To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Frankenstein CC5A

harpagan - 05-01-2010, 20:57

pawela napisał/a:
stawiam na gumy podporowe drążka stabilizatora

Cytat:
Ja też miałem kiedyś tego typu czeski film i były to te gumy stabilizatora-zmieniałeś?

W połowie września ... :cry:

Anonymous - 05-01-2010, 22:21

To jeszcze zależy, jakie wstawiłeś. Jeśli były to MGP, nie powinny stukać, a jeśli "oryginały" od naszego dostawcy - niestety po kilku miesiącach mają prawo dać o sobie znać (sprawdzone na własnym przykładzie - pierwsza wymiana w ASO, drugi komplet w Folcar). U mnie ten mankament wykrył Folcar. Kolejna sprawa to kolumna kierownicza. W przednim zawieszeniu Zielonego wymieniłem wszystko, a stuki były. Samochód sprzedawałem już z zapasową kolumną kierowniczą.
Podobnie ma się sprawa z Corleone. Zawieszenie cud, miód, malina (sprawdzane i robione w Evolution Service, ASO Allianz Auto a na koniec w Folcarze) wymienione wszystko, co mogłoby budzić jakiekolwiek podejrzenia, a delikatne stukanie przy przejeżdżaniu przez np. tory wciąż słychać. Po jakimś czasie pojawiły się delikatne luzy na kolumnie - również podczas przejeżdżania przez drobne nierówności. Po długich poszukiwaniach i lekturze for motoryzacyjnych - diagnoza: krzyżaki kolumny kierowniczej. Kolumna leży w garażu od października...

pyjte - 05-01-2010, 22:31

Moge się walnąć nazwami bleble
Guma mocowania amora pod machą :> sprawdzałeś ?

Kumplowi też coś stukało w civicu w dwóch serwisach był i jak do nas podjechał to nasłuchiwalismy i usterka znaleziona.

Rafal_Szczecin - 05-01-2010, 22:36

pyjte napisał/a:

w sensie, ze gorne mocowanie amortyzatora ,si ?

harpagan - 06-01-2010, 10:07

gregorbu napisał/a:
To jeszcze zależy, jakie wstawiłeś. Jeśli były to MGP, nie powinny stukać, a jeśli "oryginały" od naszego dostawcy - niestety po kilku miesiącach mają prawo dać o sobie znać (sprawdzone na własnym przykładzie - pierwsza wymiana w ASO, drugi komplet w Folcar). U mnie ten mankament wykrył Folcar.

Trochę mnie teraz zastrzeliłeś. Nie wiedziałem ze MGP i oryginał to co innego ;)
Mateusz mówił, że to ori. Na foliowych opakowaniach było logo mitsu, ale że wszystko w pośpiechu to nawet się nie przyglądałem. W folcarze problemy z gumami stabilizatora mają obcykane, wiec ten temat sie wyjasni jak tam wpadne.
gregorbu napisał/a:
Kolejna sprawa to kolumna kierownicza.

Przy najblizszej okazji oddam franka w Twoje rece pojezdzisz i powiesz co myslisz :)
pytje napisał/a:
Rafal_Szczecin napisał/a:
w sensie, ze gorne mocowanie amortyzatora ,si ?

No własnie jest jakis ciekawy patent na sprawdzenie tego ?

Anonymous - 06-01-2010, 10:13

harpagan napisał/a:

jest scisnac sprezyne i zobazysz czy łozysko ma luzy
harpagan napisał/a:
pawela napisał/a:
stawiam na gumy podporowe drążka stabilizatora

konkretnie to sie nazywa obejmy stabilizatora wszyscy mowia na to gumy stab potocznie
ja tez na to stawiam - w 90% w coltach to wystepuje to stukanie, najlepiej zlokalizowac t owtedy kiedy jestes pewien zawiasu z przodu w sensie wszystko powymieniane/nówka.

harpagan - 06-01-2010, 10:20

Browar napisał/a:
ja tez na to stawiam

Nie mowie nie, ale malo prawdopodobne wydaje mi sie wytluczenie ori gum po 2000km

Anonymous - 06-01-2010, 10:23

to sory za niedoczytanie tematu 2000 km po ich wymianie to tez jak dla mnie maloprawdopodobne
Anonymous - 06-01-2010, 10:31

harpagan napisał/a:
Trochę mnie teraz zastrzeliłeś. Nie wiedziałem ze MGP i oryginał to co innego ;) Mateusz mówił, że to ori. Na foliowych opakowaniach było logo mitsu, ale że wszystko w pośpiechu to nawet się nie przyglądałem.
Skoro było logo, to zapewne było też oznaczenie MGP (Mitsubishi Genuine Parts). Problem w tym, że Mateusz dwa razy mi sprzedał "oryginały na pierwszy montaż", firmowane przez jakąś inną firmę. Po kilku miesiącach musiałem kupować nowe. Różnica w w cenie między MGP, a tymi "oryginałami" była rzędu 10 PLN/kpl.
harpagan napisał/a:
W folcarze problemy z gumami stabilizatora mają obcykane, wiec ten temat sie wyjasni jak tam wpadne.
Wymieniają je bez opuszczania belki pod silnikiem, kasując za robotę 60 PLN. Nie pamiętam, czy za stronę, czy za komplet, ale chyba jednak za komplet. W ASO taka wymiana kosztuje 270 PLN. :roll:
harpagan napisał/a:
Bartek miał jakis patent, ale nie pamiętam dokładnie i nie chciałbym przeinaczyć. Do operacji były potrzebne 2 osoby.
pyjte - 06-01-2010, 11:04

Cytat:

Otwierasz mache, bierziesz kogos do pomocy i jakby "szarpiecie za blotniki" moja twoja.
I bedziesz widział i słyszał.

harpagan - 11-01-2010, 10:39

Zawias na razie nieruszany, za to w weekend dobrałem sie do filtra paliwa, ktory po ciezkiej walce został wymieniony. Dodatkowo odkrecilem EGR i wysypałem z niego tonę nagaru. Odrysowalem sobie uszczelke na kartce - plan zaślepienie potwora.
Kupiłem przewody do wymiany podcisnien, ale jeszcze sie za to nie zabrałem.
W oczekiwaniu na przesylke od Japaneze z kablami, udało mi się również odebrać ciężko zdobyte ori gtikowe fele z firmy ktora je piaskowala i malowala.
Ictus, Czerwień, Browar - dzięki za felunek :)
Załączam tragiczne fotki. Jak pogoda pozwoli zrobie lepsze

Zimowy franek:

pawela - 11-01-2010, 12:48

harpagan, jeszcze biały dekielek z czerwonym mitsu znaczkiem i będzie pięknie ;)
I ja odkrywam ostatnio, że OEM felga w odpowiednim rozmiarze nie jest zła, mi się bardziej podoba Hania na ori felach niż na Ultraliteach :)

Kleju - 11-01-2010, 14:25

Myślałem że ori felga będzie gorzej wyglądać pomalowana niż seria. Ale właśnie widzę jak bardzo się myliłem :mrgreen:
Super wyszły.

macieekg - 11-01-2010, 21:35

Dobrze czarnemu pasuje biała felga, a kolor i wzór powoduje że wygląda na większą niż jest. Fajny zestaw na zimę.
kartomaniak gti - 11-01-2010, 21:38

miodzio :D , cholera szybciej założyłeś te fele ode mnie