Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow
Owczar - 08-02-2018, 12:15
Dostałem odpowiedź od konstruktora że płyta wymagalaby przeliczenia więc sobie daruje te zmianę.
Z drugiej strony przy grzaniu sciennym porotherm będzie lepszym izolatorem. Co prawda grzanie będzie głównie przez promieniowanie, ale część energii pójdzie w ścianę.
Z tą pianką dobry pomysł. Pogadam z wykonawcą.
Pozostaje dylemat co na elewacje. Wełna czy styropian.. Jak rozeiazaliscie problem np opierania drabiny o elewacje z ociepleniem?
Krzyzak - 08-02-2018, 14:43
Owczar napisał/a: | Jak rozeiazaliscie problem np opierania drabiny o elewacje z ociepleniem? | budując z YTonga i niemając ocieplenia
Marcino - 08-02-2018, 15:25
Mam przykręcona deskę do drabiny taką szeroką obitą miękka pianką. Ale nawet sama deska nie niszczy elewacji pod warunkiem ze drabina jest dość pionowo.
Ale przecież nie używasz drabiny za często.... zawsze można oprzeć o rynnę..:)
amaj - 13-02-2018, 14:50
Budując dom, należy jeszcze pamiętać o konieczności zapewnienia maksymalnej ochron ppoż. Można tego dokonać już na etapie projektowania budynku, już na etapie jego konstrukcji. Nie bez znaczenia są tez materiały z które są wykorzystywane do budowy obiektu. Mam tutaj namyśli zwłaszcza dach, który to zwykle składa się z drewnianej konstrukcji i przez to jest narażony na pożar. Warto stosować materiały ogniochronne takie jak płyty, natryski ogniochronne, masy i zaprawy ogniochronne czy materiały pęczniejące o właściwościach ogniochronnych. Dzięki temu nawet gdyby doszło do rozprzestrzenienia się ognia, zyskujemy cenny czas który jest niezbędny aby usunąć zagrożenie.
Owczar - 12-05-2018, 23:03
W końcu jest PnB. Architekt mnie dość mocno zmeczyl. Prawie rok robił adaptacje. Nie kompetentny strasznie. Miały być drobne zmiany więc nie szukałem orła. Ostatecznie sporo zmian w konstrukcji i budowa na płycie okazało się sporym wyzwaniem.
Na początku czerwca ruszamy. Tymczasem kupiłem agregat. Ma pociągnąć flexa pompę wody itp. Na jesieni powinien być prąd docelowy. Do SSZ powinien dać radę.
Marcino - 13-05-2018, 03:50
Brawo. Ruszaj do boju
rej - 30-05-2018, 11:19
Planujemy użycie stropu żerańskiego. Problem jest taki, że on potrafi stopniować, klawiszować. W jaki sposób zabezpieczyć sufity, aby nie było to jednak widoczne?
Owczar - 30-05-2018, 11:22
Sufity podwieszane to jedyny sposób.
Nie lepiej zrobić lany?
Krzyzak - 30-05-2018, 22:15
albo filigran - dajesz strop w płytach a potem zalewasz
Marcino - 01-06-2018, 21:47
Żadnych płyt bym nie dawał. Jeszcze gęsto żebrowych zostsahe ten układany
igorek - 04-06-2018, 13:32
Mi również wydaje się, że montaż sufitu podwieszanego to nie jest taki zły pomysł i fajnie będzie się prezentowało. W sensie, będziesz miał idealnie gładką powierzchnię sufitu. Koszt? Trzeba policzyć, ale powinien być podobny jak w przypadku innych rozwiązań. Można to też zrobić we własnym zakresie. Oczywiście zakładam, że miałeś do czynienia z majsterkowaniem. Na [edit] masz instrukcję, w jaki sposób się do tego zabrać, jakich profilii stalowych użyć, płyt k-g oraz jak to wszystko później ze sobą połączyć.
gulgulq - 08-06-2018, 10:27
montaż pewnie koło 100 zł m2 z materiałem, myślę ze to cena z górką
Owczar - 08-06-2018, 10:57
Teraz ceny dynamicznie się zmieniają. Szczególnie za roboty wykończeniowe. Są tacy którzy wołają 75zl za metr płytek.. Oczywiście sama robocizna.
Marcino - 08-06-2018, 11:18
Własnie się zabrałęm za łązienkę na poddaszu. Nawet nie chce myśleć ile fachowcy chcieli by i jakie mają terminy. Zrobie sam....
Owczar - 08-06-2018, 13:46
Też robiłem sam zmiany w łazience.. ale na budowie jest tyle rzeczy, że robiąc samemu w 5 lat bym się nie wprowadził
|
|
|