Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
savagger995 - 21-04-2019, 18:56
Hugo spróbuj wyrzeźbić hamulce tak jak zrobił Ksiao Przy mocnym hamowaniu potrafi mu nie zaciągnąć smok oleju z taką potężną siłą mu hamuje .
mkm - 21-04-2019, 19:02
savagger995 napisał/a: | Hugo spróbuj wyrzeźbić hamulce tak jak zrobił Ksiao Przy mocnym hamowaniu potrafi mu nie zaciągnąć smok oleju z taką potężną siłą mu hamuje . |
i wtedy się zbudziłem... Matko jakie bzdury...
jacek11 - 21-04-2019, 20:50
Cytat: | Hugo spróbuj wyrzeźbić hamulce tak jak zrobił Ksiao Przy mocnym hamowaniu potrafi mu nie zaciągnąć smok oleju z taką potężną siłą mu hamuje .
|
No ale co ma piernik do wiatraka Może trzeba oliwy do silnika dolać
Hubert. Z tym przekaźnikiem, to chodzi o to, aby go załączać minusem podanym z przycisku manetki.
Czyli włączamy sam przekaźnik. Wtedy mamy pewność, że styki w manetce się nie przepalą.
Przekaźnik pobiera niewielkie wartości prądu, dlatego oszczędza przełączniki.
Natomiast sam przekaźnik w zależności od samych jego wartości potrafi przekazać sporo prądu nie obciążając samych włączników.
Tak pobieżnie, to przekaźnik jest zbudowany z cewki, i zestawu styków, które przekazują prąd.
Czyli jest potrzebna osobna instalacja do włączania przekaźnika, i osobna która po przez przekaźnik włącza urządzenie.
No to teraz zagmatwałem
savagger995 - 21-04-2019, 21:08
Panowie to był sarkazm. Nie wiem dlaczego aż tak narzekacie na hamulce w galancie. Wiadomo ,że jak się przesiądzie z Cytryny albo renówki do gala to trzeba się przyzwyczaić ale nie jest aż tak źle.
mkm - 21-04-2019, 21:13
W takim razie sorry - bo to ja nie załapałem
jacek11 - 21-04-2019, 21:13
savagger995 napisał/a: | Panowie to był sarkazm. |
To wiele wyjaśnia
savagger995 napisał/a: | Nie wiem dlaczego aż tak narzekacie na hamulce w galancie. Wiadomo ,że jak się przesiądzie z Cytryny albo renówki do gala to trzeba się przyzwyczaić ale nie jest aż tak źle. |
Jak to dlaczego. Głupia meganka, z tarczami z przodu wielkości konserwy hamuje lepiej niż galant. Czy to nie wystarczy?
Hugo - 22-04-2019, 09:43
jacek11, no zagmatwales To ile tych przekaźników potrzeba? Ja mam do spryskiwaczy reflektorów stworzona całkiem osobną instalację elektryczną z przekaźnikiem, ale niestety nie mam pojęcia czy jest sterowana przez podanie plusa czy minusa. Z tego co kojarzę to do obecnego nieoryginalnego przycisku idą 2 kable tego samego koloru, więc pewnie włącznik działa poprzez zwarcie tych 2 kabli.
jacek11 - 22-04-2019, 09:53
Skoro instalacja z przekaźnikiem jest, to tylko musisz sprawdzić, czy kabel który idzie do przełącznika ma prąd.Wystarczy żarówka, podłączona do masy auta, i już wszystko wiesz.
areksz121 - 22-04-2019, 11:01
Jacku, bardziej zrozumiały wynik będzie mierząc przy przekaźniku Jeżeli jest w podstawce, to wyciągamy i sprawdzamy przy stykach cewki przekaźnika.
_
I I
I
Zakładam, że przekaźnik ma ułożenie styków jak wyżej, to zapinamy żarówkę do masy i sprawdzamy czy mamy plusa na stałe na jednym z pinów w środkowej linijce (te równoległe). Jeżeli na jednym mamy stały plus, to dla formalności zapinamy żarówkę do plusa na aku i drugi kabelek do pinu naprzeciw. Wciskając przycisk powinna zaświecić i mamy potwierdzenie sterowania masą na przycisku. W przypadku sterowania plusem musi być dokładnie odwrotnie
PS sprawdzając małą probówką na 12v przy przełączniku istnieje możliwość że zaświeci mimo sterowania masą przy włożonym przekaźniku, wszystko zależy od oporu cewki.
Hugo - 22-04-2019, 13:35
Przekaźnik mam bez podstawki, kable podpięte bezpośrednio na wsuwkach w piny przekaźnika. Sam przekaźnik chyba nie jest do końca typowy z tego co pamiętam, więc nie wiem czy ma taki układ pinów jak narysowałeś areksz121. Muszę sprawdzić. Cały Twój opis sprawdzenia sterowania przycisku spryskiwaczy reflektorów rozumiem, oprócz stwierdzenia "drugi kabelek do pinu naprzeciw". Który to pin naprzeciw?
areksz121 - 22-04-2019, 15:56
_
I I
I
Naprzeciw mam na myśli drugi z tych dwóch równoległych patrząc na powyższe w poziomie. Tak jest zbudowana większość przekaźników. Drugi rodzaj to
_
_
I I
Z czego poziomo są styki robocze a pionowe to styki cewki Takie mam w skrzynce pod maską i EA też raczej takie są.
Hugo - 22-04-2019, 18:53
areksz121, OK, rozumiem. To sobie to sprawdzę.
Hugo - 27-04-2019, 22:11
Zamontowałem uniwersalną gumową dokładkę na dole przedniego zderzaka i co dziwne, mimo, że o ok. 4 cm optycznie obniża zderzak to jeszcze nigdzie nią nie przytarłem
No i wreszcie go umyłem, bo już nie mogłem patrzeć na przednie felgi. Oryginalne klocki hamulcowe z ASX pylą potwornie, jeszcze tak pylących klocków nigdy nie miałem. Kilkadziesiąt km i felgi przednie dosłownie czarne od pyłu, ale za to siła hamowania super:
mkm - 29-04-2019, 22:57
Się prezenci
Jedno co mi się nie podoba - to tylne koła - "wpadły" do środka.
Sugerowałbym min. 50mm dystansu -tylko na tył
Hugo - 30-04-2019, 10:26
Dzięki mkm. Co do kół tylnych to taka trochę wina zdjęć i tego jak stoi auto, w rzeczywistości nie rzuca się to w oczy aż tak. Co do dystansów to nie ma opcji, wtedy łożyska kół i zawieszenie dostają ostro po tyłku, a poza tym podejrzewam, że nawet przy 1 cm dystansach opony tarły by o dokładki.
|
|
|