To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

wyderka - 23-03-2019, 21:37

hahahaha

i całą chemia poszła w "kratkę"
:|

mkm - 23-03-2019, 22:15

wyderka, brawo za czujność - niszczeniu środowiska mówimy zdecydowane NIE i używamy środków żrących w miejscach ku temu przeznaczonych :D
W skrócie - ta kratka nie prowadzi do burzówki :D

jacek11 - 24-03-2019, 00:16

mkm, :supz:
wyderka - 24-03-2019, 10:14

mkm oby :doubt:
mkm - 24-03-2019, 10:17

wyderka, co "oby"?
Krzyzak - 25-03-2019, 09:24

też myłem kolektor ssący w E32 - syfu z tylu lat było od groma, najwięcej oczywiście w EGR
Hugo - 29-03-2019, 20:49

No, już kilka tygodni śmigam na przednich hamulcach (zaciski, tarcze i klocki) z ASX i nic nie bije przy hamowaniu :shock: Normalnie szok, aż się chce hamować! Tylko ten drętwy pedał hamulca..., ale o tym niżej.

Znalazłem gdzieś w klamotach zegarek, który świeci się na kolor zielony/niebieski (nie wiem sam), ale jest inny niż oryginał, więc zamontowałem:

Kupiłem sobie dremla i zrobiłem drugie podejście do montażu klimatronika z Galanta E5x do konsoli z EA. Niestey jakoś nie miałem cierpliwości do szlifowania konsoli przez pół dnia, no i z prawej strony wyszlifowałem za dużo :? Z lewej nawet, nawet wyszło, ale i tak bez jakiegoś wykończenia dookoła się nie obędzie, nie da się idealnie wyszlifować konsoli. Na razie temat odpuszczam, nie mam czasu i natchnienia na to:

No i wracamy do hamulców, całkiem przypadkowo wszedłem w posiadanie serwa z pompą hamulcową od Eclipse 2g z lat 1995-1999 2,0 16 automat wersja USA, fabrycznie bez ABS-u:

Przymiarka czy wejdzie i pasuje idealnie, jest dokładnie tego samego obwodu co serwo z Galanta VR-4 lub Galanta z silnikiem 2,4 GDI (76 cm), wchodzi na styk do kielicha:

No więc przyszedł czas na montaż, siadło ładnie, jest o połowę cieńsze niż ori serwo z Galanta, ale pompę hamulcową dało się bez problemu naciągnąć na rurkach hamulcowych i dokręcić do serwa:

Niestety jazda próbna i porażka. Teraz to dopiero pedał hamulca jest drętwy, hamuje fatalnie i zero czucia hamulca. Trzeba wrócić do serwa z GDI i zająć się pompą hamulcową. W tym Eclipse jest pompa o średnicy tłoczków 15/16 cala, czyli 23,8 mm, a Galant EA ma pompę o średnicy tłoczków 1 cala, czyli 25,4 mm. Tak sobie myślę, że skoro np. w Space Starze są pompy hamulcowe bosh o średnicy tłoczków też 23,8 mm, a serwo takie same jak w Galancie 2,5 V6 (dwukomorowe 7+8 cala) i hamuje to niesamowicie to trzeba pokombinować z pompą hamulcową. Tylko, że pompa z Eclipse ma oba wyjścia rurek hamulcowych do góry, ale tyle rurkę powinno się dogiąć, ewentualnie dorobi się nową, bo znowu pompa bosh z Carismy/Space Stara ma jedno wyjście rurki po przeciwnej stronie co Galant i koniec, pompa jest kilka mm od kielicha, więc nie ma opcji wkręcić tam rurkę :mrgreen:

C.D.N.

tomchuck - 29-03-2019, 21:47

Jestem ciekaw czy kiedyś dojdziesz do takiego momentu kiedy stwierdzisz że już nic nie trzeba ulepszać w galancie... :D
Kurde, porównanie kiepskie do space stara, bo to zupełnie inna waga samochodów, więc zachowanie hamulca też inne.
Już nie pamiętam jaki był hamulec w mss bo tylko raz jechałem, ale z tego co pamiętam to dla mnie zbyt mocny/delikatny jak w fiacie doblo którego użytkowałem, delikatnie dotykasz pedał i lądujesz twarzą na szybie :P

areksz121 - 30-03-2019, 01:05

I chyba o takie uczucie Hubertowi chodzi. Mss po lifcie i 1.6 dalej ma tarcze 256 jak mnie pamięć nie myli i faktycznie hamuje bardzo fajnie. Chyba tylko GDI-ki miały 281mm w MSS... Czekam na wieści jak uda się przełożyć pompę bo sam jestem ciekaw efektów :wink:
Hugo - 30-03-2019, 07:50

tomchuck, mam nadzieję, że ten moment nigdy nie nadejdzie, bo w poprzednich autach kończyło się to... łatwo się domyślić czym, a to w przypadku tego Galanta nie wchodzi w grę :mrgreen:
Co do pedału hamulca to dokładnie o taki hamulec mi chodzi jak piszesz, dotykasz pedału hamulca i lądujesz na przedniej szybie.
areksz121, nie sądzę żeby tylko GDI miały tarczę 281 mm, jak już to powinno być dokładnie odwrotnie, bo GDI zawsze były uboższe, np. Carisma/Space Star z 1,8 GDI przed liftem miały z tyłu bębny hamulcowe, gdzie wszystkie pozostałe wersje silnikowe miały z tyłu tarcze.
Swoją drogą ciekawe czy kiedykolwiek uda mi się sprawić by ten pedał hamulca działał lekko i zdecydowanie. Ktoś kiedyś pisał, że problemem może być zbyt niskie ciśnienie w kolektorze ssącym, a wskazuje na to to, że przy wyższych obrotach/prędkości pedał hamulca działa lżej. Na to raczej nic nie poradzę.

jacek11 - 30-03-2019, 10:16

Zmierz długość geja, i odległość od sworznia jego mocowania, do sworznia pompy. Chodzi mi o dźwignię
.

Hugo - 30-03-2019, 13:34

jacek11, długość geja? :mrgreen:
vrangsinn - 30-03-2019, 13:41

Hugo...ja czekam kiedy stwierdzisz ze tylko brembo da Ci to czego szukasz... :twisted: :twisted:
Bzyk_R1 - 30-03-2019, 13:41

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Hugo - 30-03-2019, 14:20

Zaciski Brembo do auta o mocy 160KM to przerost formy nad treścią i montaż ich mija się z celem, chyba, że dla ozdoby :mrgreen: Montowałem znajomemu po kompleksowej regeneracji przednie i tylne hamulce Brembo z Lancera EVO do Galanta kombi 2,5 V6 z 2001 r. i na seryjnej pompie hamowały tak samo ciulowo jak oryginalne hamulce. To nie takie hop siup, no ale chociaż się nie gną, ale za to piszczą niemiłosiernie.