To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lancer CB4A mój drugi japończyk

idas - 06-02-2010, 11:27

Ostatecznie rozrząd napędzać będzie następujący zestaw:

Pasek Tsubaki już z wyglądu jest "porządniejszy" niż ten no name z JC, każdy ząb ma dwa garby - takie wzmocnienie

no i przynajmniej opisany porządnie jest:] krzaczkami i logiem firmy:]

Od razu lepiej, sama świadomość obecności napisu made in Japan mnie uspokaja:)

j-rules - 09-02-2010, 13:00

idas - czy prace ruszyly? Czy moze sesja cie wessała :)
idas - 09-02-2010, 16:05

Ruszyły ruszyły:] Późnym wieczorem sprawozdanie:) Mnie przy tym jeszcze nie było ale podobno silniczek ładnie mruczy... :] Teraz tylko mam nadzieję, że polubi się z nową oliwą:)
idas - 09-02-2010, 23:31

Lancer już śmiga:) Z początku zmartwiły mnie straszne odgłosy wydawane przez pompę wspomagania (brzmiało to jak szlifierka tnąca metal...), ale mechanik mi powiedział, że trzeba dolać płynu bo za mało jest, tak więc dolałem dextrona II D ze stacji lotos, bo innego nie mieli. Mam nadzieję że to dobry płyn i jak zmieszam z tym co tam już był nic się nie stanie, ale proszę speców by się wypowiedzieli:) Jeszcze jedna sprawa mnie trochę martwi. Silnik przy dodawaniu gazu wydaje taki jakby wizg którego chyba wcześniej nie było (a może się odzwyczaiłem) w filmiku nagrałem ten dźwięk, powiedzcie czy to coś niepokojącego?
Film002_2.mp4
Ogólne wrażenia z jazdy jednak super, silniczek pracuje równiutko i ma kopa:) Kompresji nie zdążyłem sprawdzić bo odbierałem auto dość późnym wieczorem. Jednak wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują iż był to dobry zakup:) Do tego patrząc na wskaźnik paliwa, ten silnik pali zauważalnie mniej. Na pomiary przyjdzie jeszcze czas. A teraz coś mniej radosnego, podliczenie wydatków:
Silnik 580zł
olej Total Quartz Future 5W30 142zł
olej Valvoline Durablend 75W90 Gl-4 2l 64zł
przekładka 250zł
Pasek rozrządu i napinacz 168zł
Razem wyszło 1204zł...
Pomóżcie proszę z tym dźwiękiem silnika:)

Hugo - 09-02-2010, 23:35

idas napisał/a:
Film002_2.mp4
Jak to włączyć? Co do gwizdania sprawdź czy paski wielorowkowe nie są za bardzo napięte.
idas - 09-02-2010, 23:42

Hugo napisał/a:
Jak to włączyć?

Klikasz w link i czekasz chwilkę (na dole odliczanie) jak przeleci czas to klikasz w download file now:] A później w media playerze powinno pójść. Chyba że masz jakiegoś mega starego:] zaraz zmienię format coby problemów nie było. W sumie też brałem pod uwagę paski. Trzeba będzie to sprawdzić.
Tutaj nowy link film avi (kodowany xvid).
silnik_xvid.avi
Jakość dźwięku kiepska (obrazu i tak brak bo nie o niego chodziło:)), ale to o co mi chodzi dobrze słyszalne.
P.S. Jeszcze jedna sprawa mnie wkurzyła...Nie domyka mi się okno po stronie kierowcy. Jakieś luzy na wymienionej przeze mnie lince musiały się pojawić i teraz strasznie gwizdało przy większych prędkościach. Chwilowo wsparłem szybę kawałkiem styropianu, ale jak się trochę ociepli zabieram się za regulację.

robertdg - 09-02-2010, 23:56

idas, DExtron II jest odpowiedni do wspomagania, później jak sie przyslucham pracy silnika i tego dziwnego gwizdu i jak będe wiedział o co biega to napisze :-)
idas - 10-02-2010, 14:25

Olej 5W30 miło mnie zaskakuje:) Po mroźnej nocy odpala prawie tak samo jak rozgrzany silnik jedynie trochę dłużej kręci (2 sek około). Robert wymyśliłeś co to może wydawać taki dzwięk? Generalnie podczas jazdy to tego w ogóle prawie nie słychać, tylko przy np ruszaniu lub przygazowaniu. Paski wspomagania i alternatora nie są wcale mocno napięte. Raczej tak jak były. Czy to może takie dźwięki wydawać za mocno napięty pasek rozrządu?
robertdg - 10-02-2010, 18:33

idas, szczerze nagranie jest kiepskiej jakości, ale podpowiem jedno, jakby pasek rozrządu był za mocno naciągnięty, to wydawał by odgłos "miauczenia"
idas - 10-02-2010, 18:38

Robert jeśli nie słyszysz (a słychać to w całym filmiku jak się dodaje gazu:)) tego o co mi chodzi to znaczy, że wszystko jest ok i po prostu dawno nie używałem swojego auta-odwykłem od tego:) Ten dźwięk to raczej nie miauczenie.
j-rules - 10-02-2010, 18:47

no mój tak na bank nie brzmi. To na filmiku brzmi jak sprzęt budowlany ;P
ann87 - 10-02-2010, 19:00

Idas a to nie jest przypadkiem taki dzwięk jak by ci się turbo w dislu włączało?
idas - 10-02-2010, 19:02

Mam nieszczelność na łączniku i wydech sportowy:P poza tym na filmiku niektóre dzwięki są wyostrzone a inne wytłumione i tak to niestety wygląda:P chodziło mi tylko o ten wizg (jak szum alternatora przebijający przez źle zmasowane radio). Sam silnik chodzi cicho, ciszej niż poprzedni:)
Ann trochę to brzmi jak turbo. Ale to nie paski na bank bo są poprawnie napięte. Dolot też szczelny, naprawdę nie wiem czy to było czy nie na poprzednim silniku:) Skleroza:)

ann87 - 10-02-2010, 19:06

A to wszystko tłumaczy ;) W takim razie wychodzi że jesteś przewrażliwony :P Tak na marginesie to gratuluje silniczka jak udało ci się dorwać, tylko pozazdrościć.

Mnie się "trurbo włączało" na starym pasku rozrządu jak go przycierało z boku bo się troszke skrzywił po przeskoku z tym że nowy nie powinien być krzywy...

robertdg - 10-02-2010, 19:07

idas, jak zniwelujesz nieszczelność na łaczniku elastycznum i objaw nie ustapi wtedy bierzesz mikrofon kierunkowy i nagrywasz ten dźwiek, ja się musze do laryngologa chyba wybrac :-)