To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach

luki_84 - 05-02-2010, 14:00

Właśnie muszę się na coś zdecydować.

Co sądzicie ( może ktoś miał ) o oponkach: ( u mnie akurat 195/65/15)

1) TOYO PXCF1 - 225 zł
2) YOKOHAMA C DRIVE - 223 zł
3) YOKOHAMA AVS - 237 zł
4) NOKIAN H - 246 zł ( miałem kiedyś nokiany, ale teraz podobno produkują je w Rosji ) :doubt:

Anonymous - 05-02-2010, 14:17

Owczar napisał/a:
To będzie tylko kilka mm różnicy na średnicy koła, więc ważne będzie też ET. AnoniM79, Ty miałeś ET40? Opona bardzo schodziła się z rantem? Bo coś pisałeś że gdybyś zagiął rant to by nie obcierało...

Oponki jak na zdjęciu:
Jak widać rant obcierał o oponkę i na odcinku ok.30km oponki się uszkodziły (na zdjęciach widać uszkodzenia).
Felgi oryginalne od SE (chyba ET40).
Gdybym rant wygiął pewnie by nie obcierało, ale normalnie bez modyfikacji nie podchodzą.
Pzdr

bieniak - 11-02-2010, 18:33

hmmm mam do kupienia oponki tanio 235/45/17 do tego mam felgi 17 8cali szerokie z et35:) czy da to rade do galanta????na seryjnym zawieszeniu co najwyzej przód będzie niżej
Owczar - 11-02-2010, 20:29

bieniak, według mnie te opony są stanowczo za szerokie na tą masę... 225 to już jest dużo.
Poza tym przy tym ET może obcierać o rant błotnika.

bieniak - 11-02-2010, 21:52

opony jeździły na bmce:):)e46 więc tam masa jeszcze mniejsza:):)no może i faktycznie dość szerokie:) ale to ma być półśrodek:) na jakiś czas:)co do obcierania o nie mam zamiaru przeciążać galanta:):)no ale jak odradzacie no to trudno
robertdg - 11-02-2010, 23:22

bieniak napisał/a:
235/45/17 do tego mam felgi 17 8cali szerokie z et35:) czy da to rade do galanta?
pasowałem dokladnie taki sam zestaw do swojego Gala tyle że opona była 235/40R17, wchodzi bez problemu, problem polega na rantach jak auto siada, bynajmniej u mnie tak bylo, ze jak koło chowało sie w nadkole to szczelina pomiedzy opona a rantem nadkola byla rzedu 3-4mm, więc pozostanie Ci albo sciecie rantu, albo utwardzenie zawieszenia
bieniak - 12-02-2010, 17:24

no to za śmieszne pieniądze to mogą być:):):):) tylko teraz tam zawieszenie czeka:)tylko nadal spręzyny do kupienia:):) i tu moje pytanie czy na zawieszeniu -40 twardym z tyłu będzie jakiś prześwit między kołem a błotnikiem???
robertdg - 12-02-2010, 20:08

bieniak napisał/a:
tu moje pytanie czy na zawieszeniu -40 twardym z tyłu będzie jakiś prześwit między kołem a błotnikiem???
ledwo palec wskazujacy wejdzie, dołóż do tego jeszcze obciazenie butla gazowa, zatankowane auto do pelna zapas w bagazniku no i troche gratow, nie mowie juz jak ktos ci wsiadzie do auta, domyslasz sie ze przeswit pomiedzy kolem a blotnikiem a 1 palec to troche za malo, tymbardziej biorac pod uwage ogrom polkola w galu to troche nieestetycznie wyglada jak tylek tak bardzo siedzi.
zuku3210 - 12-02-2010, 20:40

bieniak napisał/a:
235/45/17 do tego mam felgi 17 8cali szerokie z et35:) czy da to rade do galanta????na seryjnym zawieszeniu
ja mam felgi 8" i to samo ET35 tyle ze zawieszenie SE a opona to 215 i powiem Ci ze z przodu koło jest na równi z obrysem auta, a może nawet i z milimetr wystaje więc jak dobrze lecisz i wpadniesz w jakieś obniżenie w asfalcie czy coś to przód trze, z tyłu mam dystanse H&R nie pamiętam teraz jaki, może z 20mm bedzie i koło z 5mm wystaje za obrys, jeżeli lecisz sam lub pasażer z przodu jest ok. ale zabrać kogoś do tyłu to juz nie zabardzo bo tnie opony i pewnie dlatego ranty tak szybko gniją :evil: szykuje się zeby wywalić te dystanse teraz z tego wlasnie powodu ale chyba bedzie trzeba jakieś szpilki krótsze czy coś wieć niewiem jak to będzie. Reasumując to felga 8" i et35 troche przyszerokawa do tego auta :|
Andrew - 13-02-2010, 16:40

Witam. Co myślicie o oponach Sava Intensa? Znalazłem nówki tanio do kupna. Link: http://www.allegro.pl/ite..._wyprzedaz.html
robertdg - 13-02-2010, 17:34

andrew84, data produkcji 2007, jezeli byly prawidlowo skladowane to moze i warte uwagi, nowe kosztuja 207zł http://www.salon-opon.com...A-HP_o9949.html w tym samym indeksie V, bo H kosztuja 178zł.
zuku3210 - 13-02-2010, 18:17

andrew84 napisał/a:
itam. Co myślicie o oponach Sava Intensa?
mam je założone i są świetne jak na mój gust. Wydaje mi sie ze są dosyc twarde, po roku jezdzenia nie widac zadnych oznak zużycia.Natomiast po deszczu nie jestem ich pewien zabardzo, jakies dziwne wrazenie na nich, a ABS zalacza sie bardzo szybko. Ale dodam ze na śnigu radzą sobie dobrze :wink: w tamtym roku troche sie spoznilem z letnim obuwiem i troche po sniegu przelataly :P
Owczar - 14-02-2010, 15:50

andrew84, zastanów się nad tymi oponami. Dołożysz troszkę i kupisz coś markowego.

Można oszczędzić na spojlerze itp, ale jak dla mnie opony, hamulce, zawieszenie to podstawa.

I nigdy nie zrozumiem ludzi którzy kupują 17 calowe felgi i zakładają na nie stare kapcie, bo na nowe opony już nie starczyło....

Lepiej kupić 15stki z dobrymi oponami niż 17tki z trupami. Bezpieczeństwo jest chyba ważniejsze od lansu...

zuku3210 - 14-02-2010, 16:14

Owczar napisał/a:
I nigdy nie zrozumiem ludzi którzy kupują 17 calowe felgi i zakładają na nie stare kapcie, bo na nowe opony już nie starczyło....
a gdzie tutaj jakiś wątek starych opon? bo nie nadążam za rozmową chyba a ta wypowiedz dziwnie brzmi pod moja jakoś. :roll:
Owczar - 14-02-2010, 16:25

zuku3210, nie odbieraj tego personalnie. Często przewija się wątek czy takie opony podejdą bo trafiają się okazjonalnie. I choć są stare, albo zużyte, albo nawet rozmiar nie pasuje to i tak są warte uwagi...
Na szczęście czasem udaje się przekonać że nie tędy droga.

A te opony o które pytał andrew84, według mnie wcale nie są okazją, bo mają już 2 lata. 2 lata w przypadku GY, Michelin itp to nie jest dużo, ale czeskie opony szybko się starzeją.