To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - CB w nowym Outku

fufaj3 - 10-06-2010, 18:16

Witam
Więc tak
u mnie na Triflex-ie radio praktycznieFM cały czas szumiało
więc na dachu mam antene Cb a orginalna do radia opuściłem z boku i przymocowałem ją obok podnośnika samochodowego i odbiór jest teraz OK

miki1512 - 22-06-2010, 21:55

fufaj3 napisał/a:
Witam
Więc tak
u mnie na Triflex-ie radio praktycznieFM cały czas szumiało
więc na dachu mam antene Cb a orginalna do radia opuściłem z boku i przymocowałem ją obok podnośnika samochodowego i odbiór jest teraz OK

Hej ja mam Triflexa od 6 m-cy, jestem bardzo zadowolony, CB działa wyśmienicie na miarę swoich możliwości (zasięg 3-5 km). Uniden zamocowany pod potencjometrami od klimy. Radio samochodowe działa raczej bez zarzutu choć czasami (sporadycznie) niektóre stacje szumią - ale przełączam wtedy na inną fm lub cd i po sprawie.

Levis - 13-07-2010, 11:54

miki1512 napisał/a:
Hej ja mam Triflexa od 6 m-cy, jestem bardzo zadowolony, CB działa wyśmienicie na miarę swoich możliwości (zasięg 3-5 km). Uniden zamocowany pod potencjometrami od klimy. Radio samochodowe działa raczej bez zarzutu choć czasami (sporadycznie) niektóre stacje szumią - ale przełączam wtedy na inną fm lub cd i po sprawie.

Hej miki1512 jakiego Triflexa kupiłeś i gdzie montowałeś w Lublinie

miki1512 - 14-07-2010, 23:21

Hej jeśli chodzi o model to nie wiem - zorientuję się i dam Ci znać. Montaż został wykonany u naszego dealera - Parexbud.

[ Dodano: 27-07-2010, 14:37 ]
Hej Levis mój model to SIRIO TRIFLEX Antena 3-systemowa CB+RADIO+GSM. Sorry, że dopiero teraz odpisuje ale właśnie wróciłem z wakacji.

Komandor - 19-08-2010, 08:44
Temat postu: Uchwyt do CB
Mam pytanie: czy można wiercić otwory w górnej ściance wnęki pod panelem klimy lub ewentualnie w bocznych? Głebokość otworów max 10mm. Chcę zamocować CB na uchwycie. Próbowałem zamontować radio na rzepach (rzepy specjalne do CB), potem za pomocą taśmy klejącej dwustronnej, niestety po pewnym czasie klej odlepia się zawsze od strony plastiku O2. Powierzchnie przed klejeniem były oczywiście odtłuszczane. A może jakieś namiary na dobre rzepy?
JCH - 19-08-2010, 09:04

Komandor napisał/a:
A może jakieś namiary na dobre rzepy
Są mocne rzepy firmy 3M - np. takie.
Są też mocne taśmy dwustronne również 3M albo w sieci Selgros widziałem taśmy Patex Strong Heavy.....

miki1512 - 19-08-2010, 21:13

Hej zanim dokonałem montażu "stałego" przetrenowałem wszelkie możliwe taśmy, tasiemki i takie tam. Żadna nie wytrzymała wiosenno - letnich temperatur. O ile jesienią czy zimą jakoś to było w lecie nie było szansy utrzymać radyjka we wnęce pod klimą. Polecam tradycyjną metodę. Jak by co mogę cyknąć fotkę.
Komandor - 19-08-2010, 21:53

Czyli wierciłeś w górnej ściance wnęki?
miki1512 - 20-08-2010, 23:36

Tak radyjko przymocowane jest wkrętami do górnej powierzchni wnęki za pomocą fabrycznych uchwytów.
Komandor - 23-08-2010, 08:48

Mój zestaw to Harry3+triflex. Okablowanie zrobiłem sam, w warsztacie audio zlutowano jedynie przewody, dodano dodatkowy bezpiecznik przy akumulatorze i zestrojono całość więc koszt montażu to tylko 120 pln. Dostęp do ori anteny po zdemontowaniu tylnej lampki w podsufitce. Zacząłem od demontażu osłony pod kierownicą (2 wkrety + zatrzaski) potem zdjąłem plastik po prawej stronie tej osłony tak aby był dostęp do tylnej częsci wnęki pod panelem klimy. Należy też wysunąć górną część osłony lewego słupka A (lekko ścisnąć i pociągnąć).
Otwory pod panelem klimy przekłułem szydłem i potem powiększyłem nożykiem (uwaga na przewody wentylacyjne biegnące z tyłu). Od słupka A kabel biegnie za uszczelką nad drzwiami kierowcy aż do słupka B. Dalej skosem do anteny. Do przeprowadzenia przewodu antenowego użyłem sztywnego kabla w izolacji (uwaga na air bag za osłoną słupka A i nad słupkiem B). Pomiędzy kablem antenowym a anteną wpiąłem wzmacniacz antenowy abasco (14 pln). Konieczne było zlutowanie przejściówki tak aby pasowało do triflexa i wzmacniacza (wszystkie wtyczki były wraz z anteną i wzmacniaczem) oraz dolutowanie odciętego kabla zasilającego ori antenę do kabla zasilającego abasco (+12V). Zasilanie od akumulatora przeprowadziłem przez gumę pomiędzy komorą silnika a kabiną. Otwór już był przekłuty przez instalatora alarmu. Radio jest przykręcone do górnej ścianki wnęki pod panelem klimy (wkręty 9mm) za pomocą uchwytu dostarczonego z radiem. Po zestrojeniu końcówka triflexa została zabezpieczona taśmą izolacyjną (aby się nie obracała). Większość informacji nt montażu znalazłem na forum.
Miłej pracy mobilki!

dab - 01-10-2010, 13:49

Komandor napisał/a:
Mój zestaw to Harry3+triflex.

czy to CB ma podswietlane przyciski oraz funkcje dimmer?
Harry II tych funkcji nie miala i podczas nocnej jazdy byly klopoty z uzytkowaniem...

Jak ci sie sprawuje w trasie ten zestaw?

[ Dodano: 01-10-2010, 13:52 ]
Komandor napisał/a:
Po zestrojeniu końcówka triflexa została zabezpieczona

jaka koncowka? :roll:

Anonymous - 02-10-2010, 12:44

Witam
przypadkowo jak odkręciłem antene do mycia samochodu w myjni zobaczyłem że antena TRIFLEX bo taką posiadam ma w środku wkręconą coś jak jakąś śrubke w środku anteny
DO CZEGO ONA SŁUŻY ? może ktoś wie bo ta na końcu anteny do regulacji od CB a ta w środku ?

13zbyszek13 - 02-10-2010, 13:30

miki1512 napisał/a:
Tak radyjko przymocowane jest wkrętami do górnej powierzchni wnęki za pomocą fabrycznych uchwytów.

Mam identycznie zamocowane na stałe.
Co do innego mocowania zgadzam się również nie wytrzymuje.

[ Dodano: 02-10-2010, 13:43 ]

dab - 08-10-2010, 12:58

Co powiecie na takie radyjko?
CB Radio Albrecht AE-6890
moze ktos z was ma i powie jak sie sprawuje?
Ma kilka ciekawych funkcji jednak kilku nie jesem pewien. O co chodzi w praktycznym dzialaniu w:
1. Wyszukiwanie rozmów na innych kanałach
2. EMG - szybka "9"
3. Nasłuch na dwóch kanałach
?

Dario_W - 02-01-2011, 19:23

cześć, ja mam radyjko Johny III i antenę SIRIO na magnesie ale nie podoba mi się ten zestaw. Za dużo hałasu. Muszę jeszcze raz dać do zestrojenia a jak nie pomoże, to zmienię antenę. Teraz antena "przyklejona" jest z boku za okienkiem (na ostatnim słupku). Trzymała się nawet przy 180/h na A4.