To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Czarna Sigma :))

t0m3k - 10-09-2012, 22:38

to jest raczej stukanie niż klepanie... mam podwyższone obroty bo aku był odłączony i nie nauczył sie wolnych jeszcze a do tego nie mam zalozonego paska alternatora i paska klimatyzacji :) musze poszukac cos z normalnym mikrofonem...

da sie jakos ręcznie sprawdzić popychacze?

lukasz12 - 10-09-2012, 23:03

Da się - rozdział 11 - 11 - 1
Ustawiasz na znaki i możesz sprawdzić te oznaczone białą strzałką. Później o 180 stopni wałki i kolejne 6 można sprawdzić

wojtas - 10-09-2012, 23:52

Ja jednak będę skłaniał się ku którejś z panewek :| Wymieniałeś olej po zakupie auta :?: I do końca nie mogę zrozumieć w jakich okolicznościach do tego doszło :?:

t0m3k napisał/a:
powioedzcie mi bo sie tak zastanawiam... odpaliłem autko, szło sobie chwilke samo... za chwile słysze ze nie idzie tak jak powinno i cos stuka, gdzies pod kolektorem dolotowym... przysluchalem sie zaworom z przedniej pokrywy i stuki sie tak jakby pokrywają... mają takie samo tempo... nie da sie zaworu jakos uciszyc nie? trZeba zdejmowac glowice itd?

m6riano - 11-09-2012, 14:43

t0m3k napisał/a:
moze faktycznie popychacz

To na pewno nie popychacz..

t0m3k - 11-09-2012, 18:49

jutro zamawiam panewki najprawdopodobniej :) ale przedtem manual do ręki i posprawdzam :)

edit: nie wymieniłem oleju po kupnie... wiec to będą panewki

piotr_bb - 11-09-2012, 19:02

Panewki to raczej pewne , ale przy wymianie panewek powinno się robić szlif :doubt: sorry za takie info .

Olej trzeba było wymienić natychmiast bo nie wiadomo na jakim syfie silnik był użytkowany i jak długo jeździł do wymiany :P

t0m3k - 11-09-2012, 19:05

no na bank zrobie :P

edit:
mam wymienić panewki główne czy korbowodowe? i które to są które? :)

Wojtas... stało sie to tak jakby ' nagle', odpaliłem autko, szło na jałowym w garazu przez chwile, wróciłem za 5 minut a tu cos stuka pod maską...

zbyszek05 - 11-09-2012, 20:17

Szlif wału jest nieopłacalny by zrobić to tak jak trzeba .... A panewki są tylko w jednym rozmiarze / to daje do myślenia /,chyba że ktoś się domyślił i wyprodukował nadwymiary
Jak cos - to moge obejrzeć swój wał 24V ew. mogę dac na sprawdzenie czy trzyma wymiar /ostatnio sprzedawałem korbowód z tłokiem - wzrokowo wygląda na ok. ale to wzrokowo :idea:
Wiem napewno / na 100% / że wał po szlifowaniu długo nie pochodzi ....

t0m3k - 11-09-2012, 20:21

dla mnei jest nie problem wyjąc wał i sprawdzić czy trzyma wymiar :) ale pierwsze trzeba oglądnąć czy panewka nie zrobiła rowka czy cos... miejmy nadzieje ze wał jest pancerny i nic mu się nie stało :)
zbyszek05 - 11-09-2012, 20:26

Zapomniałem że masz 12V jednostkę :oops:
t0m3k - 11-09-2012, 20:45

spoko Zbyszku :) nic nie szkodzi :) nie każdy sie wozi takimi cudami jak 24V :)

czyli co? mam wyjąc wał razem z tłokami porozkręcac, pooglądac, sprawdzic wymiar i wymienic panewki na wale? :P

wojtas - 11-09-2012, 20:50

Na razie nic nie kupuj i nie wymieniaj, rozłóż silnik i zobaczysz która panewka/panewki się posypały.
mazda10000 - 11-09-2012, 21:26

Jak wcześniej mówiłem - ja się nie znam, ale biorąc pod uwagę dosyć wyraźny stukot ja obstawiam panewkę na korbowodzie więc tam nie ma czego rozbierać - zdjąć michę i dostęp do nich jest, albo ten sworzeń tłoka. Na panewkach głównych nie ma przecież żadnych większych poprzecznych przeciążeń, takich jakie są na korbowodzie ( chodzi góra dół i tam się przy zmianie kierunku tłucze ). Ale nie ma co filozofować tylko sprawdzać wszystko po kolei :)
Xsystoff - 11-09-2012, 21:49

Dokladnie, miska w dol i sprawdzasz ktorą zjadło. Niestety prawie zawsze obrywa tez wal, a jak ktos wspomnial zrobienie tego tak zeby sie nie rozsypalo w przyszlosci jest problematyczne :evil: Zeby obrocilo panewke bez obciazenia na jalowych obrotach to tam juz nie ma cisnienia oleju praktycznie :|
wojtas - 11-09-2012, 23:32

mazda10000 napisał/a:
więc tam nie ma czego rozbierać

Jak dla mnie ściągniecie miski, to już rozbieranie, bo na tym się nie skończy.