To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

jacek11 - 18-07-2020, 14:43

Właśnie dotarło do mnie, że masz auto po lifcie, więc możesz mieć aluminiowe sanki, a tam jest inna maglownica. Jeśli tak jest, to nie jestem w stanie pomóc, bo nie znam jej budowy.
Hugo - 18-07-2020, 22:59

vrangsinn, dziwne objawy, ale wskazują na przegub wewnętrzny. Ten z linku to najtańszy badziew NTY, tylko zdjęcie jest przegubu febesta i to nie kulkowego, a zwykłego na tripodzie. Niestety z tego co wiem febest już nie produkuje tych kulkowych przegubów wewnętrznych (nie mam pojęcia dlaczego), znowy robią takie jak na zdjęciu w aukcji.
bebob napisał/a:
A jaki klucz potrzeby do regulacji magla w poliftowym galu 2.5 v6.
Bardzo duży torx wewnętrzny, nie mam pojęcia jaki rozmiar, z tego co pamiętam nie ma kontry, więc klucz 36 nie jest potrzebny, niestety jeśli masz Galanta 2,5 V6 po II lifcie, czyli po 07.2000 r. z aluminiowym wózkiem zawieszenia, to śruba regulacyjna jest od strony sanek i żeby do niej się dostać trzeba odkręcić maglownicę od wózka, a najlepiej wyjąć ją z auta.
bebob napisał/a:
I jeszcze jedno pytanie duży problem z wymianą maglownicy?
Jest masakra. Wymieniałem 2 tygodnie temu maglownicę w V6 z aluminiowym wózkiem. Trzeba przede wszystkim opuścić cały wózek z zawieszeniem w dół żeby wyjąć maglownicę, wtedy wyjdzie w bok od strony kierowcy.
jacek11 - 19-07-2020, 11:33

W przedliftowej maglownicy jest kontra, ale na klucz 41, lub 42, z tego co udało mi się zmierzyć wczoraj. Dostęp słaby, ale da się to zrobić. Takie małe sprostowanie co do rozmiaru klucza.
sylwester.kolan - 19-07-2020, 14:06

witam a przegluby paskala tez polecacie

https://www.autodoc.pl/cz...er%5B0%5D=11376

[ Dodano: 19-07-2020, 14:08 ]
man poliwta z aluminiowymi :D sankami czy ilosc zebow sie zgadza

jacek11 - 15-08-2020, 22:33

Kupował ktoś wahacze firmy MEYLE ? Mam jeden taki, ale mało jeszcze na nim jeździłem, więc nie mam opinii. Muszę kupić jeszcze jeden, i zastanawiam się, czy warto się w to pchać.
Marcino - 16-08-2020, 08:40

Mam banan. Są ponoć jeszcze Meyle HD.
Coś mi się wydaje ze oni pakują chyba SH do środka. Ale wykonanie Ok.

Hugo - 16-08-2020, 20:24

jacek11, obecnie najlepszy z tanich zamienników.
jacek11 - 17-08-2020, 15:30

Poczytałem trochę opinii, i na ogół są dobre, chociaż narzekaczy też kilku jest. Poczekam jeszcze chwilkę, i zakupię go, bo w tym co teraz zamontowałem, sworzeń już nie chodzi tak ciężko jak powinien.
marecki - 17-08-2020, 21:26

Znalazłem paragon z zakupu Meyle datowany na czerwiec 2017,dolny prosty jest u mnie ok,zwłaszcza guma pod widelcem,to chyba najtrwalszy wahacz zamiennik jaki miałem do tej pory :D
Krzyzak - 18-08-2020, 15:56

Ja jeżdżę na bananach SH od 10 lat. Tylko osłona sworznia od HGP. Czasem demontuję do jakichś prac, to sworznie w stanie idealnym. W jednym z nich zmieniłem tylko cukierek, lewy się trzyma.
Miałem też proste, ale pękły gumy widelca. Żałuję, że je wyrzuciłem, bo mogłem same tuleje zmienić.

Tomasz87 - 18-08-2020, 18:19

hejka,
minęło już kilka miesięcy, jak w moim galu nic nie pukało... cóż za szczęście..

moją sielankę ostatnio przerwały dziwne dźwięki. Obserwuję, osłuchuję odgłosy których jeszcze nie znam i nie potrafię zidentyfikować mimo kilku prób...
Kiedy stuka? Ano najlepiej to słychać na tzw. żwirówce z dużą zawartością kamieni. Puka jak cholera z prawej strony. Ciekawym objawem jest, że jadąc powoli po owej wspomnianej żwirówce trzymając lekko gaz, stukanie jest spore. Gdy gaz odpuszczę, wcisnę sprzęgło - natychmiast ustaje, samochód toczy się dalej bez tych beznadziejnych dźwięków.
Czy to oby na pewno w ogóle problem w zawieszeniu? Nie chcę zdradzać mojego typu, bo może ktoś pomoże w diagnozie i potwierdzi lub zaprzeczy...

Dla uzupełnienia:
- górny wahacz i sworzeń są ok na 100%
- prosty co prawda tani, ale wymieniany na wiosnę - zrobione może 1500km, zakładam że ok.
- łącznik stabilizatora wymieniony dzisiaj
- banan nie ruszany od 140tkm, czyli nie za mojego panowania. Sprawdziłem jego sworzeń przy okazji wymiany dolnego prostego i na wiosnę był ok.

HELP!

MichciuGT - 18-08-2020, 20:38

do sprawdzenia zaciski przednie (prowadnice i śruby przykręcane do prowadnic) i rzecz oczywista czy nakrętki kół dobrze przykręcone
Hugo - 18-08-2020, 21:27

Tomasz87, sworzeń banana :wink:
Tomasz87 - 19-08-2020, 10:45

MichciuGT, z tymi nakrętkami kół to pojechałeś po bandzie... :)
co do zacisków... hmm., niedawno klocki zmieniałem, a pamiętam że kupiłem kiedyś klocki, które miały luz w szczękach i własnie na tym kole gruchotał jeden z nich... sprawdzę, to choć to dźwięk z grubsza wydaje mi się inny i w innych okolicznościach się ujawniający...

Hugo, sworzeń banana, no myślałem o tym. Mówisz tak, bo naprowadziło Cię moje uzupełnienie posta, czy miałeś takie objawy u siebie?
Co do banana, to tak myślałem i o nim - bo i zdarza się przy niskiej prędkości, gdy szarpnę gazem te stukanie usłyszeć...

A może poduszka silnika?

Krzyzak - 19-08-2020, 15:45

Tomasz87 napisał/a:
kupiłem kiedyś klocki, które miały luz w szczękach
Hubertowi chodzi o cały zacisk - też potrafi latać i stukać, to są zaciski pływające