To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. V czyli REKREACJA

gigant87 - 25-04-2012, 20:59

mjsystem napisał/a:
No bo jak nie Ty to kto?

O to to !! :)

Morfi napisał/a:
nie wiem czy sie uda

Miej oczy szeroko otwarte! :)

Morfi napisał/a:
Do 30- stki mieć 3 tys na reke

A propo kasy... ostatnio mnie jeden profesor z PWr uświadomił... (biznesmen, kilka firm konsultingowych, kilka innych, dwie fabryki, jedna z trzech S-klas na PWr, jedyna benzyna... i nie jakieś rachityczne 320 tylko 500 :P )

Jak średnio przez całe życie będziesz zarabiał 5000zł na rękę to:
+ w ciągu roku daje 60 tyś zł - czyli nowego Lancera
+ w ciągu 40 lat pracy masz 2,4 miliona złotych

Czyli suma Twoich zarobków na koniec pracy to 2,4 miliona złotych. Za to w ciągu życia masz wydatki:
- dom z ogrodem - 600 tyś zł
- przez 40 lat to chociaż 4 samochody by się przydały, za powiedzmy 60 tyś zł każdy - 240 tyś zł
- przy dwójce dzieci przez 25 lat wydasz średnio 1500zł/miesiąc, czyli kolejne 450 tyś zł

Zostaje trochę ponad 1,1 mln zł.
Powiedzmy, że dobrze byłoby odłożyć trochę na emeryturę, więc zostaje jakieś 900 tyś zł.

900 tyś zł na 40 lat to 22,5 tyś zł / rok, czyli na miesiąc wychodzi 1875zł.
W tym opłać życie, wakacje etc.

Także celuj możliwie wysoko.

Kwota, którą podałeś... Moja dziewczyna dostała niewiele mniej na wejściu. Fakt, że w czasie studiów pracowała i chodziła na darmową praktykę, no i język ang zna perfekt, a po niemiecku się dogaduje. Teraz jest już powyżej tej kwoty. Jej koleżanka na podobnym stanowisku dostaje 2/3 tego co ona... dlaczego? Po prostu powiedziała małą stawkę i pracodawca powiedział, że "dostała Pani tyle ile Pani chciała".

Jak teraz masz stałą pracę to możesz spokojnie chodzić na inne rozmowy kwalifikacyjne i wyceniać swój wkład w firmę na wyższym poziomie - jak się uda to przeskoczysz do innej pracy. :)

No i pamiętaj, że masz pewną wartość, wiedzę, którą wnosisz do firmy. To musisz uświadomić pracodawcy. Nie jest ważne ile to masz papierków itd. Ważne to co umiesz i co dla niego zrobisz, co on będzie z Ciebie miał, jaką wartość dodaną wniesiesz do firmy. Powodzenia! :)

fergul11 - 25-04-2012, 23:13

że od 5 lat nie złapałem kapcia i dzisiaj niestety pfffsssss... wkręt się wkręcił :evil:
fj_mike - 25-04-2012, 23:25

fergul11 napisał/a:
wkręt się wkręcił :evil:

Jak ostatnio złapałem kapcia to zorientowałem się na następny dzień :mrgreen:
Powolutku schodziło. Nie miałem żadnej traumy z tego powodu :P

fergul11 - 25-04-2012, 23:45

fj_mike napisał/a:
żadnej traumy
nie tam żeby zaraz coś z Zigiego Freuda ,ale dostaję miśka jak trzeba zatankować albo do serwisu :mrgreen:
Wkręta złapała kierowniczka auta , ja się zorientowałem pod dystrybutorem .
...bo kobieta (moja)stworzona jest do wznioślejszych uczynków ,a takie prozaiczne rzeczy pozostawia mnie :badgrin: parweniuszowi .

fj_mike - 26-04-2012, 06:47

Cytat:
...bo kobieta (moja)stworzona jest do wznioślejszych uczynków ,a takie prozaiczne rzeczy pozostawia mnie :badgrin: parweniuszowi .

:mrgreen:

Marcino - 26-04-2012, 08:36

gigant87 napisał/a:
A propo kasy... ostatnio mnie jeden profesor z PWr uświadomił... (biznesmen, kilka firm konsultingowych, kilka innych, dwie fabryki, jedna z trzech S-klas na PWr, jedyna benzyna... i nie jakieś rachityczne 320 tylko 500 )

Czyli suma Twoich zarobków na koniec pracy to 2,4 miliona złotych. Za to w ciągu życia masz wydatki:
- przez 40 lat to chociaż 4 samochody by się przydały, za powiedzmy 60 tyś zł każdy - 240 tyś zł
- przy dwójce dzieci przez 25 lat wydasz średnio 1500zł/miesiąc, czyli kolejne 450 tyś zł

Powiedzmy, że dobrze byłoby odłożyć trochę na emeryturę, więc zostaje jakieś 900 tyś zł.

To nie do konca tak, na papierze to można tak wyliczyć, ale...
zarabiaj 5tyś na reke i zbuduj dom za 600tys? Ile cię to czasu bedzie kosztowac - 10 lat???
Ale jednocześnie trzeba zyć i co na garnuszku mamusi? Nierealne...

koszmarek - 26-04-2012, 08:45

że pierwszy raz wygrałam cokolwiek na fejsie :) ale miła niespodzianka na początek dnia <3
pamar - 26-04-2012, 09:27

koszmarek napisał/a:
że pierwszy raz wygrałam cokolwiek na fejsie

I kolor możesz sobie wybrać! :mrgreen:
Super, to bardzo miłe jest prawda? :) Gratuluję wygranej :)

gigant87 - 26-04-2012, 09:47

Marcino napisał/a:
gigant87 napisał/a:
A propo kasy... ostatnio mnie jeden profesor z PWr uświadomił... (biznesmen, kilka firm konsultingowych, kilka innych, dwie fabryki, jedna z trzech S-klas na PWr, jedyna benzyna... i nie jakieś rachityczne 320 tylko 500 )

To nie do konca tak, na papierze to można tak wyliczyć, ale...
zarabiaj 5tyś na reke i zbuduj dom za 600tys? Ile cię to czasu bedzie kosztowac - 10 lat???
Ale jednocześnie trzeba zyć i co na garnuszku mamusi? Nierealne...

Te 600 tyś zł to przyjąłem całkowity koszt kredytu. Zagłębiając się w szczegóły nie wiem nawet czy taki kredyt da się dostać przy takich zarobkach (nie mam o tym pojęcia).

Chodzi mi bardziej o to, by wykształcić w sobie dalekowzroczne kalkulowanie/planowanie przyszłości, zarówno zawodowej jak i życiowej. Czyli przykładowo teraz zarabiam np 3000 zł na rękę i jest fajnie, ale dłuższej perspektywie, mogę nie dorobić się wygodnego domu, ani dobrych samochodów itd.

koszmarek - 26-04-2012, 09:53

pamar, super własnie :) jedna z niewielu pozytywnych rzeczy ostatniego czasu :) A kolor jedyny słuszny ostatnio :D
gulgulq - 26-04-2012, 10:08

gigant87 napisał/a:
przez 40 lat to chociaż 4 samochody by się przydały, za powiedzmy 60 tyś zł każdy - 240 tyś zł

pomnóż razy półtora - dziś raczej partnerzy maja własne samochody

Marcin-Krak - 26-04-2012, 10:17

Jeszcze 13 godzin do długiego weekendu :!: :mrgreen:
Efa! - 26-04-2012, 11:59

Byłam u ortopedy i okazało się, że będę żyła ;-) . Kręgosłup od co najmniej 2 lat pozrastany, skutki niegroźne, mogę WSZYSTKO! Huuuurrraaaaa!
Po oparzeniu za jakiś czas ma nie być śladu. Huuuuraaaa!
Teraz jeszcze praca i "kocham cię, życie!"

fergul11 - 26-04-2012, 12:59

Efa! napisał/a:
okazało się, że będę żyła
mod wrócił do żywych i od razu widać efekty. Oddaj mi RB bo zrobiło się mało kolorowo pod moim awatarem :mrgreen:
Dużo zdrufka Efa

mjsystem - 26-04-2012, 14:52

fergul11 napisał/a:
że od 5 lat nie złapałem kapcia i dzisiaj niestety pfffsssss... wkręt się wkręcił

A ja dziś gwoździa wyciagałem, ale nie przebił całe szczęście :wink:

fergul11 napisał/a:
...bo kobieta (moja)stworzona jest do wznioślejszych uczynków ,a takie prozaiczne rzeczy pozostawia mnie parweniuszowi .

Nie jestes w tym osamotniony :P

Efa! napisał/a:
Byłam u ortopedy i okazało się, że będę żyła . Kręgosłup od co najmniej 2 lat pozrastany, skutki niegroźne, mogę WSZYSTKO! Huuuurrraaaaa!
Po oparzeniu za jakiś czas ma nie być śladu. Huuuuraaaa!
Teraz jeszcze praca i "kocham cię, życie!"

Efa duuuzo zdrówka i cieszę się :biggrin: