To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki najlepszy olej do Lancera i dlaczego?

RalfPi - 23-02-2013, 20:35

mazin napisał/a:

Nie wiem, może tylko mój klekocze. W porównaniu z poprzednimi samochodami najbardziej przypomina diesla.

Mój też klekocze - ja to słyszę mocne - takie "pyrk, pyrk, pyrk".. z częstotliwości tak ze 4Hz. (sorry za szczegóły, ale lubię konkrety :) ).

Lucas123w - 23-02-2013, 20:41

RalfPi napisał/a:
ja to słyszę mocne - takie "pyrk, pyrk, pyrk"..

Jak już tak szczegółowo to u mnie bardziej jest "cyk, cyk, cyk" na fabrycznym oleju było to prawie niesłyszalne. :D :D

Miałem taką sytuacje z ponad rok temu że kurier przechodził obok Lancera z włączonym silnikiem i się pytał czy on na pewno jest odpalony :D
Teraz już by tego pewnie nie zrobił.

RalfPi - 23-02-2013, 20:45

Lucas123w napisał/a:
Jak już tak szczegółowo to u mnie bardziej jest "cyk, cyk, cyk"

Lucas123w - w kabinie mam pyrk-pyrki, a pod maskę jak zajrzę, to ewidentnę cyk, cyk, cyk :D
Jak byłem na serwisie, to się Facet pytał, czy coś mam z silnikiem - a ja sobie myślę - tak.. jazda kosztuje mnie ze 30% mniej jak na benzynie ;)

Lucas123w - 23-02-2013, 22:02

hehehe dobra RalfPi bo nas posądzą że coś pobieramy mocnego :D :D
Wszyscy już wiedzą czego mają słuchać i nic nagrywać nie trzeba :P

maniax86 - 23-02-2013, 23:10

oj panowie chyba dawno nie jeżdziliście autami z niższych segmentów.... przesiądźcie się na klasę b albo a na tydzień lub dwa.... a potem wróćcie do lancera.... wtedy wam się banana rozjedzie po twarzy i zapomnicie o cyk cyk cyk i pyrk pyrk pyrk :wink: właście z takim bananem jeżdziłem lancerem jak się przesiadłem z ibizy.... niebo a ziemia... i ta myśl kołatająca się w głowie " kurde czym ja jeździłem wcześniej?" :wink: :mrgreen:
Uwex - 24-02-2013, 08:54

"Jaka to melodia" ? ](*,)
RalfPi - 24-02-2013, 09:06

Uwex napisał/a:
"Jaka to melodia" ?

Śmiejesz się Uwex, ale lekarz bada pacjenta, przez słuch, węch i dotyk (badanie palpacyjne) - więc wszelkie "niestandardowe" dźwięki, są dla Nas niepokojące :)
[ Dodano: 24-02-2013, 09:09 ]
maniax86 napisał/a:
oj panowie chyba dawno nie jeżdziliście autami z niższych segmentów

Z Lancera do Padny, czy Seicento, to jak.. nie znajduję słów na porównanie :)
Sorki za OT.
Co do Oleju wybieram się niebawem na trzeci przegląd(ostatni gwarancyjny) - mam przebieg jakieś 51.5kkm..
Wcześniej dwa razy zalałem Castrola Magnatec 5W-40.. Co radzicie teraz? Mogę jeszcze raz zalać Castrola? Czy może coś lepsiejszego polecicie?

krzychu - 24-02-2013, 09:20

RalfPi napisał/a:
Czy może coś lepsiejszego polecicie?

Wszystko tylko nie Castrol :finga:

RalfPi - 24-02-2013, 10:10

krzychu napisał/a:
Wszystko tylko nie Castrol

Damn it - przebrnąłem przez prawie cały wątek i faktycznie nie polecacie Castrola :P
Czy ktoś może polecić konkretny (dobry olej), który spełnia wymagania (nie potrzebuję jakiś "konkretnych" danych, bo w mojej opinii, to trzeba by było sięgnąć do konkretnych danych statystycznych (np. 100 Lancerów przejeździło na Millersie 300kkm i w 5 z nich padła uszczelka pod głowicą, a 100 Lancerów na Castrollu, nie dojechało do 300kkm :D - pół żartem, pół serio - reszta dla mnie to wróżenie z fusów - stare Diesle Niemieckie jeździły po 1mln kilometrów i chyba nikt się tak nie przejmował oliwami - hmm???).
Do mnie przemawiają tylko dane statystyczne (przynajmniej w tym względzie) -
reszta, to :
"polecam to, bo warto"
"jest ciszej"
"jest głośniej" - każdy leje inne paliwo, każdy jeździ inaczej :)

A więc: jaki jest ten najlepszy (w sensie stosunek jakość/cena) olej do Lancera :) ?
Tzn. jaki polecacie? Już wiem, że Castrol się nie nadaje :(
Pozdrowienia.

krzychu - 24-02-2013, 17:15

Wybierz Valvoline, Milersa, Motula, od biedy Mobil1, Shell coś 5W30 z A3/B3/B4 i C3... Wybierz ten najtańszy... Myślę, że nie będziesz miał problemu ze znalezieniem tego właściwego z danej firmy. Chyba, że zależy Ci na oszczędności tych 2% paliwa to szukaj czegoś z C2 zamiast C3 tylko trochę kosztem ochrony silnika.
Uwex - 24-02-2013, 18:35

RalfPi napisał/a:
jaki jest ten najlepszy (w sensie stosunek jakość/cena) olej do Lancera :) ?

nikt Ci nie odpowie na to pytanie (bo nie może) jednoznacznie. Trzeba się samemu zdecydować na wybór. :)

RalfPi - 24-02-2013, 23:18

Uwex napisał/a:
Trzeba się samemu zdecydować na wybór.

Krzychu, to wporzo Gość ;) Poleca Valvoline lub Millersa, to też poszukam czegoś takiego - Castrolka sobie odpuszczę ;) Jak coś "ogarnę" to dam znać..

Uwex - 25-02-2013, 09:28

RalfPi- ja nic nie mam do krzycha :lol:

nie przypadkiem podkreśliłem to : najlepszy w sensie stosunek jakość/cena i tylko to miałem na myśli.

lukas1 - 25-02-2013, 10:35

A uzywal kots AGIP 5w30 ?
co sadzicie oglnie o olejach agip ?

[ Dodano: 06-03-2013, 09:12 ]
Wiec zalalem wczoraj MIllersa 5w30 longlife C3 i zadowolony jestem :D

Trik - 06-03-2013, 17:16

Znalazłem promocyję na Millersie, z całkiem przyzwoitymi rabatami. http://moto-trade.pl/