosik znalazłem i zamówiłem jak przyjdzie to powiem cos wiecej
ale wygląda obiecująco https://ecocut-pro.de/en/how-does-ecocut-pro-work/

[ Dodano: 12-05-2017, 11:38 ]
Potwierdzam, maszynka daje rade obciętych 20 u rodziny i znajomych wycieraczek wszystkie juz nie rozmazują.

karolczq - 08-06-2017, 14:22
Temat postu: Mechanizm wycieraczek
Witam, na wstępie chciałbym się przywitać ponieważ to mój pierwszy post na forum. :wink:
Od 2 tyg jestem szczęśliwym posiadaczem miśka, jednak z uwagi na to, że jest to już 9 letni samochód trzeba porobić w nim parę rzeczy. :mrgreen: Jedną z nich są wycieraczki, które podczas pracy mocno uderzają w bok szyby (jakby miały zaraz wylecieć) i dół. Chyba zdiagnozowałem problem- jest spory luz w mechanizmie. Chcę kupić jakąś używkę, niestety nie mogę znaleźć nic do mojej wersji (Lancer VIII 2008, 2.0 DiD, sedan). Czy orientuje się może ktoś czy do tej wersji Lancera pasuje mechanizm z jakiegoś innego modelu? Najwięcej jest od X ale nie wiem czy będzie ok. Z góry dzięki, pozdrawiam :)

wiewioor - 09-06-2017, 15:32

karolczq napisał/a:
Chcę kupić jakąś używkę, niestety nie mogę znaleźć nic do mojej wersji (Lancer VIII 2008, 2.0 DiD, sedan). Czy orientuje się może ktoś czy do tej wersji Lancera pasuje mechanizm z jakiegoś innego modelu? Najwięcej jest od X ale nie wiem czy będzie ok.

Będzie pasować. Z tymi wersjami Lancera jest spore zamieszanie, albowiem wersje EVO różniły się od standardowych wersji. Dlatego biorąc pod uwagę, że EVO w tej budzie jest X generacją spora część osób przypisuje właśnie tą wersję.

Z racji że masz silnik diesla to nie możesz mieć poprzedniej wersji bo raz że w 2008 roku wychodziły tylko kombi, a dwa że tylko w benzynie.

Dlatego mechanizm wycieraczek jest taki sam jak do innych wersji tych lancerów. Więc śmiało możesz kupować te z wersji X. Ważne żeby kupić mechanizm, cięgna itd z wersji europejskiej, bo to ma znaczenie. Nie kupujemy anglika a takie aukcje się zdarzają.

sla - 09-06-2017, 17:01

wiewioor napisał/a:
albowiem wersje EVO różniły się od standardowych wersji. Dlatego biorąc pod uwagę, że EVO w tej budzie jest X generacją spora część osób przypisuje właśnie tą wersję.
wiewioor napisał/a:
Z racji że masz silnik diesla to nie możesz mieć poprzedniej wersji bo raz że w 2008 roku wychodziły tylko kombi, a dwa że tylko w benzynie.

Nie bardzo rozumiem tego wywodu. W/g mnie to będą pasowały wszystkie wycieraczki które mają taką samą budę jak Twój samochód

wiewioor - 09-06-2017, 22:08

sla napisał/a:
Nie bardzo rozumiem tego wywodu. W/g mnie to będą pasowały wszystkie wycieraczki które mają taką samą budę jak Twój samochód

Trochę źle napisałem. Chodziło mi o to że ludzie mylą teoretycznie nr wersji z EVO (X) dla wersji "cywilnych".

sla napisał/a:
W/g mnie to będą pasowały wszystkie wycieraczki które mają taką samą budę jak Twój samochód

dokładnie tak

karolczq - 09-06-2017, 23:27

Super, dzięki za odp, zaraz zabieram się do polowania 8)
LuckyLegs - 04-10-2017, 08:37

Pytanie o skrzypiącą gumę w nowych motgumach - końcówka krótszej wycieraczki "wracając" trze o szybę, we wcześniejszych wycieraczkach tego nie było (więc to pewnie nie kwestia jakiegoś złego docisku). Macie jakiś patent na to, odgiąć pióro czy jak ? :)
strasznie to irytujące..

tyku - 04-10-2017, 11:02

LuckyLegs, Może taki zabieg Ci pomoże: https://www.youtube.com/watch?v=ZLl_zt7HGWY
:wink:

LuckyLegs - 04-10-2017, 11:12

najprostsze metody najskuteczniejsze :)
.swat. - 19-10-2017, 11:07

lurek napisał/a:
Denso hybrydowe :) do tego nawet niezle wyglądają.
Kiedyś w mazdzie monitowałem bosha ale to straszna padaka, po roku zużytkowania nic nie zbierały. Niestety do mazdy nie ma denso hybrydowych :(
No właśnie, zachęcony dobrymi opiniami zakupiłem pół roku temu hybrydowe Denso. Po kilku tygodniach zaczęły dziwnie zachowywać się. Na całej szerokości obu wycieraczek na szybie zostają smugi, takie cienkie rowki, w ilości kilkudziesięciu. Zareklamowałem towar, nie było problemów, zakupiłem ponownie ten sam model, no i po kilku tygodniach użytkowania ZONK. To samo.

Ktoś miał podobny problem?
Dodam, że wyglądają super, są cichutkie, ale te rowki na całej szerokości to tragedia.

lurek - 19-10-2017, 16:08

Dziwne, ja mam je już z 3 lata i dopiero zauważam problem ze zbieraniem. Zastanawiam się tylko czy kupić nowe czy zainwestować w to magiczne urządzenie do przycinania piórka.