[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sprawdzenie i regulacja luzu zaworowego - Lancer CYxA
kosaisierp1988 - 13-03-2018, 12:33
127tyś a zaczęło się gdzieś 3 tyś temu. gas założony 35 tyś temu z lubrą zastanawiam się czy lubra też nie pozatykała kanalików olejowych i temu też to przyśpieszyło. ( ale nie jestem ekspertem )
Uwex - 13-03-2018, 16:14
kosaisierp1988 napisał/a: | gas założony ... |
tej informacji zabrakło w Twoim poprzednim poście- wiele to zmienia.
marmach - 13-03-2018, 22:03
kosaisierp1988 napisał/a: | Witam Kiedyś opisywałem tutaj problemy z stukaniem na zimnym silniku na rozgrzanym już nie. |
Stukanie miałeś w całym zakresie obrotów? Ja na zimnym silniku słyszę taki delikatny odgłos przypominający klekot diesla tylko ciszej w zakresie 1750 - 2250, gdy mam wbity 3 bieg, czyli silnik jest trochę bardziej obciążony, niż na 2 - ce. Po przejechaniu 1,5 km jest cisza. Na ciepłym normalnie. Mam przejechane 75 kkm, gazu nie ma.
Golotheman - 14-03-2018, 07:36
marmach, nie porownój dwóch zupełnie innych silnikow. Ty masz 1.5 a on 1.8
reneyvan - 12-04-2018, 20:08
tomekrvf napisał/a: | bastek1 napisał/a: | tomekrvf, tyś najwięcej mówił o tej regulacji. możesz się ustosunkować do tego co pisałem?
(że jest cytat: tu jest hydraulika, tu się nic nie reguluje, co najwyżej sprawdza czy wszystko chodzi dobrze") |
W każdym Lancerze CY, oprócz 2.0DID, luzy są regulowane - w silnikach benzynowych poprzez wymianę całych popychaczy szklankowych, w 1.8 DID śrubami a w nowym silniku 1.8 o płynnej zmianie skoku zaworów dolotowych także śrubami. Jako że ostatnie 7 latam spędziłem pracując przy Mitsu to wiem co mówię. |
A jak jest z Lancerem rocznik 2011 140 KM?
Szklanki, czy śruby?
Golotheman - 13-04-2018, 07:50
nie ma opcji żeby były śruby. jedyny Japończyk na śruby to tylko honda - reszta płytki lub szklanki.
lelusz - 16-04-2018, 21:25
Panowie a jak to jest z wymiana zaworow na te bardziej gazoopodorne ? Jaki to koszt, a raczej jak duzo wyzszy od wymiany szklanek o ktorych tutaj sie co chwile mowi.
Zakladam, ze duzy skoro sa wymieniane szklanki, a nie zawory.
Nie znam sie za bardzo, lancer mi sie cholernie podoba, mozna powiedziec, ze przymierzam sie do zakupu i znalazlem wlasnie oferte sedana, 1,8 benzyna i wlasnie z wymienionymi zaworami specjalnie pod LPG...
Golotheman - 18-04-2018, 08:31
Może trafiłeś na model, który występuje ze wzmocnionym silnikiem właśnie pod lpg. Wątpię, że ktoś wymieniłby te części i zaraz chciał sprzedać. Generalnie można zrobić tak (przynajmniej ja mam tak w planie), jeśli gniazda zaczną szybciej lecieć, to i tak będzie trzeba robić regenerację i wybijać. Wtedy można pokusić się o wymianę na mocniejsze, a te ile pochodzą, to pochodzą. Może do tego czasu autko zmieni właściciela. Także trzeba do tego podejść na zimno.
lelusz - 20-04-2018, 19:58
Golotheman napisał/a: | Może trafiłeś na model, który występuje ze wzmocnionym silnikiem właśnie pod lpg. Wątpię, że ktoś wymieniłby te części i zaraz chciał sprzedać. Generalnie można zrobić tak (przynajmniej ja mam tak w planie), jeśli gniazda zaczną szybciej lecieć, to i tak będzie trzeba robić regenerację i wybijać. Wtedy można pokusić się o wymianę na mocniejsze, a te ile pochodzą, to pochodzą. Może do tego czasu autko zmieni właściciela. Także trzeba do tego podejść na zimno. |
W sumie zle okreslilem silnik, nie 1,8 a 2,4, ale w opisie gosc wyraznie napisal, ze wymienil zawory, a nie ze to silnik z wzmocnionymi, stad moje pytanie ile taka wymiana zaworow kosztuje.
Chodzi mi dokladnie o to furke; https://www.olx.pl/oferta...D5-IDs1REj.html mam nadzieje,mze linki nie sa tu zabronione.
Golotheman - 23-04-2018, 11:37
Nie chcę być wyrocznią, ale jak zobaczyłem ten przewód gumowy na filtrze fazy lotnej do listwy, to się za głowę złapałem. Nie dziwię się, że głowica do wymiany, bo jeśli jaki montaż takie strojenie, to ciekawe. Dziwi mnie to, że tyle porobione i nagle sprzedaje. Ale to OT.
A gościu pisze wyraźnie, że wymienił na wzmocnione, także ciężko mi określić to na ile jest to pewne.
lelusz - 14-05-2018, 23:56
Przeczytalem ten topic i chcialbym zebrac w zgrabna calosc podstawowe informacje Moze je podkleic do pierwszego posta dla potomnych ?
Sprawdzenie luzow!
* Nie doczytalem sie co ile sprawdzac - i na benzynie a przede wszystkim na LPG bo to jest duzo bardziej destruktywne paliwko ;]
* Koszta ? Byly 200-300zl z robocizna i uszczelka.
* Koszt szklanki to ok 60zl (info sprzed kilku lat)
* Szklanek jest 16.
* Koszt wymiany szklanek z robocizna ... tu dosc rozbiezne info od 1000 do 2000. Oczywiscie im mniej szklanek tym mniejszy koszt, ale chyba najlepiej zakladac najgorszy scenariusz a milo sie zaskoczyc Wiec ile teraz realnie koszt robocizny na wszystkich szklankach z uszczelkami itd ?
Zapobieganie
Nie pałujemy na zimnym, pod gorke wyzsze obroty, z gorki nizsze obroty. Nie za bardzo kumam kwestii o wcisnieciu gazu w podloge, ktos moglby łopatologicznie ?;)
RalfPi - 15-05-2018, 17:03
Ad 1. Niby LPG jest bardziej destruktywne, ale zjeździłem już 165kkm na LPG i pół zaworu nie zregulowałem
Ad 6. Nie wciska się gazu w podłogę na niskich obrotach z powodu sił działających na różne elementy silnika - konkretnie tłumik drgań skrętnych i korby (analogia do jazdy na rowerze na wysokim przełożeniu z prędkością 20km/h pod górkę) - oraz z powodu sprawności silnika i nierównomiernego spalania się paliwa - https://autokult.pl/29874,dlaczego-nalezy-zredukowac-bieg-przed-przyspieszeniem
p77 - 10-09-2018, 16:04 Temat postu: Lancer CY 1.6 benzyna 2012 - sprawdzenie luzów zaworowych Powoli zbliza sie 100k na liczniku. Wedlug instrukcji przy 100000 km powinno sie sprawdzic luzy zaworowe. Poszukuje dobrego serwisu, ktory sprawdzi luzy i jesli bedzie potrzeba wyreguluje je, ktos poleci jakis dobry serwis?
Ktos wie jakie powinny byc luzy zaworowe w tym silniku?
Z gory dzieki za pomoc.
Michal1992 - 11-09-2018, 22:08 Temat postu: Re: Lancer CY 1.6 benzyna 2012 - sprawdzenie luzów zaworowyc
p77 napisał/a: | Powoli zbliza sie 100k na liczniku. Wedlug instrukcji przy 100000 km powinno sie sprawdzic luzy zaworowe. Poszukuje dobrego serwisu, ktory sprawdzi luzy i jesli bedzie potrzeba wyreguluje je, ktos poleci jakis dobry serwis?
Ktos wie jakie powinny byc luzy zaworowe w tym silniku?
Z gory dzieki za pomoc. |
Cześć,
według mojego mechanika (autoryzowany serwis STAGa) pierwszy raz luzy powinno się sprawdzić po 120 tys. km. Później już co 60 tys.
Jeśli masz założony gaz to ten interwał skraca się o połowę.
Polecam zrobić to u jakiegoś polecanego gazownika z Twojego rejonu. Nawet jeśli nie masz założonego gazu.
lukaszkalb - 18-09-2018, 10:55
Czy nieprawidłowe luzy zaworowe moga powodować spadek mocy w 1.8 Mivec z 2009 roku, zaznaczam że silnik ma dopiero 66000 przebiegu a na gazie jeździ od 54000
|
|
|