To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA

RalfPi - 27-10-2011, 10:38

Co do przeglądu gwarancyjnego.. to chyba nic się nie zmienia..
Co do przeglądu instalacji - płaciłem chyba 80 zł i tak będę musiał bulić co 15kkm. Coś tam mierzą (zawartość CO2? ), coś wymieniają, patrzą czy nie ma żadnych "wycieków".. i to tyle chyba:)

PS Mój Ojciec w Pandzie ostatnio był na przeglądzie gazu jakieś 50kkm temu - ale fakt faktem, coś mu się wyświetliło na pulpicie, że silnik ma "jakąś awarię" i słabiej jeździ Pandziocha:(

ko5a - 27-10-2011, 11:46

Cytat:
Birkhof napisał/a:
Cytat:
ko5a napisał/a:
dzisiaj oddałem lansnera do zagazowania, będę kolejnym królikiem doświadczalnym ponieważ silnik nie przystosowany do LPG.

dam znać jakie wrażenia jak odbiorę samochód.
a u Was jak się 1.8 LPG MIVEC spisuje? coś niedobrego się dzieje?

Witam, jak wrażenia ?
możesz napisać ile przejechałeś i jak się sprawuje instalacja (jaki sprzęt?)

Na dniach powinno być 10kkm na LPG (niedługo przegląd gwarancyjny),
na 39l gazu robię 360-380km.
Jak na razie wszystko działa tak jak powinno.. tylko lać i jeździć.
na stronie 7 w tym wątku opisałem co mi wrzucili do Lancelota.
Muszę jednak przyznać że wlew LPG w zderzaku nie do końca jest taki wygodny. Trzeba przykucnąć żeby odkręcić korek (chyba stary się robię :P )
z drugiej strony żeby umieścić go koło wlewu benzyny trzeba ingerować w lakier i blachę samochodu co może spowodować wcześniejszą rdzę w okolicach wlewu LPG.

Student - 27-10-2011, 13:15

W kwestii formalnej lub nie, bynajmniej pisze jak jest a nie podpowiadam :wink:
Zakładacie gaz w nowym samochodzie, dostajecie kwity od gazwonika czyli , na centralkę, homologacje na butlę i chyba coś jeszcze a fakturę i stempel gazownika :lol:
Formalnie macie 30 dni na zaktualizowanie wpisu w DR (stempelek ) o tym że macie gaz.
Sprzeczność jest taka że dla nowego samochodu przegląd po 3 -latach, dla takiego z Gazem po roku.

Przepisy nie nakładają odpowiedzialności finansowej (kary) za niezaktualizowanie wpisu :lol: czyli potencjalnie można jeździć przez trzy lata i dopiero przed I przeglądem jechać do UK po wpisanie instalacji do DR.
Gdy wlew jest pod klapką lub go nie widać nikt się nie zorientuje a jak władza zatrzyma to zawsze można powedzieć że mamy numerek na poniedziałek :lol:

Niezłe jaja z tym są.

piomic - 30-10-2011, 09:08

Student napisał/a:
Przepisy nie nakładają odpowiedzialności finansowej (kary) za niezaktualizowanie wpisu czyli potencjalnie można jeździć przez trzy lata i dopiero przed I przeglądem jechać do UK po wpisanie instalacji do DR.
Tylko jedno małe "ale".
W razie kolizji okazuje się, że masz nieważny dowód i co dalej?

RalfPi - 30-10-2011, 17:19

piomic, niby tak.. ale z drugiej strony, jak właśnie zainstalowałem gaz... i miałem stłuczkę.. to mam nieważny dowód - wydaje mi się, że na zgłoszenie do Urzędu ma się miesiąc po montażu.
Student - 02-11-2011, 07:51

Dokładnie masz miesiąc.
A przy kolizji i tak nikt nie sprawdza czy masz gaz.

PaczekDNA - 27-12-2011, 18:03

I ja założyłem gaz, co prawda już 1,8 z oznaczeniem LPG, jak na razie bajka:) Byłem dziś na przeglądzie 1000km naprawdę zrobiłem już trochę więcej. Do wskazań spalania komputera trzeba dodać 0,7-1l. Na trasie 300km prędkość ok 90km/h i momentami ostrzejsze przyspieszanie wyszło mi spalanie na poziomie 8,6. Po mieście 11-12. Różnicy w mocy nie odczuwam.
Trik - 27-12-2011, 20:39

Czytałem gdzieś ostatnio o tym, że kupując Miśka z silnikiem 1.3 lub 1.8 dostosowanym do LPG, można zamontować w ASO instalację za 1900pln, z gwarancją na maszynerię 3 lata.
mjsystem - 02-01-2012, 15:54

Nowy rok... decyzja podjęta, zbieram kasę na LPG do sb1.8.
Gwarancję mam do września, ale co tam...
Szukam dobrego gazownika z terenu Zagłębia lub Śląska.

jaceksu79 - 02-01-2012, 17:09

mjsystem, zniszczysz głowicę i osprzęt - gaz wyjdzie Ci bokiem
maciej79 - 02-01-2012, 20:53

jaceksu79 napisał/a:

Do jakiego typu silnika jest twoja uwaga?? Nieprzystosowanego czy przystosowanego fabrycznie do gazu?? Czy moze obu :rolleyes:

jaceksu79 - 02-01-2012, 22:26

maciej79 napisał/a:
jaceksu79 napisał/a:

Do jakiego typu silnika jest twoja uwaga?? Nieprzystosowanego czy przystosowanego fabrycznie do gazu?? Czy moze obu :rolleyes:

logiczne,że do nieprzystosowanego

mjsystem - 03-01-2012, 15:52

jaceksu79 napisał/a:

Na podstawie obserwacji i postów wychodzi, że nie powinno się to zdarzyć...
Nie jestem zwolennikiem gazu ale ekonomia... Jeżdzę sporo, a koszt paliwa to baaardzo duży wydatek w naszej firmie... Auto mam z kratą(którą mogę sobie w ... włozyć... )
Sam mam mieszane uczucia, ale coż... decyzja podjęta :twisted:

RalfPi - 03-01-2012, 18:06

Instaluj mjsystem gazik i kręć tam silnik jak trzeba! :)
Dobra decyzja - ja już mam z 31kkm na gazie i nic się nie dzieje- tylko jeżdżę o 30% taniej :D - zresztą na podstawie doświadczeń Użytkowników widać, że nie jest tak źle z tym gazem. Zresztą pożyjemy, zobaczymy.
PS Kiedyś spotkałem "młodziana" na stacji. Lancer 1.8 albo 2.0 automat. Jak mi powiedział, że mu 12l Pb wsysa :shock: to się nie dziwiłem, że też myśli o gazie:)
Pozdrawiam!

mjsystem - 04-01-2012, 15:27

RalfPi napisał/a:
Instaluj mjsystem gazik i kręć tam silnik jak trzeba!
Dobra decyzja - ja już mam z 31kkm na gazie i nic się nie dzieje- tylko jeżdżę o 30% taniej - zresztą na podstawie doświadczeń Użytkowników widać, że nie jest tak źle z tym gazem. Zresztą pożyjemy, zobaczymy.
PS Kiedyś spotkałem "młodziana" na stacji. Lancer 1.8 albo 2.0 automat. Jak mi powiedział, że mu 12l Pb wsysa to się nie dziwiłem, że też myśli o gazie:)
Pozdrawiam

Dzieki za pocieszenie :lol:
Gaz będzie juz wkrótce, napiszę co i jak. A co do "młodziana", to mi tez tyle w miescie łyka Pb. Stąd decyzja.
Pozdrawiam.