[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx
czekoladka_1981 - 29-06-2008, 17:06
Zhan napisał/a: | sadzicie, na czym mozna zaoszczedzic? |
Kontakt do Japaneze 602 224 584
Zhan napisał/a: | czy olac napinacz i pompe wody |
W zasadzie co drugą wymianę rozrządu.
Zhan - 29-06-2008, 20:08
mam jeszcze pytanie o pasek, polecane tu sa firmy Sun oraz Mitsuboshi a co powiecie o Goodyear? W intercarsie ze znizka dla MM wychodzi niecale 300 zl, warto?
czekoladka_1981 - 29-06-2008, 20:10
Zhan napisał/a: | polecane tu sa firmy Sun oraz Mitsuboshi |
Tylko te!! sprawdzone i pewne!
Zhan napisał/a: | a co powiecie o Goodyear? |
Prawdę mówiąc pierwsze słyszę???? mając taką brykę nie ma co oszczędzać , gdyż odbije się na kosztach i będzie wielki klops.
sampler - 29-06-2008, 20:24
U japaneze pasek Suna kosztuje 190 zl takze nie warto...
yrdn - 29-06-2008, 20:28
Oszczedzilem sobie stresu
Wymienilem wszystkie elementy rozrzadu.
Z robocizna wyszlo 1200 (w tym olej, filtry i paski wieloklinowe)
Technicznie jest teraz bez zarzutu.
czekoladka_1981 - 29-06-2008, 21:07
yrdn napisał/a: | Oszczedzilem sobie stresu
Wymienilem wszystkie elementy rozrzadu.
Z robocizna wyszlo 1200 (w tym olej, filtry i paski wieloklinowe)
Technicznie jest teraz bez zarzutu. |
I to jest to co bardzo cenię!!!!
Zhan - 29-06-2008, 21:12
czekoladka_1981 napisał/a: | I to jest to co bardzo cenię!!!! |
no ja rowniez ale oprocz rozrzadu czeka mnie w najblizszym czasie zalozenie LPG, pewnie wymiana swiec, oleju w skrzyni i opon wiec szukam oszczednosci
mam jeszcze jedno pytanko, czy wymiana kompletnego rozrzadu to cos skomplikowanego dla zwyklego mechanika? mam kumpla, ktory ma duzy warsztat i wieloletnie doswiadczenie ale takiego silnika jeszcze nie robil, duzo ruzykuje oddajac mu auto czy raczej sobie poradzi?
czekoladka_1981 - 29-06-2008, 21:21
Zhan napisał/a: | dla zwyklego mechanika? mam kumpla, ktory ma duzy warsztat i wieloletnie doswiadczenie ale takiego silnika jeszcze nie robil, |
Bałabym się oddać serce!!!
Zhan napisał/a: | najblizszym czasie zalozenie LPG, |
Może poczekać trochę?
Zhan - 29-06-2008, 21:29
czekoladka_1981 napisał/a: | Bałabym się oddać serce!!! |
to moze ktos ma namiar na mechaniora w okregu warszawskim co nie zedrze i nie popsuje?
czekoladka_1981 napisał/a: | Może poczekać trochę? |
sek w tym, ze kazdy tydzien zwloki to kilka stowek do tylu
czekoladka_1981 - 29-06-2008, 21:37
Zhan napisał/a: | moze ktos ma namiar na mechaniora w okregu warszawskim |
Przejżyj> fora regionalne> mazowieckie. O tu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=55
yrdn - 29-06-2008, 21:41
Zhan napisał/a: | no ja rowniez ale oprocz rozrzadu czeka mnie w najblizszym czasie zalozenie LPG, pewnie wymiana swiec, oleju w skrzyni i opon wiec szukam oszczednosci
|
Agresywnie napisalibym, ze skoro szukasz oszczednosci to po co Ci Galant,
w dodatku REA5A ale jedziemy na doslownie tym samym wozku - jesli masz
srebrnego bez skor to jest identyczny - ja wkalkulowalem wiekoszosc wydatkow
w caly budzet na auto. Zostaly mi jeszcze opony i renowacja zakupionych felg.
Zhan napisał/a: | mam jeszcze jedno pytanko, czy wymiana kompletnego rozrzadu to cos skomplikowanego dla zwyklego mechanika? mam kumpla, ktory ma duzy warsztat i wieloletnie doswiadczenie ale takiego silnika jeszcze nie robil, duzo ruzykuje oddajac mu auto czy raczej sobie poradzi? |
Gdzies na forum przeczytalem, ze ktos zaplacil za wymiane rozrzadu 100-150PLN
i nigdy wiecej nie dostalby takiej samej ceny Mechanik po prostu nie wiedzial w co
sie pakuje. Oczywiscie wprawiona reka zrobi to w kilka godzin i nie bedzie narzekac.
czekoladka_1981 - 29-06-2008, 22:06
Zhan -prawdę mówiąc jestem za wykonaniem i opisem yaro1976 . Czysty profesjonalizm!!!!! yrdn napisał/a: | skoro szukasz oszczednosci to po co Ci Galant, |
No właśnie!!!
Zhan - 29-06-2008, 22:42
yrdn napisał/a: |
Agresywnie napisalibym, ze skoro szukasz oszczednosci to po co Ci Galant,
w dodatku REA5A |
bez przesady, sa auta drozsze w utrzymaniu a szukanie oszczednosci jest chyba zjawiskiem normalnym w kazdym przypadku, szczegolnie jesli jest to racjonalnie uzasadnione... nie szukam bezsensownych, na ogol pozornych oszczednosci, jak zapewne zwrociles uwage planuje zakup oryginalnych czesci a nie zamiennikow wiec jakims sknera nie jestem chyba
yrdn napisał/a: | ale jedziemy na doslownie tym samym wozku |
byc moze bedziemy jechac nie tylko na tym samym wozku, te kolka w dziale sprzedam jeszcze aktualne?
swinks_UK - 29-06-2008, 23:03
Dodam tylko, że paski Goodyeara i Conti nie są takie złe. W UK pakują je w autoryzowanych serwisach i jakoś angielska populacja Galantów jeździ . Sam mam teraz pasek Conti zakładany w warsztacie który robi tuningi Skyline'ów i EVO i chwalę sobie. Za to o Mitsuboshi tutaj w UK nikt nie słyszał .
Acha, jak masz bardzo sprawnego mechanika (wie co robi i ma doświadczenie) to może co oglądowo określić stan napinacza, być może przejedziesz te następne 60k km. Jednak pompę wody bym wymieniał.
Paski klinowe też koniecznie.
Zhan - 29-06-2008, 23:07
a czy z paskami klinowymi trzeba jeszcze cos wymieniac czy tylko same paski?
|
|
|