To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Osłona zabezpieczająca pod silnik.

olosoft - 20-02-2011, 22:26

mazin napisał/a:
Pytanie do tych, którzy zamontowali płytę (metalową) - jak wygląda dostęp do komory silnika np. w celu wymiany filtra oleju - trzeba zdejmować całą płytę?

Oryginalną trzeba ściągać, zamienniki najczęściej mają klapkę rewizyjną. Coś za coś, stalowa jest na prawdę solidna, trzyma się na 4 śrubach i z jej zdjęciem raz w roku nie powinno być problemu. Oprócz wymiany filtra warto przy okazji dokonać oględzin komory silnika od spodu a przez klapkę w osłonie z ABS-u dużo się nie zobaczy.

cabaniarz - 21-02-2011, 10:08

nt2010 napisał/a:
Plastikowa płyta http://allegro.pl/mitsubi...1463120120.html ktoś to montował?

Będziesz chyba pionierem w tej dziedzinie :lol:
Na allegro wystawia się producent, więc dostęp jest nieograniczony.
Czekamy na wrażenia z montażu :lol:

mazin - 21-02-2011, 10:40

olosoft napisał/a:

Oryginalną trzeba ściągać, zamienniki najczęściej mają klapkę rewizyjną. Coś za coś, stalowa jest na prawdę solidna, trzyma się na 4 śrubach i z jej zdjęciem raz w roku nie powinno być problemu. Oprócz wymiany filtra warto przy okazji dokonać oględzin komory silnika od spodu a przez klapkę w osłonie z ABS-u dużo się nie zobaczy.

Jasne, dzięki!

alfiq, chyba nie ten watek ;-)

Do producenta płyty z ABS napisałem, ale nie odpisali, mają potencjalnego klienta gdzieś ;-(
Muszę zadzwonić, ale to w bardziej przyzwoitej porze niż teraz. Jeśli się zdecyduję, to zapodam zdjęcia i zdam relację ;-)

tomaszekk7 - 24-02-2011, 08:34

Trik napisał/a:
nt2010, Bierz nie pytaj (125PLN), wszystko na wkrety z łbem szciobocznym nic nie trzeba wiercić

Kupiłem tą osłonę. Zamówiłem ją w poniedziałek i przyszła na drugi dzień. Przymierzałem ją pasuje dobrze. Trzeba jedynie zdemontować tylną część osłony. Montaż do oryginalnych otworów przy pomocy kołków rozporowych romix nr.kat. B22088.

Uwex - 24-02-2011, 09:24

tomaszekk7 napisał/a:
Kupiłem tą osłonę.

a jakie wrażenia z: jakości wykonania i materiału (elastyczny) ?

Cytat:
kołków rozporowych romix nr.kat. B22088

nie jestem pewien czy takie kołki są odpowiednie ? to raczej powinny być śruby - jednak będzie się to czasem demontowało, a wtedy kołki się jednak wyrabiają. takie były w zestawie z płytą ?

tomaszekk7 - 24-02-2011, 11:01

Uwex napisał:

nie jestem pewien czy takie kołki są odpowiednie ? to raczej powinny być śruby - jednak będzie się to czasem demontowało, a wtedy kołki się jednak wyrabiają. takie były w zestawie z płytą ?[/quote]

Jeśli chcesz to możesz je zamontować na śrubach- twój wybór. Stara osłona ,,częściowa'' jest zamontowana na kołkach . Większość elementów osłony będzie montowana do elementów wykonanych z tworzywa - nie do blachy. Jeśli zamontujesz śrubami musisz dać podkładkę i nakrętkę ( to wszystko waży ). Do zamontowania jest ok. 17 punktów. W CLIO miałem 4 punkty do montażu i w karoserii były wykonane 4 otwory nagwintowane do przykręcenia tych śrub. Tutaj jest przykręcona jedna śruba w tylnej części osłony.

Uwex - 24-02-2011, 11:45

tomaszekk7 - sporo tych punktów do mocowania, więc kołki nie będą tak obciążone - powinno być OK . Były kołki w zestawie z płytą ?
tomaszekk7 - 24-02-2011, 12:08

Uwex napisał/a:
tomaszekk7 - sporo tych punktów do mocowania, więc kołki nie będą tak obciążone - powinno być OK . Były kołki w zestawie z płytą ?

Nie było. Musisz kupić. Te o których pisałem są firmy ROMIX.

mazin - 24-02-2011, 23:59

tomaszekk7 napisał/a:
Uwex napisał/a:

A napisz proszę parę słów o samym montażu - przykładasz, wciskasz kołki i już, czy też trzeba coś wcześniej zdemontować?

[ Dodano: 28-02-2011, 21:27 ]
mazin napisał/a:
tomaszekk7 napisał/a:
Uwex napisał/a:

A napisz proszę parę słów o samym montażu - przykładasz, wciskasz kołki i już, czy też trzeba coś wcześniej zdemontować?

Płyta przyszła, zamontowałem. Jest jakościowo wprost proporcjonalna do ceny ;) Ale kwadrans pracy z pilnikiem i po spiłowaniu nadlewek nawet jako tako wygląda. Montaż na kołki wspomniane przez tomaszekk7 lub dowolne inne o średnicy 8 mm i podobnej długości. Oryginalne kołki po demontażu oryginalnej "półpłyty" wystarczają na połowę nowej,czyli trzeba dokupić ok 10-12 kołków. Należy wykorzystać również jedną śrubę oryginalną. Montaż o tyle upierdliwy, że otwory w płycie trzeba rozwiercać, żeby wlazły w nie kołki (są za małe). Ale cała zabawa to kilkadziesiąt minut. Warto też wymienić kołki (5 szt.), którymi przykręcona jest klapka rewizyjna, bo te użyte przez producenta płyty to totalny szajs - ukręciłem dwa przy próbie demontażu. Do tego celu kupiłem akurat inne (wyglądające identycznie jak oryginalne, tylko szare i z twardszego plastiku) -ale też mają 8 mm więc te do całej płyty również "podejdą". Koszt rośnie dość poważnie, bo ze 125 zł robi się 142 z przesyłką i ok 40 na kołki.
Korekta: kołki kosztują 2 zł szt. (w miejscowej hurtowni), zatem koszt to ok. 30 zł (10 na płytę, 5 do klapki rewizyjnej).

prosto - 12-04-2012, 19:37

witam, niestety akurat nie bardzo mam czas czytać cały ten wątek bo to 19 stron postów, a wiec mam pytanie co sądzicie o tej plycie i czy będzie odpowiednia do lancera SEDAN (wersja amerykańska)

http://allegro.pl/oslona-...2258741033.html

gershar - 29-04-2012, 15:00

Witam wszystkich !!!
Pytanie może trochę nie aktualne, ale powiedzcie mi czy do normalnego użytku codziennego wystarczająca będzie osłona z tworzywa typu http://allegro.pl/oslona-...2304767282.html i czy ktoś już może coś takiego kupił? Znalazłem w necie informację, że osłony wykonane z polietylenu po pewnym czasie odkształcają się. Może to ktoś zweryfikować ?
Będę wdzięczny za pomoc!
Pozdrawiam :biggrin:

Trik - 29-01-2013, 17:08

Jak ktoś jeszcze szuka to można tanio kupić.
http://allegro.pl/oslona-...2913043883.html

Edytowałem

Janek_W - 29-01-2013, 18:13

Trik, ja kupiłem taką przed zimą (tylko bez pasa pod zderzak, bo do sedana nie było) i spełnia swoje zadanie, ale to co pokazałeś to nie jest oryginał Mitsubishi.
tyku - 29-01-2013, 18:22

Ja kupiłem do Sportback ten komplet 2 częściowy, nie zamontowałem i chętnie odstąpię za przysłowiową stówkę(pw).
Robert_N - 08-02-2013, 13:00

Trik, kupiłem dawno temu chyba taką samą jak na linku lub bardzo podobną jest ok, trzeba było niektóre otwory obrobić ale to nie problem. Pasuje jak ulał. Łatwy i szybki montaż.