Nasze Miśki - Lancer CB4A mój drugi japończyk
idas - 02-02-2010, 16:46
robertdg napisał/a: | jeżeli weże gumowe są całe i nei widac na nich pęknięc, poparceń, to nie ma sensu abysie sie grzebal z wymiana tych przewodów |
Węże mają się zaskakująco dobrze, więc ok nie wymienię.
robertdg napisał/a: | licz sie z tym, że nie wszystek płyn odzyskasz przy zlewaniu, zawsze braknie Ci kilkadziesiąt/set ml |
rosomak1983 napisał/a: | dokup litr. Wszystkiego z bloku nie wylejesz..... |
Akurat mam zapasowego litra:]
rosomak1983 napisał/a: | moze czyszczenie przepustnicy i silniczka krokowego???? |
Przepustnicę miałem zawsze na błysk zrobioną:] Ale słuszna uwaga zabiorę się za silniczek krokowy bo na aucie to się zawsze bałem że mi tryby wyskoczą i coś zgubię.
Z innej beczki czy pasek SUN jest dobrym pomysłem?
Dzisiaj dojechał prezent:] W niedzielę wieczorem zakupiony dzisiaj już u mnie na biurku:)
W żadnym z rodzinnych samochodów nie będzie tak zaawansowanego oleju jak w moim:]hehe
robertdg - 02-02-2010, 16:50
idas napisał/a: | Z innej beczki czy pasek SUN jest dobrym pomysłem? | A nie lepiej dolożyć koło 30zł za oryginał
idas - 02-02-2010, 17:03
robertdg napisał/a: | A nie lepiej dolożyć koło 30zł za oryginał |
Oryginał? czy masz na myśli zamiennik mitsuboshi? Sun ma tak samo dobre opinie jak mitsuboshi, a kosztuje w IC około 70zł. A jeśli to prawdziwy oryginał to powiedz mi gdzie:] Problem tylko w tym, że muszę to mieć od ręki a nie czekać nie wiadomo ile na wysyłkę bo przekładka chyba już w piątek... W ogóle mam dość zaufanego mechanika który by mi zrobił przekładkę za 250zł. Zastanawiam się czy w takim razie w taką pogodę samemu się w to bawić...Choć niewątpliwie chciałbym przy tym być jak będzie przekładał i mu na ręce patrzeć:D Fotografując jednocześnie. By było Faq&How to obrazkowe:]
robertdg - 02-02-2010, 18:14
idas, SUN nie jest zły, ale Mitsuboshi stosuje paski na pierwszy montaż
idas - 02-02-2010, 18:44
robertdg napisał/a: | ale Mitsuboshi stosuje paski na pierwszy montaż |
Chyba jednak nie:] Tak się składa, że dzięki rosomakowi mam 2 paski ori-mitsubishi i zamiennik mitsuboshi i ten pierwszy jest made in japan, a drugi made in singapore:] Co do pasków jak ktoś na forum będzie potrzebował na próbę to wyślę!:) Zastanawiam się czy wymieniać komplet, czy tylko pasek...Silnik wygląda jak by wiele nie nakulał, rolka napinacza chodzi lepiej niż moja wymieniona rok temu (nie wydaje dziwnych dźwięków)... Chyba lepiej zostawić oryginalną niż kupować JC.
josie - 02-02-2010, 18:51
1 litr płynu do chłodnicy może być mało. W bloku trochę siedzi, śruba spustowa z bloku co prawda jest, ale ciężko z powtórnym zalaniem, bo przy spuszczaniu płyn cieknie po silniku. Żeby było profi zlej stary płyn z nowego silnika - śruba jest na lewo od kolektora wydechowego stojąc przodem do auta, na klucz 14.
Zobacz jak wygląda sprzęgło, łożysko sprzęgła, poduszki silnika.
W taką pogodę faktycznie trochę kiepsko samemu, szczególnie jak garaż nieogrzewany. Ja u siebie w C5x jak silnik spoczął na łapach uzbroiłem i odpalałem po 5h (ale jeszcze wkładałem skrzynię, półosie itp.) Swoją drogą zabawa jest fajna.
Pasek SUN jest OK, miałem taki. Ogólnie można zakładać SUN, Tsubaki, Mitsuboshi.
idas - 02-02-2010, 18:59
josie napisał/a: | szczególnie jak garaż nieogrzewany |
No niestety...tylko izolowany (bo połączony z magazynem na warzywa i owoce:])
josie napisał/a: | Swoją drogą zabawa jest fajna. |
No właśnie...chciałem się przekonać "jak to jest":] satysfakcja po wykonanej robocie już w ogóle skrzydeł dodaje zapewne:] I wtedy już żadne dłubanie przy samochodzie nie straszne.
Z drugiej jednak strony boję się, że coś zepsuję...i będą dodatkowe koszty:/ Pech mnie w tym roku prześladuje więc może nie wywoływać wilka z lasu:)
josie napisał/a: | Zobacz jak wygląda sprzęgło, łożysko sprzęgła, poduszki silnika. |
z poduszkami chyba problemu nie było bo budą nie trzęsło nigdy. Co do sprzęgła to się okaże jak rozbiorę, choć nie bardzo wiem na co zwracać uwagę oprócz zużycia samej tarczy. Zastanawiam się tylko cały czas czy przekładać stare koło zamachowe. Nowy silnik wygląda na dużo młodszy i mniej jeżdżony niż mój, choć z drugiej strony koła zamachowe chyba się za bardzo nie zużywają prawda? Wracając do tego odrdzewiania, to czy te zęby koła zamachowego też trzeba z rdzy oczyszczać, czy tylko czoło koła które styka się z tarczą sprzęgła?
robertdg - 02-02-2010, 19:04
idas napisał/a: | Wracając do tego odrdzewiania, to czy te zęby koła zamachowego też trzeba z rdzy oczyszczać, czy tylko czoło koła które styka się z tarczą sprzęgła? | Zeby oczyszczasz szczotka druciana, no i rzecz jasna ze musisz oczyscic i wypolerowac czesc styku tarczy, reszte kola takze mozesz szczotka druciana objechac, na docisku musisz zwrócic uwage na stan słoneczka, czy sprezyny cale, tak samo w tarczy sprzeglowej czy sprezyny cale i w jakim stanie odkladzina, oraz zwrócic uwage na przypalenia docisku i koła zamachowego.
rosomak1983 - 02-02-2010, 19:53
josie napisał/a: | Ogólnie można zakładać SUN, Tsubaki, Mitsuboshi. |
badz ori mitsu
idas, zaproponuj mechanikowi opcje 200zł plus Twoja pernamentna pomoc np przy sciaganiu osprzetu, kół itp itd.... itp.
idas - 02-02-2010, 21:28
rosomak1983 napisał/a: | zaproponuj mechanikowi opcje 200zł plus Twoja pernamentna pomoc np przy sciaganiu osprzetu, kół itp itd.... itp. |
Najrozsądniejsza opcja:] a do tego uzbroję się w aparat:] Co do paska to sam nie wiem...finanse mam bardzo ograniczone, chyba bym wziął ten SUN bo jest najtańszy, a jednocześnie dobry jakościowo... nie doszła jeszcze do mnie karta klubowa, gdybym ją już miał to bym wziął mitsuboshi bo jest w IC za 100zł...A jeszcze trzeba dokupić te uszczelki kolektorów i co najważniejsze olej do skrzyni biegów. 75W90 Gl-4 chyba dobrze pamiętam?:)
macieekg - 02-02-2010, 21:49
idas napisał/a: | 75W90 Gl-4 | Dokladnie taki
rosomak1983 - 02-02-2010, 22:24
idas, ja kupowałem mitsuboshi za ok 80zł w zwyklym motoryzacyjnym...
Poszukaj lepiej IC to nie cały swiat
idas - 02-02-2010, 23:40
rosomak1983 napisał/a: | Poszukaj lepiej IC to nie cały swiat |
szczerze powiedziawszy to nic tam jeszcze nie kupiłem Ale mają fajny katalog online i siedzibę we Wrocławiu dlatego tam sprawdzam ceny:]
Mam jednak pewien dylemat gdyż znalazłem w internecie tekst iż oleje posiadające ACEA A5/B5 (czyli oszczędzające paliwo) "mogą być nieodpowiednie do niektórych silników. Możliwość ich zastosowania należy sprawdzić w instrukcji obsługi samochodu" wątpię by w mojej instrukcji obsługi pisali o takich olejach:] No i teraz mam dylemat czy dobrze zrobię zalewając go...na aukcji nie było nic z tych rzeczy napisane:/ Nie zarżnę tym silnika?
Wydaje mi się, że to głównie chodzi o niestosowanie tego typu oleju do silników z FAP, bo skoro jest zalecany również do silników z LPG to chyba da sobie radę z takim 4G92:]
Hugo - 03-02-2010, 08:07
SUN to bardzo dobry wybór. Jeszcze Flennor.
j-rules - 03-02-2010, 11:46
idas, sprobuj jeszcze sprawdzic FOTA. (fota.pl)
maja katalog online, a we Wrocku 3 placówki z tego co widze. Ceny niekiedy mniejsze niz IC chociaz nie zawsze jest to czego sie szuka. Ale popytaj moze akurat
|
|
|