[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
wawer82 - 10-08-2009, 20:19
Wymieniłem u siebie z tyłu na KYB Exel-G i jest super. Auto ma 11 lat a siedziały jeszcze oryginalne amory. Dziesięć lat jeździły po Niemieckich drogach a po Polskich wytrzymały tylko 1,5roku i z jednego wszystko wyciekło...
Mam tez do wymiany górne podstawy amortyzatorów z tyłu (górne miseczki nad sprężyną)
Są tak mocno zardzewiałe aż się krusza... dziwne bo nie ma tam dostępu wody.
Czy ktos to wymieniał i mógłby podpowiedzieć mi jakiś numer części lub gdzie to mozna dostać?
W Intercars-ie nie mogli mi tego znaleźć(wszystkie różniły się kształtem) a musze to pilnie wymienić bo boje się że sprężyna wskoczy mi do środka...
Jeśli chodzi o osłony amorów tył to podpowiem że ja dobrałem inne bo te co podaja katologi to inna bajka... Kupiłem komplet z odbojami SACHS 900 007 Volkswagen Skoda Seat .Odboje niestety nie pasują(choć mozna je wydaje mi sie że dopasować) ale u mnie były dobre wiec kupiłem ten zestaw ze względu na osłony. Będą one pasowały raczej do galów obniżonych bo do serii mogą być za krótkie.Problem jest z mocowaniem osłony ale odrobina izolacji i siedzi ciasno.
Jak będę wymieniał górne mocowania to zrobię zdjęcia jak to pasuje...
Owczar - 10-08-2009, 20:21
Ja miałem od Japaneze grupy VW i słabo to wyglądało. Lepiej pasowały osłony od maglownicy...
xor - 11-08-2009, 18:33
Osłony na oko dobrałem, jakieś 4max w IC, przyciąłem, i są super.
Odboje wydały mi się w dobrym stanie, nie trzeba było wymieniać.
Na wszystkich 4 nowych amorkach, zregenerowanych górnych wahaczach przednich (już wiem co odpowiadało za dobijanie na hopkach), autko prowadzi się bajecznie !
Jest znacznie twardsze, niż myślałem. IMO dokładnie takie same odczucia z jazdy jak w accordzie model 2003, a wcześniej bardzo sobie zawieszenie tej hondy chwaliłem.
Marti - 11-08-2009, 22:19
skull napisał/a: | co sądzicie o amorkach Magnum,może już ktoś miał do czynienia z tą firmą |
Zakładałem to do Golfa III w cenie 50zł/szt/olejowe . Jeździ już 2 rok i nie jest źle, podobno to odpad produkcyjny KYB więc nie wiem.....
Może faktycznie lepiej coś lepszego bo misiek to nie golfina....
skull - 11-08-2009, 22:24
udało się wyrwać KYB w dobrej cenie więc darowałem sobie te Magnum,chociaż znajomy który handluje częściami zapewniał,że są OK.Wydaje mi się, że nie ma odpowiedników Magnum do MSW od 98r.
Krzyzak - 12-08-2009, 12:22
Marti napisał/a: | podobno to odpad produkcyjny KYB więc nie wiem..... |
pisalem kilka stron wczesniej - produkowane w Polsce badziewie, ktore mi skrzypi w Colcie i na dziurach przyprawia o nerwa...
Voltron - 15-08-2009, 10:43
Mam pytanie apropo amorków. Czy to jest normalne że po wymianie amortyzatorów 2 szt. z tyłu amorki te są całe zalane w oleju? Amorki to KYB exel-G. Trochę mnie to niepokoi bo nie wiem czy to normalne czy coś jest nie tak...
Krzyzak - 15-08-2009, 16:11
absolutnie nienormalne - musisz reklamowac
fj_mike - 15-08-2009, 18:07
Voltron napisał/a: | Czy to jest normalne że po wymianie amortyzatorów 2 szt. z tyłu amorki te są całe zalane w oleju? Amorki to KYB exel-G |
Może to trochę głupie pytanie, ale czy te amorki nie są gazowe przypadkiem?
Anonymous - 15-08-2009, 23:19
fj_mike napisał/a: | Voltron napisał/a: | Czy to jest normalne że po wymianie amortyzatorów 2 szt. z tyłu amorki te są całe zalane w oleju? Amorki to KYB exel-G |
Może to trochę głupie pytanie, ale czy te amorki nie są gazowe przypadkiem? |
Sa gazowe, ale olej tez w nich jest.
kristoferson - 16-08-2009, 00:41
Gazowo-olejowe zapewniają lepszy komfort zwłaszcza podczas spokojnej jazdy, a przy ostrzejszej - tzn. polskie dziury - powinny się usztywniać.
a wytrzymałość takich? okaże się za kilka lat , bo jest to jednak nowość (na rynku dla normalnego klienta, btw. gazowe już "wieki" temu była w jakiś Lanciach).
Zasada działania na fotce:
fj_mike - 16-08-2009, 00:58
No tak, głupie pytanie lamera
Jak zmieniałem swoje (KYB excel G) to powiedziano mi, że to amorki gazowe.
No i jestem bogatszy w informacje o kolejną rzecz
PS
Hurra, to mój setny post na forum
i dzisiaj też 30 mi stuknęło
Marti - 17-08-2009, 08:53
Zuważyłem coś ciekawego u pewnego kolegi że w Galu '01 EA5W Elegance ma zwykłe zawieszenie tylne bez nivo. Jeżeli ktoś posiada jeszcze taki model to proszę sprawdzić jakie są tam zamontowane amory. Może ten znajomy miał zmieniane na nowe ale warto sprawdzić. Pozdro
fj_mike - 29-08-2009, 14:07
Czy któryś z kolegów kupował może amorki (lub cokolwiek) ze strony strefamoto.pl?
Znalazłem tam najtaniej amorki na przód.
Cena jest naprawdę zachęcająca.
mike951 - 31-08-2009, 00:41
http://allegro.pl/item726...ant_kyb_92.html
tutaj to chyba to samo. pozdrawiam
|
|
|