Nasze Miśki - "EVO byłem, ale przytyłem - Wasiowe O1T
radek79 - 14-09-2016, 20:07
a jakiej firmy
W@sio - 14-09-2016, 20:37
Excedy, czy jak sie to pisze
W@sio - 23-10-2016, 07:45
Przyszedł czas wymiany oleju, na ostatnim przejechałem blisko 11tys km... A zmieniałem go na początku czerwca. Miśkowi strzeliło 183500km, w dniu zakupu miał nieco ponad 89 tys.
Przed zalaniem świeżego postanowiłem zrobić płukankę (Motul) po castrolu lanym przez poprzedniego właściciela. Mimo, że sam zalewałem Motula 300V od bodaj 6 wymian z motoru wypłynęła ciecz kolorem prypominająca bardziej smołę niż zużyty olej.
Zalałem jak ostatnio - motul 300v power 5w40 + filtr filtron op575
Dzięki pawela za zdobycie fantów:-)
Bzyk_R1 - 25-10-2016, 20:24
W@sio martwię się o Twojego turbiaka. Smoła brzmi groźnie. Dbaj tam o tego czarnucha
W@sio - 25-10-2016, 20:56
No wiesz, ponad 180k km, z czego 90k pod moją prawą nogą i ani jednej płukanki, zdaje się, że za poprzedniego użytkownika również nie, także jeszcze ze dwie płukanki trzeba będzie zrobić
Sxizo - 26-10-2016, 01:33
Miałem to samo, poprzednio zalewany Motulem, a jeszcze wcześniej Castrolem.. Do tej pory 3 płukanki, najlepsze oleje (Amsoil, Fuchs, Penrite) i jest kryształ
W@sio - 30-10-2016, 20:16
Coś tam się cały czas w aucie dzieje... Gwint ISC cały czas czeka w pudle, boooo:
1. Po montażu okazało się, że muszę nieco przebudować układ wydechowy,
2. Tylne zawieszenie przyszło zgodne ze specyfikacją producenta, ale maksymalne obniżenie na gincie skutkowało obniżeniem o zaledwie 5cm.
Bądź co badź importer jest bardzo pomocny i otwarty na pomoc, toteż nie tracę zapału, wszystko jest kwestią czasu.
Jutro wpadną zimówki więc zostanie mi tylko przewoskowanie auta przed zimą
Rzucio - 30-10-2016, 20:17
Miskom bardzo smakuje gwint z golfów
W@sio - 19-12-2016, 07:44
Kilka niusów:
1. Gwint ciągle leży w pudełku, nie miałem kiedy przerobić wydechu, importer zaś dalej walczy z producentem o krótsze amorki na tył dla mnie
2. Jakiś tydzień temu pojawił się problem wypadania zapłonu przy pełnym boost'cie, winowajcą okazały się świece, które najzwyczajniej się skończyły - wytrzymały niecałe 50k km, wpadły nowe NGK IGR6A11 z przerwą wyregulowaną na 0,7mm - auto odżyło
3. Wczoraj misiek przeszedł przegląd rejestracyjny - przeszedł śpiewająco, ale po tym przeglądzie i szarpakach zaczęło mi skrzypieć tylne zawieszenie :/
4. Po wymianie sprzęgła, o której pisałem wyżej pojawił się niepokojący dźwięk głośniejszej pracy napędów, oraz rodzaj huczenia przy prędkościach: nieco poniżej 80km/h, nieco poniżej 120km/h i tuż przed 160km/h - dźwięk ten jest niezależny od obrotów silnika, zatem wniosek, że pochodzi od układu napędowego, ale raczej nie od skrzyni biegów. Niestety "rezonans" powoduje, że trudno jest ocenić organoleptycznie skąd dokładnie pochodzi, nie mniej jednak wydaje mi się, że spod centralnej części auta co sugeruje podporę wału lub jakieś łożysko.
Miał ktoś z Was taką przypadłość w swoim miśku? Macie jakieś pomysły? Nie chcę wymieniać pół auta tylko po to by się okazło, że to jakaś pierdołka
Bzyk_R1 - 19-12-2016, 07:53
Ostatnio zauważyłem u siebie też pewien "rezonans" nie ma to nic wspólnego z prędkością samochodu a pojawia się tylko i wyłącznie w przedziale obrotów silnika od 2750-3000 rpm czyli bardzo wąski zakres. Planuję wrzucić Miśka na podnośnik i unieść lekko żeby koła nie dotykały ziemi i sprawdzić z kumplem co tak wibruje. Spróbuj tego rozwiązania? Nie wiem czy osłona kolektora po ostatniej kosmetyce nie zaczęła drżeć...
Bizi78 - 19-12-2016, 09:19
Cytat: | 2. Jakiś tydzień temu pojawił się problem wypadania zapłonu przy pełnym boost'cie, winowajcą okazały się świece, które najzwyczajniej się skończyły - wytrzymały niecałe 50k km |
Jeśli były zwykłe to miały prawo paść .
W@sio - 19-12-2016, 10:42
U mnie osłon kolektora nie ma nie mniej jednak podjadę w wolej chwili do mechanika, który mi sprzęgło zmieniał - może coś źle poskładał...
Bizi, były i są platynowo-irydowe
Bizi78 - 19-12-2016, 11:24
W@sio napisał/a: | były i są platynowo-irydowe |
No to stanowczo za krótko wytrzymały .
W@sio - 19-12-2016, 12:49
Takie teraz są NGK :/
apollo99 - 19-12-2016, 19:26
Jak masz podniesioną moc to może trzeba by było rozważyć swiece ngk IGR7A , chyba takie siedzą w evo VIII
|
|
|