To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Hugo - 14-12-2018, 12:18

Mam przycisk bezstopniowy z VR-4 do podgrzewania przedniej szyby. Myślę czy go nie wykorzystać. U mnie ogrzewanie szyby tylnej i lusterek samo wyłączało się po czasie, więc jak dam taki przycisk to powinno się samo wyłączyć, tak?
Krzyzak - 14-12-2018, 14:38

Hugo napisał/a:
jak ogarnąć samowyłączenie się podgrzewania szyby i lusterek po jakimś czasie
tym ETACS steruje, było już w latach 80 w Galancie :) - po 10 minutach wyłącza...
areksz121 - 14-12-2018, 15:34

Krzyżak, zobacz na poprzedniej stronie, że w EA przekaźnik jest sterowany prosto z panelu. W E5 bez ETACS grzeje non stop jak w EA bez klimatronika. Dodatkowo przycisk wygląda na bistabilny. Tak to idzie w E5 bez ETACS i EA bez klimatronika (pomijam opisy bo schemat identyczny):

A tu E5 z ETACS, przycisk monostabilny/chwilowy wyzwala tylko układ czasowy w ETACS:

Hugo - 15-12-2018, 19:39

areksz121 napisał/a:
Jak nic nie pomyliłem, to pin nr16 z większej wtyczki 20-pinowej biały z czarnym paskiem. Zwierasz go gdziekolwiek do masy i wyzwala przekaźnik podgrzewania.
Na poniższym zdjęciu fotki wtyczek klimatronika z Gala E5, w poniedziałek poszukam wtyczek klimatronika od EA dla porównania.

P.S. Jesteś pewien, że grzaniem szyby tylnej i lusterek steruje w EA panel klimatronika?

areksz121 - 15-12-2018, 21:08

Hugo, według schematu tak właśnie wygląda, że w EA grzaniem szyby i lusterek steruje klimatronik.
Hugo - 16-12-2018, 10:50

No to jeśli tak jest faktycznie to zastosuję do grzania szyby tylnej i lusterek włącznik typu ON/OFF, bo łatwiej mi go będzie zamontować.
Hugo - 17-12-2018, 21:09

Poniżej fotki wtyczek klimatronika z Galanta EA, rzeczywiście tak jak pisałeś, na 16 pinie dużej wtyczki jest kabel biały z czarnym paskiem. I zgadza się również to, że na 12 pinie tej wtyczki nie ma żadnego kabla w EA :wink:

Czyli w takim razie to kabel, który po wciśnięciu przycisku zwiera do masy i musiałbym go "puścić" przez przycisk ON/OFF i tyle? Tak by było najprościej, tylko wtedy miałbym grzanie cały czas do czasu wyłączenia przycisku?

Mam taki włącznik podgrzewania przedniej szyby z VR-4, nawet wtyczkę mam do niego, niestety jest on bezstopniowy :? Szkoda, bo on pasuje w wolne miejsce panelu pod kierownicą i ma 2 kolory podświetlenia, które zmieniają się w zależności czy ogrzewanie jest włączone czy wyłączone. Tylko dziwne, że ustawiając miernik na zwarcie i po wciśnięciu przycisku sprawdzając piny we wszystkich kombinacjach nigdzie miernik nie piszczał, czyli nie było przejścia...

Co do dopasowania klimatronika to wszedł, teraz zrobię sobie szablon, ale zastanawiam się czym zrobić otwór w finalnej konsoli żeby dopasować klimatronik jak najlepiej się da i nie pocharatać jej.

Hugo - 18-12-2018, 20:55

Dopasowałem klimatronik do konsoli jak się dało (nie patrzcie na szczeliny po bokach, bo szlifowałem szlifierką kątową, chodziło o to czy w ogóle klimatronik zmieści się w konsoli). Mam tylko problem z tym, że klimatronik z E5x jest prosty od przodu, a konsola z EA "idzie" po łuku i nie wiem jak zamaskować wystające boki klimatronika...

Marcino - 19-12-2018, 09:46

Hugo napisał/a:
nie wiem jak zamaskować wystające boki klimatronika...

Wkłądaj z powrtoem orginał..... tylko popraw podświetlanie:)

Hugo - 19-12-2018, 14:04

Ni huhu :mrgreen:
Sunderland86 - 19-12-2018, 18:47

Chyba nigdy nie skończą się modyfikacje i pomysły na to auto :mrgreen:
Hugo - 19-12-2018, 20:29

Sunderland86 napisał/a:
Chyba nigdy nie skończą się modyfikacje i pomysły na to auto
Chyba nie, zaczyna mnie to przerażać :mrgreen: A tak na poważnie to już nie raz stwierdziłem, ze do zrobienia zostały tylko hamulce Brembo, a jak tylko coś tam nowego z pierdół ogarnę to od razu do łba wpadają nowe pomysły, na tą chwilę do zamontowania jest klimatronik z E5x i ten osobny przycisk do grzania tylnej szyby i lusterek, podświetlenie wszystkich przycisków szyb w panelu kierowcy i wymiana pojedynczych przycisków szyb na takie z ikonami szyb z Gala E5x (już zamówione) oraz jeszcze jedna rzecz, ale to na wiosnę jak będzie cieplej (już kupione, ale trzeba dopasować). I koniec.

Żartowałem :mrgreen:

Będzie to jedyny taki pokombinowany Galant EA w Polsce, a może nie tylko.

Bzyk_R1 - 20-12-2018, 06:46

Cytat:
A tak na poważnie to już nie raz stwierdziłem, ze do zrobienia zostały tylko hamulce Brembo,

Hugo, to jest ten czas ten impuls, to jest znak! W Wolsztynie są do sprzedania zaciski brembo od e38;-)

Hugo - 20-12-2018, 07:37

Wiem właśnie, że są, ale najpierw i tak muszę dojść co powoduje u mnie bicie przy hamowaniu, bo tarcze to raczej nie są.
Krzyzak - 20-12-2018, 16:37

moźe da się sam wyświetlacz przełożyć od E5 do EA - bo właściwie to chyba o to biega najbardziej???