To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Stuki z okolic silnika, klekotanie, buczenie, huczenie ?

tyku - 21-11-2019, 14:23

Wikorio, Masz instalację gazową :?: Trzeba nagrać klekotanie i wrzucić na forum. :roll:
Wikorio - 21-11-2019, 14:54

Nie autko bez gazu !
tyku - 21-11-2019, 16:23

Sprawdź luzy zaworowe :roll:
andrzej10a - 22-11-2019, 12:37

Witam, mam odgłosy jakiegoś buczenia czy czegoś podobnego przy obrotach około 3k, poniżej silnik pracuje równo i ciucho. Mam lancera z 2008r wersja VIII silnik 1.8 MIVEC 143KM, może to być z powodu zmiennych faz rozrządu? Coś się dzieje z tym? Jak wygląda budowa wgl tego?
HUGIO - 23-11-2019, 20:12

andrzej10a,
https://www.youtube.com/watch?v=WFG_zIHPKI0 ;)

Wikorio - 24-11-2019, 20:32

W moim przypadku mądrzejsi odemknie sugerują zwrócić uwagę na kończące się sprzęgło . Co o tym sądzicie?
andrzej10a - 26-11-2019, 21:59

Nooo u mnie wyszły panweki :/
Uwex - 27-11-2019, 09:08

andrzej10a- przy jakim przebiegu i co ile kilometrów wymieniałeś olej ?
andrzej10a - 28-11-2019, 15:52

Obecnie mam 240k, z tym że poprzedni właściciel który miał tego Lancera to nie wiem jak wymieniał olej, jak zakupiłem to auto to, to co wyleciało z silnika nie można było nazwać olejem, niestety... Teraz co 7-8 tys wymieniał olej
Wikorio - 07-12-2019, 15:13

U minie natomiast faktycznie winne było sprzęgło. Kurde w warsztacie krzyczą takie kwoty że mnie z butów wyrwało. Jednak znajomy kumpla dał radę wymienić sam i sporo zostało w kieszeni a sprzęgło można kupić na własną rękę na [www]. Jak macie podobny problem to polecam takie rozwiązanie.
Adozi - 17-12-2019, 18:24
Temat postu: [CY3A 1.8] Tak Zwany klelokt jak u ropniaka :/
Witam , posiadam Lancera 1.8 mivec sportback z zmiennymi fazami rozrzadu.
Autko przeszlo tak zwany prawie caly generalny remont silnika
1.Problem polega na tym ze autko klekoczee tak jak ropniak bardzo podobniee wszystko to sie dzieje na wolnych obrotach. Z tego co ustalilem moze byc to zwor zmiennych faz rozrzadu ale chciialbym sie dowiedziec czy ktos z was mial podobny problem i co o tym sadzicie.
2.Drugą kwestia jest to jakie powinny byc obroty? Poniwaz na wolnych oboratach podczas stania w miejscu zatrzymuja mi sie w granicy 500-600 czy to jest normlane ?

andrzej10a - 18-12-2019, 20:59

Ja miałem podobnie, myślałem że to też zawór zmiennych faz rozrządu, aa okazało się że to panweki, aa przy tym cały remont silnika począwszy od regeneracji głowicy, pierścienie, uszczelniacze, panweki, korbowód noo i jakby tego było mało to i sprzęgło. Co u siebie zrobiłeś przy silniku?
Bodzio922 - 11-02-2020, 10:04

Witam
Po odebraniu lancera od mechanika zauważyłem że chodzi( zwłaszcza na zimnym) jak diesel.
Wymieniane w nim były uszczelniacze zaworów, wymieniłem olej na świeży jednak nic to nie dało. Wróciłem do mechanika zgłosić mu problem i zasugerować że może to szklanki(źle lub wcale nie wyregulowane), mechanik stwierdził że szklanek się nie reguluje tylko wymienia na nowe i to jest ich "regulacja" ( wydaje mi się że szklanki się reguluje bodajże na zaworach czy tam luz zaworowy i wtedy ładnie gra silniczek), po czym uznał że może to być coś z rolkami od łańcucha rozrządu lub że oderwał się jakiś "paproch" tudzież nagar z silnika i coś się zatkało przy łańcuchu(silnik czysty stan niemal igła). Do tego słychać gdzieś takie syczenie/cykanie jak by powietrze wydmuchiwał, nie mogę tylko namierzyć czy przy przepustnicy czy pompie wody.

Macie może jakieś pomysły?

Lancer sportback 08r. 1.8 143km + LPG
olej eneos premium hyper S 5w30

Bizi78 - 11-02-2020, 10:14

Bodzio922, dopisz jaki masz przebieg, ile zrobiłeś na LPG, czy były kiedykolwiek sprawdzane luzy zaworowe :?: .
HUGIO - 11-02-2020, 10:35

Bodzio922 napisał/a:
nie reguluje tylko wymienia na nowe i to jest ich "regulacja"

Szklanki można "regulować" przekładając je, lub szlifując.

Przy czym trzeba brać pod uwagę, że ten silnik lekko "klekocze" ze względu na zmienne fazy (z tego co mi wiadomo).

Bodzio922 napisał/a:
Do tego słychać gdzieś takie syczenie/cykanie jak by powietrze wydmuchiwał, nie mogę tylko namierzyć czy przy przepustnicy czy pompie wody

Sprawdź, czy obudowa filtra powietrza jest dobrze założona.