[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony letnie-zimowe - Lancer CYxA
Trik - 14-04-2013, 21:33
kotakot napisał/a: | Nokian V | Tez takie założyłem w sierpniu ubiegłego roku i zaraz po tym, w tydzień naleciałem 4000km, również w bogatym deszczu. Rewela.
Już nie mogę się doczekać wymiany, ale na moich powiatówka mam jeszcze sporo lodu, 10cm kolein i błota śniegowego. Przednia zabawa .
Lucas123w - 14-04-2013, 22:04
Moje Yokohamy Advan również kleją się asfaltu do granic możliwości. Zerwać nimi przyczepność trzeba naprawdę dobrze poganiać. Na minus są głośne ale frajda z jazdy to wynagradza
grygas10 - 15-04-2013, 07:36
od roku mam Oponki Nokian V są najlepsze
Robert_N - 18-04-2013, 11:06
Pierwsze km na Kumho. Misiek super się prowadzi na suchym a w ulewie jeszcze nie jechałem więc nie wiem jak odprowadza wodę. W sumie nie mogłem się już doczekać żeby założyć 18" no i przesadziłem . Zmieniłem koła przed świętami i na śniegu też je sprawdziłem ale bez szaleństw. Jak na razie jestem bardzo zadowolony biorąc pod uwagę że na początku stycznia zapłaciłem za kpl 1809 pln.
bastek - 01-06-2013, 20:29
a ja klasa średnia letnie
uniroyal rainexpert 16 cali wcześniej dunlopy sport co dawali z zakupem
uniroyale są:
cichsze
dużo lepsze na mokrym
trochę gorsze na suchym
większe spalanie (ale może i szybciej jeżdżę? - mam teraz 25 km ekspresowki) - nie mogę zejść do tych wartości co miałem w zeszłym roku (czyli na łysawych) dunlopach
tanie
ogólnie zadowolny jestem
mazin - 02-06-2013, 11:15
Ja po fabrycznych dunlopach wbiłem na felgi yokohamy C Drive AC 02 (czy jakoś tak). Na suchym porównywalnie do dunlopów, na mokrym lepiej (zwłaszcza, że wciąż mam w pamięci kilka hamowań, gdy już były prawie wykończone) i trochę ciszej. Nabiłem je tak ja fabryka w moim roczniku przykazywała, tj. 2,2 ale potem dobiłem do 2,5 i jest bardzo dobrze.
W sumie największa zmiana na pus, to prowadzenie i hamowanie gdy dużo wody na drodze, różnica wyraźnie odczuwalna. Zobaczymy jak ze ścieralnością, bo dunlopy wytrzymały trochę ponad 30 tys.
bart210 - 07-06-2013, 03:30
W tym roku założyłem ciut większe koła:
Borbet CW4 z oponami Barum Bravuris 225/45R18.
Auto dużo lepiej trzyma w zakrętach, pewniej się prowadzi. Niestety coś za coś - trzeba uważać na dziury i no jest większy hałas w kabinie.
Mimo to opony bardzo dobre jak na klasę budżetową.
Robert_N - 07-06-2013, 14:05
Ja zapodałem na wiosnę Kumho KU31 215/45R18 kupiłem w styczniu za 1800 kpl jestem zadowolony. Świetnie odprowadzają wodę co sprawdziłem niedawno podczas ulewy w grodzie kraka. Na suchym sprawują się normalnie. Jestem zadowolony z nich a stosunek cena/jakość wyśmienita.
endriu121188 - 13-06-2013, 12:31
Wczoraj kupiłem nowe Firestone Firehawk TZ300A.
Promocja w Motoricus.com 4szt. 1116zł+montaż i wyważenie 60zł
Na razie zrobiłem 300km i są naprawdę przyzwoite. Lepiej się drogi trzymają niż Pirreli P Zero na Ibizie.
Mam pytanie odnośnie zimówek.
Serwisant na umór kazał wymienić opony, bo na pierwszym śniegu nie ruszę z miejsca
Mam opony zimowe Goodyear Ultrafrip 7-> produkcja 8 tydzień 2007r. Każda ma 5,5mm bieżnika.
Mam na Ibizie Barum Bravuris w takim samym stanie 35 tydzien 2007 i w te ferie nie miałem problemu, żeby samochód fruwał po drodze (Ibiza nie ma ani ABS, ani TCS)
Zwykłe naciągactwo?
maniax86 - 13-06-2013, 12:43
endriu121188, a te opony to ci kazał wymienić bo za mały bieżnik czy za stare opony są?? bo niby wszędzie pisze że na oponach powinno się jeździć maks 5 lat i do wymiany. Ale generalnie to zależy jak wygląda guma.... a to już ocenia wulkanizator... no i musisz sobie odpowiedzieć na pytanie w jakich warunkach zimowych jeździsz i ile w zimie pokonujesz kilometrów....
endriu121188 - 13-06-2013, 15:59
Powiedział, że guma się robi twarda i jest zmniejszona przyczepność, tylko czemu na klasę gorszych Barum w Ibizie nie miałem zimą w górach problemu? Poza tym jak patrzyłem jakie używki sprzedają w wulkanizacjach na bielanach, to moje prawie fabryką pachną...
bart210 - 13-06-2013, 18:53
Zimowe Barumy to dobre budżetowe opony, które bardzo dobrze się sprawdzają w mieście. W trasie też są niezłe, ale dość głośne. Używałem tych opon w dwóch poprzednich samochodach i zawsze byłem z nich zadowolony.
Jeśli nie robisz dużych przebiegów i przeważa jazda w mieście to na zimę śmiało możesz brać Barumy.
Ja jeżdżę na Goodyear UltraGrip 8. Opony znacznie lepsze, ale też i dużo droższe.
maniax86 - 14-06-2013, 10:05
endriu121188, tak więc teraz to już Twoja decyzja... czy kupisz nowe czy na starych będziesz dalej śmigać.... ja na zimę poza sezonem kupiłem w bardzo fajnej cenie opony Dayton (koncern Bridgestone) i jestem z nich zadowolony....
Robert_N - 19-06-2013, 14:17
maniax86, też mam Dayton i super się jeździ biorąc pod uwagę że często wypadam na narty to wiem co mówię
visnia69 - 06-07-2013, 15:11
Fabryczny Dunlop wg mnie to był niewypał, nie do tego auta ale do każdego. Opona głośna śliska, słabe zachowanie na mokrym jak i na suchym.
Obecnie jeżdżę na Vredestein HiTrac 2 -fajna kierunkowa czyli od razu głośniejsza niż w przypadku asymetrycznych opon.
Z doświadczenia (branża oponiarska) polecał bym:
1.Michelin Energy Saver+ - na lato rewelacja, cicha, fajnie się trzyma drogi, komfortowa ze względu na miękką mieszankę, a zarazem daje możliwość długich przebiegów.
2.Vredestein Ultrac Cento - podebnie jak MIchelin, jednak design fajniejszy i cena bardziej przystępna.
3.Dunlop SP Sport BluResponse.
Z klasy budżetowej polecał bym Matadora.
(Jak ktoś będzie czegoś potrzebował to PRV)
|
|
|