To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VII REUTYLIZACJA

jacek11 - 19-09-2021, 10:52

I tak odrośnie, więc po co się starać :P

[ Dodano: 19-09-2021, 10:55 ]
Bizi78 napisał/a:
Czyli jak, kosiłeś kosą .

Jak kosa dobrze naklepna, i kosiarz z doświadczeniem, to skoszone będzie równiutko :)
Sam czasem tak koszę, jak jakieś chaszcze w sadzie wyrosną, a nie chce mi się spalinowej wyciągać.

joujoujou - 19-09-2021, 18:19

Skoszone traktorkiem, który na ultramokrej trawie co chwila się zapychał. Po godzinie dałem sobie spokój z odblokowywaniem, dodałem gazu i w pełnym pędzie objechałem tak ze 2/3 działki.

Pod koniec lało jak z cebra, więc pierwszy raz w życiu w ogóle nie czyściłem maszyny, cała oblepiona trawą wjechała do szopy i tam została. Nawet nie chcę tam zaglądać, żeby się nie wkurzać. :lol:

Krzyzak - 20-09-2021, 07:37

joujoujou napisał/a:
pierwszy raz w życiu w ogóle nie czyściłem maszyny
ja tak robię od lat; po skoszeniu chowam a myję raz w roku, w listopadzie, po ostatnim koszeniu
wyciągam silnik i myję resztę na błysk - lepiej poświęcić tę godzinę raz w roku niż pół godziny co tydzień/dwa/miesiąc

Marcino - 20-09-2021, 09:25

Cytat:
wyciągam silnik i myję resztę na błysk - lepiej poświęcić tę godzinę raz w roku niż pół godziny co tydzień/dwa/miesiąc

Godzina na wyciagniecie i zamontowanie silnika w kosiarce?

Krzyzak - 20-09-2021, 13:32

godzina na mycie :) - ale nigdy tego nie liczyłem... myję aż nie ma błota i tego zielonego nalotu z trawy
z wyjęciem silnika, który zimuje w garażu
to tylko 1 zaczep od linki, 1 śruba 17mm od noża i 3 śruby 13mm mocujące silnik

joujoujou - 21-09-2021, 10:57

W traktorku wyjęcie silnika pewnie tak proste by nie było. :P

W normalnej sytuacji czyszczę co tylko się da (czyli tam gdzie mam dostęp bez rozbierania/przewracania maszyny) sprężonym powietrzem. Na koniec sezonu dodatkowo deck od spodu myjką ciśnieniową.

No i oczywiście wymiana oleju. Też na koniec sezonu.

Dzień dobry. :)

Bizi78 - 21-09-2021, 11:06

Co do mycia kosiarki, to u mnie w nowej jest szybkozłączka na przewód z wodą, ale jeszcze tego nie testowałem, bo ojciec dorzyna stara kosiarkę :wink: .

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: :sunny: .

Krzyzak - 21-09-2021, 12:33

właśnie miałem pisać, że traktorki to mają szybkozłączkę na wodę...
od czasu jak sąsiadowi pękł alu blok kosiarki to przestałem myć - jest też oszczędność czasu
a pękł bo polał zimnej wody na gorący silnik

Bzyk_R1 - 21-09-2021, 12:52

Długo próbowałem wytrzymać i nie pisać tutaj no ale nie mogę jak tu o traktorkach mowa :mrgreen: silnik z traktorka wyjmuje się kilkanaście minut. W godzinę to można zmienić uszczelkę pod głowicą jeszcze. Oczywiście wszystko zależy od koła pasowego i ewentualnie sprzęgła jak ciasno siedzą na wale. To potrafi wydłużyć wyjęcie motoru.

Co do myjek w kosisku to guano przez duże G. Jeżeli mycie to tylko traktorek na bok i od dołu myjka. Dobrze robi też sucha gruba trawa jakaś łąkowa. Efekt jak po piaskowaniu.

joujoujou - 21-09-2021, 16:00

Krzyzak napisał/a:
traktorki to mają szybkozłączkę na wodę
Mój nie ma, ale to mi nie przeszkadza. 8)
Bzyk_R1 napisał/a:
Dobrze robi też sucha gruba trawa jakaś łąkowa. Efekt jak po piaskowaniu.
Albo wersja dla hardkorowców - przejazd po grubym żwirze/kamyczkach. :lol:

Tylko później na 100% noże do ostrzenia. :P

Bzyk_R1 - 21-09-2021, 23:01

joujoujou, myjki się kupuje, wiercisz w decku, skręcasz śrubą i masz. Możesz wyposażyć w nie każdą kosiarkę.

Wersja z kamyczkami to sposób na zamiatanie, albo przemieszczanie kamieni z podjazdu gdzieś hen daleko :wink:

joujoujou - 21-09-2021, 23:36

U mnie kamyczkami wysypany jest calutki podjazd niestety, z czego wcale nie jestem zadowolony. Wolałbym asfalt lub kostkę.

Dobry wieczór i dobra kawa.

Bizi78 - 22-09-2021, 11:43

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .
jacek11 - 22-09-2021, 17:13

Bzyk_R1 napisał/a:
myjki się kupuje, wiercisz w decku, skręcasz śrubą i masz. Możesz wyposażyć w nie każdą kosiarkę.

Możesz to jakoś zwizualizować ? bo pojęcia nie mam co trzeba kupić, i gdzie wiercić.

joujoujou - 22-09-2021, 17:33

Bry kalosze. ;)