To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

Owczar - 14-08-2011, 23:52

Musi być i przód i tył, nawet jak z tyłu nic nie robiłeś.
aerodeck - 15-08-2011, 14:04

Witam. Kolega Optic przedstawił swój problem tak :
Optic napisał/a:
Cześć,
przeczytałem dokładnie FAQ, za który wielki szacun, ale nie potrafię dopasować swojego przypadku...
Prosiłbym Was więc o pomoc.

Sprawa wygląda tak:
1. stukanie w lewym przodzie, gdy najadę na niewielkie nierówności (np. "tarkę"). Tego stukania nie czuję na kierownicy. Są cichsze lub prawie nie występują jak się obciąży lewą stronę wozu (np. tylko jeden pasażer jedzie za mną).

2. trochę ściąga na prawo

3. kierownica cały czas lekko bije, niezależnie od prędkości lub jazdy po łuku, choć częstotliwość bicia zmienia się z prędkością - jakby była uzależniona od obrotów koła.

4. równo przy 120 kmh i szybciej zaczyna się ciągły dźwięk "trrrrrrrrrrrrrrrr...." z lewego przodu.

Pasuje mi sworzeń banana i dolnego prostego, ale jak Wy sądzicie??
Bardzo Was proszę o pomoc, bo w środę zostawiam auto u mechaniora a jak mu nie powiem co, to mi całą zawiechę wymieni. :P

Pozdrawiam!

Mam mniej więcej coś podobnego z tą jednak różnicą że nie wyczuwam ściągania w żadną ze stron ale pojawia się drżenie kierownicy przy prędkości 110-120 km/h Przy wyższej prędkości drżenie niemal zanika całkowicie. Zaznaczę że jeżdżę na alusach OZ 17 cali z niskimi profilami. Czy będziecie tak mili i podpowiecie w czym rzecz?

robertdg - 15-08-2011, 16:46

Błedne wyważenie lub wada opony
dawidoski13 - 15-08-2011, 17:02

Krzywa felga, bądź felgi...
arturj123 - 15-08-2011, 18:21

Potwierdzam, najprawdopodobniej wyważenie kół rozwiąże problem, też jeżdżę na 17' też miałem taki objaw;)
pablo diablo - 15-08-2011, 20:10

Ja stawiam na banana przerabiałem to już dwa razy w swoim galancie i zawsze to był banan ta cześ najcześciej chyba sie zużywa w naszych zawieszeniach.
Na forum napisałem jak długo dochodziłem do tego co to może być.
Testowałem różne sposoby i opisałem też jak moim zdaniem najlepiej sprawdzić że to banan a nie inna rzecz jest przyczyną tych stuków. Wystarczy puszukać
Jeżeli chodzi o drgania przy jedzie po gładkiej nawieszchni z różnymi prędkościami to opony albo do wywarzenia aż bedzie dobrze albo do wymiany

XAWIERD - 20-08-2011, 22:56

Mi stukało prawe kolo.Jeden mechanik sprawdził luzów nie ma. Stwierdził ,, amortyzator padł,,.Ok drugi maglownica poszła koszt 800 złotych regeneracja o matko pomyślałem. A zbliżał sie przegląd pojechalem mlody chlopak wyszarpał auto i mowi krotko banan.Wymienilem cisza. Ale teraz cisz z przodu ale z tyłu słychać stuki na krotkoich nierównościach nie ale na długich mocno . Co moze byc do wymiany w tylnym zawieszeniu tak na poczatek. z przodu wiadomo banan. A z tyłu.Lacznik stabilizatora amor. Co.
wilukce - 26-08-2011, 16:32

Jakie firmy przedniego bananka polecacie a jakie nie Mitsumaniaki ? Bo u mnie niestety się totalnie rozleciał i na dniach muszę Miśkowi sprawić nowy.
badmdfk - 31-08-2011, 11:00

A ja z kolei mam inny problem, może pomożecie. Jak jadę sobie spokojnie i wjadę w jakąś większą dziurę to słyszę stuknięcie i lekko w kierownicy, ale jeszcze nie jest to tak bardzo odczuwalne, ale to nie jest problem. Największy problem to to, że jak jadę 120 i powyżej to cała buda drży i czuć jakby jakiś luz był w kole, no i czym szybciej jadę tym bardziej czuć drgania. Co to może być????
XAWIERD - 31-08-2011, 22:09

Siemka miałem podobne objawy w TOYOCIE . Kolo mi sie odkręciło tzn śruby się poluzowały bez przyczyny tak same z siebie .Objaw podobny stukanie i wibracje. Pozdro.
Elmosquito - 31-08-2011, 23:06

Witam,
muszę wymienić wachacz :( ,a nie jestem zorientowany tym temacie. Dlatego potrzebuje waszej pomocy.
Możecie mi polecic jakąś firme produkującą solidne wachacze za rozsądną cenę.
Pozdrawiam

Hugo - 31-08-2011, 23:19

Elmosquito mamy zgadywać który?
Elmosquito - 31-08-2011, 23:29

Przód, nie wiem dokładnie który, dlatego myślę nad wymianą wszystkich. Jak posypał sie jeden to zaraz może stukać drugi. Na Allegro znalazłem caly zestaw za ok 700 pln , ale czy można ufac tym zamieniką?

[ Dodano: 31-08-2011, 23:34 ]
Zastanawiam się nad YAMATO albo 555, ale ten jest strasznie drogi. Znacie może coś tańszego?

fj_mike - 31-08-2011, 23:37

Elmosquito, polecam regenerować. Yamato to szajs. SLR u niektórych lepiej się sprawują niż Yamato właśnie. Zdemontuj cały komplet i regeneruj wszystko za jednym razem.
Elmosquito - 31-08-2011, 23:39

Regenerując masz na mysli wymienić same sworznie?