To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Światła do jazdy dziennej

RalfPi - 27-07-2012, 16:04

Brodabusko masz jakiś schemat, dokumentację do tych świateł?
Może coś pomogę.
Straszna lipa wobec tego, jeżeli zwykłe diodki sieją po instalacji :(
Pozdrawiam.

QaDo - 28-07-2012, 09:15

Witaj, nieźle z tym Twoim ASO... :lol:

Powiedz w jaki sposób dokonałeś podłączenia ? Prawdę mówiąc jeśli podłączenie jest prawidłowe, a kable są dobrze izolowane nie cieniutkie jak nitki (!) made in china to nie ma żadnego problemu. Zmień miejsce podania "plusa". Zawsze można zrobić elektronikę filtrującą, ale bez sensu, w tym wypadku pójdzie sobie poradzić.

Brodabusko - 31-07-2012, 09:18

Prawdę mówiąc jeśli podłączenie jest prawidłowe, a kable są dobrze izolowane nie cieniutkie jak nitki (!) made in china to nie ma żadnego problemu. Zmień miejsce podania "plusa". Zawsze można zrobić elektronikę filtrującą, ale bez sensu, w tym wypadku pójdzie sobie poradzić.[/quote]

Witam, podłączyłem tak jak w instrukcji, minus do aku, potem jeden przewód do postojówek a plus miał być podłączony do alternatora ale alternator ma stały plus i światła świeciły się cały czas nawet po wyjęciu kluczyków, więc znaleźliśmy plus w skrzynce z bezp. w komorze silnika i wszystko działa ale ze szmerami w radiu. Teraz nie wiem co dalej.

tyku - 31-07-2012, 12:30

Panowie temat powinien być zamknięty : odpowiedź jest jedna na zadany temat:
1.Zrobią to w ASO po podłączeniu do notebooka z odpowiednim oprogramowaniem.
Temat o światłach do jazdy dziennej już jest : http://forum.mitsumaniaki...+jazdy+dziennej
http://forum.mitsumaniaki...4&highlight=led
http://forum.mitsumaniaki...0&highlight=led

Robi się bałagan na forum, może ktoś połączy tematy i da parę ostrzeżeń, aby szukać zanim się napisze. :(

kubas - 31-07-2012, 20:16

Witam!
Na poprzednich stronach wątku pisano, że można pokombinować z halogenami dwufunkcyjnymi od ASX'a. Czy ktoś w swoim Lancku od tamtej rozmowy spróbował to wstawić?

Drugie pytanko odnosi się do dzus1 czy udało Ci się podpiąć dodatkowe światła do jazdy dziennej tak, aby działały w następującej konfiguracji:
1. Pokrętło od świateł w pozycji AUTO -> palą się dodatkowe światełka do jazdy dziennej gdy jest jasno, a nie świecą się światła mijania.
2. Pokrętło od świateł w pozycji AUTO -> gasną światła do jazdy dziennej, a zapalają się mijania, gdy czujnik zmierzchu "wyczuje mrok".

tyku - 31-07-2012, 21:50

kubas, Dołączył: 15 Lis 2007 ; I co zadaje pytanie na które już jest odpowiedź : na str 11 tego samego wątku ! "zenker" napisał : " Wstawię dla zainteresowanych jeszcze raz światła do jazdy dziennej w światłach drogowych pół roku i zero problemów z policją montaż Aso Parexbud Lublin woj.lubelskie koszt 350 zł "
ASO Parexbud Lublin - zorientowani w temacie jako jedyni chyba w Polsce. Sam kupiłem u nich moduł(instalacja i zaufanie "tokyo"). Bez obrazy :D

michaello - 01-08-2012, 10:00

tyku, ale koledze kubas nie chodzi o montaz swiatel dziennych w drogowych, tylko w halogenach (przeciwmglowych) tak jak jest to rozwiazane standardowo w ASX.
tyku - 01-08-2012, 11:03

michaello, Nie ważne o co mu chodziło, to i tak jest napisane na str. 15 tego wątku. Opisał to kolega "10wojtek10". Mi chodzi o to, żeby czytać to co jest napisane jak się jest doświadczonym forumowiczem-mitsumaniakiem. :D
Na naszym forum jest taki bałagan, że hej.Po trzy takie same tematy, ludzie piszą nie w temacie.

kubas - 01-08-2012, 16:37

Dziękuję kolego tyku za pomoc i za to że choć jesteś młodym forumowiczem w stosunku do mnie (jak sam zauważyłeś) to tak bacznie dbasz o porządek forum.
Punkt 1 i 2 mojego wcześniejszego posta tyczył się konfiguracji dodatkowych ledów (np. dwu pasków po obydwu stronach zderzaka) z oryginalną centralką w Lancerku bez dokładania dodatkowych centralek. Nie mam tu na myśli bezpośredniego wpięcia się w stacyjkę.

tyku - 01-08-2012, 22:05

kubas, I co chciałbyś tak oszpecić taki ładny samochód i to jeszcze w wersji INTENSE? Przerobiłem już temat ledów i dostawiane robią z tego samochodu straszną wieś. Opcje są trzy:
1. Halogeny ASX - bardzo drogie - kolega "10wojtek10" założył koszt z 1100 zł.
2. Moduł taki jak kolega "zenker" założył i Ja sam zakładam (koszt ok 300 zł) - str. 11
3. Ledy w halogenach - założył "dzus1" i inni - tanio, ale za to brak halogenów. ( tą opcję wykluczyłem).
Szczegóły techniczne tylko do użytkownika "tokyo"
Powodzenia.

kubas - 02-08-2012, 21:38

No i takim to sposobem doszliśmy właśnie do punktu wyjścia. tyku temat ponowiłem właśnie dlatego, żeby jeszcze raz poznać opinie innych.
1. Co do halogenów ASX wysłałem Ci jedną ofertę z Allegro na pw żebyś sam ocenił, bo wcale tak drogo nie muszą wyjść jeśli oferta to nie bubel.
2. Paski LED'owe byłyby ostatecznością w moim przypadku dlatego, że... bez obrazy, ale jest to dla mnie wiocha. Uważam, że można coś takiego założyć w przypadku gdy są problemy z innymi rozwiązaniami.
3. Co do przypadku kolegi zenkera i Twojego jest to chyba optymalne wyjście - również dla mnie. I jeśli to nie problem to prosiłbym Cię o szczegóły tego modułu (jeśli już coś z tym konkretnie podziałałeś, tzn. co to za firma, model, itp.).
Byłem ostatnio w ASO Mitsu w Krakowie u megafachmanów Pana Filipowicza i zaproponowali mi moduł, który wykorzystuje światła długie do jazdy dziennej obniżone o ok. 70% mocy. Problem polegał na tym, że ów moduł stosują w Kia'nkach i miałem od nich dostać odpowiedź czy do Lanca podejdzie. Niestety salonowa kadra krakowskiego dealera jest na tak wysokim poziomie, że nie raczyła mi do tej pory drogą mailową i telefoniczną odpowiedzieć (z resztą już nie pierwszy raz).
Pozdrawiam

zenker - 05-08-2012, 15:19

Ja jeżdżę już od listopada na dziennych w drogowych te co montowane były w Aso parexbud Lublin mówię wam koszta małe a naprawdę jeste super nic nie kombinujcie nadodatek wyglada to idealnie oryginał nikt wam nic nie powie ze coś montowaliscie ale w wersji intense demontowac halogeny dajcie spokój panowie kolega w punto zamontowal ledy w halogenach totalna porażka przeczytajcie to i proszę się naprawdę zastanowić :) pozdrawiam allll
marcinex1 - 07-08-2012, 15:06

dzus1 napisał/a:
zenker, http://allegro.pl/swiatla...2205047988.html

dzus1 czy montując te światła musiałeś coś przerabiać? (poszerzać, docinać) czy były od razu dopasowane. Pozdro

reneyvan - 08-09-2012, 09:29

Podczas przeglądu w serwisie w Szczecinie założyli mi podobny moduł do tego, jaki ma Zenker.
Koszt 350 PLN.
Działa to tak, że na pozycji OFF świecą drogowe z mocą około 30 %, a po przestawieniu na auto czujnik przy zmniejszeniu natężenia oświetlenia uruchamia światła mijania.
Fajna rzecz.
Dzisiaj zrobię fotkę i postaram się wrzucić na forum.

[ Dodano: 08-09-2012, 12:10 ]
No i zgodnie z zapowiedzią foto.

Pawcho - 12-09-2012, 13:08

No tak ja dzisiaj zadzwoniłem ASo Łodź no i niby mają promocję na światła do jazdy dziennej. Swiatła oryginalne - montują w miejsce halogenów/ cholera halogeny chyba na pamiątkę/, koszt 900 złotych i zachowują czujnik zmierzchu/przełączą się/Trochę drogawo ale głownie to szkoda halogenów :(
No i jestem głupi, dobrze, że aktualnie nie mam kasy na takie zabawy :biggrin: