To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Spalanie benzyna/gaz/diesel - spalanie według użytkowników.

Ursus - 13-04-2008, 17:24

Gdybyś miał zwykłą instalację, takie spalanie nie dziwiłoby za bardzo. Być może serwis w którym zakładałeś instalację nie radzi sobie z jej właściwym ustawieniem. Znam taki przypadek z VW T4. Znajomy dopiero po udaniu się do innego serwisu zaznał spokoju, różnica wyszła 7 l/100km.
Najciekawsze jest to, że istnieje tu duża rozbieżność w tym temacie pośrób różnych użytkowników. Każdy ma inne wyniki w spalaniu. Jeżdżę dieslem i był taki okres, kiedy to myślałem o zamianie na benzynę, a ponieważ zależy mi na ekonomice w grę wchodzi tylko instalacja gazowa, ale jak czytam ten temat to naprawdę jestem zadowolony ze swego diesla:)
A jak chcesz coś próbować robić z tym tematem to kup sobie magnetyzery, u mnie sprawdziły się w trzech autach:)

seba77 - 13-04-2008, 18:32

Ursus napisał/a:
A jak chcesz coś próbować robić z tym tematem to kup sobie magnetyzery,

jakies konkretne firmy tych magnetyzerów ?

Ursus - 13-04-2008, 20:16

Pierwsze nie pamiętam jakiej były marki, później kupowałem dwa razy Expandery (znajdziesz je na allegro). Jeżeli zainteresuje Cię temat to jednak polecam przejrzeć więcej opcji, co chwila pojawiają się jakieś inne rozwiązania, kształty, materiały. Wybór zapewne i tak będzie intuicyjny ale warto trochę poczytać.
Wielu się z tego śmieje, uważają że są one nic nie warte itp itd. Ja natomiast używałem, używam i uważam, że jest to tak niewielki jednorazowy wydatek, że warto spróbować ryzykując brak efektów. Moje trzy przykłady:
- Golf III 1.8B+G - spalanie miasto z 10,5 na 9,2/100km
- Clio 1.4B+G spalanie miasto z 8,5 na 7,5l/100km
- Astra F 1.4B+G spalanie z 7,9 na 7.2l/100km
Niby niewiele ale różnica jest, poza tym te auta też wiele nie paliły. Efekt końcowy przychodził zazwyczaj po przejechaniu 1-2tys km. Tylko w moim Galu nie mogę dać głowy za ich działanie, miałem problemy z pompą w międzyczasie i po prostu nie mam pewności jakie wcześniej było rzeczywiste spalanie.

Anonymous - 07-05-2008, 22:15

tak szczerze to tez w te magnetyzery nie wierze ale skoro mowisz ze dzialaja to chyba warto sprubowac :biggrin:
Anonymous - 07-05-2008, 22:29

pysio81, daj spokoj, jak juz chcesz tak bardzo miec cos magnetycznego to kup dwa tanie magnesy neodymowe i zamontuj na przewodzie, mniej kasy efekt zerowy gwarantowany.
KamilR10 - 08-05-2008, 18:24

moja trasa bedzie wygladac tak dziennie: Łącznie zrobie 34 kilometry po trasie 29 kilometrów i 5 po mieście (będe przejeźdzał przez 2 skrzyżowania) Male misateczko. Licze ze poniżej 10 zejde z silnikiem oczywiście 2.0?? jak myslicie?
Ursus - 08-05-2008, 19:58

mugen faktem jest, że ten sposób nie zawsze działa. Przyczyn pewnie jest sporo, a często jest to nieudolny montaż lub nawet nie umiejętność dokonania dokładnego pomiaru faktycznego spalania i mam nadzieję, że nie próbujesz zarzucić mi kłamstwa... Raz spróbowałem i od tej pory każdy mój samochód miał je założone z powodzeniem, a nie mam zwyczaju wyrzucać pieniędzy w błoto.
Kamil a może po prostu sprawdź i pochwal się wynikiem podając warunki jazdy?

akbi - 09-05-2008, 09:32

KamilR10 napisał/a:
Licze ze poniżej 10 zejde z silnikiem oczywiście 2.0?? jak myslicie?

jeśli z autem wszystko ok, to powinieneś bez problemów

Anonymous - 09-05-2008, 11:57

Polecam lekture na temat magnetyzerow KLIK

"A jednak użytkownicy magnetyzerów często deklarują zauważalną poprawę dynamiki aut. Kluczem może być... pozytywne nastawienie i wiara w działanie tych urządzeń. Zaś zmniejszenie spalania może wynikać z oszczędniejszego stylu jazdy. Precyzyjne pomiary zużycia paliwa są niezwykle skomplikowane. Testy trakcyjne na trasie czy w ruchu miejskim są wystarczająco dokładne przy porównywaniu różnych samochodów, natomiast w sytuacji, gdy badamy skuteczność działania różnych akcesoriów, trzeba wykonywać testy przed ich montażem i potem, eliminując czynniki mające wpływ na wynik - natężenie ruchu, temperaturę, obciążenie auta itp."

lepiej bym tego nie napisal :)

Anonymous - 09-05-2008, 21:22

jak juz bede mial galusia to załoze mu te magnesy ale narazie szukam oczywiscie nie becdzie to legnum ale zwykle 2,5 :mrgreen: v6
czekoladka_1981 - 09-05-2008, 21:55

Ursus napisał/a:
Tylko w moim Galu nie mogę dać głowy za ich działanie,

Z tego co wiem to JaGrab3 miał założone magnetyzery przez 2 m-ce i efekt zerowy ( wymontował)

Anonymous - 09-05-2008, 22:16

kuzyn mial to w UNO :roll:
to dziala tylko na podswiadomosc i tylko wlasciciela ...chyba

Ursus - 19-06-2008, 17:58

czekoladka_1981 napisał/a:
Ursus napisał/a:
Tylko w moim Galu nie mogę dać głowy za ich działanie,

Z tego co wiem to JaGrab3 miał założone magnetyzery przez 2 m-ce i efekt zerowy ( wymontował)

No ja akurat nie mogę potwierdzić pomiarów, bo miałem problem w pompą i momentami to wręcz pochłaniał mi paliwo, ale po wyeliminowaniu usterki wszystko wróciło do normy a nawet ośmieliłbym się dodać, że działać chyba coś tam działa, bo jakby na to nie patrzeć z tego co czytam spalanie w moim dieslu jest jednak najmniejsze spośród innych użytkowników. Tylko tak jak napisałem jedynie w tym przypadku nie będę się wymądrzał, bo nie udało mi się dokonać rzetelnych pomiarów.
Co do działania na psychikę, nigdy nie zakładałęm mangetyzerów zaraz po zakupie, zawsze jeździłem jakiś czas, przy każdym tankowaniu obliczając spalanie, po to aby mieć jasny obraz ewentualnych zmian. Jak tu ktoś wspomniał, może sam fakt założenia magnetyzerów wpływa na oszczędniejszą jazdę kierowcy, co prawda mnie to śmieszy, no ale jeżeli efekt został osiągnięty to chyba o to chodzi :badgrin: ?? I cieszę się, że u mnie ten efekt działania na psychikę tak długo się utrzymuje:)

macia - 03-07-2008, 10:55

Lublin - Wrocław 440km 30l Pb95
Anonymous - 03-07-2008, 17:59

macia napisał/a:
Lublin - Wrocław 440km 30l Pb95

No tak..ale Ty masz diesla