To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VII REUTYLIZACJA

jacek11 - 05-11-2021, 22:13

Przy grilu to dopiero w przyszłym roku coś będę robił. A dokładniej, to przy nerkach. Jak na razie kończę montaż progów, montuję zawieszenie i auto w kąt garażu pod kocyk.
joujoujou - 05-11-2021, 23:42

Eeeeeetam, grill być musi. :P

A w temacie motoryzacyjnym - zacząłem szefową zarażać przeskokiem o dwie generacje - zamiast z klekota na hybrydę - od razu na elektryka. Na tapecie e-Niro. 8)

jacek11 - 06-11-2021, 09:17

Mając PV to taki pomysł całkiem mądry jest. Po co oddawać prąd jak można go zużyć.
joujoujou - 06-11-2021, 10:18

Prawda.

Gorzej, że w ciągu dnia, kiedy się prąd oddaje, szefowa jest wyjechana do pracy. Ale raz czy dwa w tygodniu to podziałałoby jak powinno.

Dzień dobry.

Bizi78 - 06-11-2021, 10:44

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: :sunny: .
joujoujou - 06-11-2021, 19:30

Bry grilosze. ;)
Krzyzak - 06-11-2021, 19:34

Przy obecnych cenach prądu na zero wyjdzie za jakieś 10-15 lat - pod warunkiem, że przejedzie ponad 300 000 km, bo na tyle benzyny wystarczy różnica w cenie... Ciekawe na ile pozwolą baterie, bo tu jest różnie - pisali o Tesli, która przy 150 tkm miała niecałe 80km zasięgu jak i o takiej, która ponad 300tkm przejechała...
https://www.auto-swiat.pl...nie-tak/525d7kt

to taka zabawka dla osób wydających cudze pieniądze - urzędasów, którzy na siłę mają promować elektromobilność, ale na codzień a szczególnie w trasy - bez sensu póki co, wydatek się nie zwróci w sensownym czasie... nawet mając prąd za darmo

jacek11 - 06-11-2021, 21:08

joujoujou napisał/a:
Gorzej, że w ciągu dnia, kiedy się prąd oddaje, szefowa jest wyjechana do pracy. Ale raz czy dwa w tygodniu to podziałałoby jak powinno.

No to niech ładuje w pracy :mrgreen: jeszcze taniej :mrgreen:

Prawdą jest, że ceny aut elektrycznych są wysokie, w porównaniu do aut z silnikami spalinowymi.
Niestety silniki spalinowe są skazane na zagładę, i to jest tylko kwestia czasu. Na pewno nie wszystkich będzie stać na pojazd elektryczny, więc i ruch będzie mały.
Ja planuję konika zakupić, i będę nim sobie do pracy jeździł :mrgreen:

Bzyk_R1 - 06-11-2021, 22:10

Ja bym zagłady nie wróżył tak szybko spalinowym. Przy obecnej sytuacji na świecie bardziej wydaje mi się realny scenariusz kubański. Będziemy lepić stare graty i składać co się da byle by móc jeździć autem.
Juan Rapru - 07-11-2021, 09:33

jacek11 napisał/a:
Ja planuję konika zakupić, i będę nim sobie do pracy jeździł

A konik to nie zatruwa czasem środowiska? Metan, ekskrementy itp...
A koszty garażowania, obsługi i paliwa... :P

Bizi78 - 07-11-2021, 09:39

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: :sunny: .
joujoujou - 07-11-2021, 09:42

jacek11 napisał/a:
No to niech ładuje w pracy :mrgreen: jeszcze taniej :mrgreen:
Jassssssne - dwustumetrowym kablem przerzuconym przez kilka ruchliwych ulic, życzę wszystkiego najlepszego. :P
jacek11 napisał/a:
Prawdą jest, że ceny aut elektrycznych są wysokie, w porównaniu do aut z silnikami spalinowymi.
Nie aż tak wysokie jak mogłoby się wydawać, oczywiście zależy też co się porównuje do czego. Tesla kosztuje dużo, nówka funkiel e-Niro z grantem to już mniej niż 40k euro. Corsa SC poniżej 27k. Są też inne zachęty/odstraszacze, o czym poniżej.
Bzyk_R1 napisał/a:
Będziemy lepić stare graty i składać co się da byle by móc jeździć autem.
No właśnie zależy gdzie. W kraju, w którym żyję stawka OC rośnie w postępie geometrycznym wraz z wiekiem auta - także za bylejakiego piętnastolatka OC kosztuje dwukrotność wartości rynkowej samochodu. Jest jeszcze podatek drogowy, bardzo niski dla elektryków, wyższy (czasem sporo wyższy) na spalinowe. Podatek na jej ASX to prawie 4 stówki rocznie, podatek na elektryka to 120 rocznie.

Dzień dobry.

jacek11 - 07-11-2021, 11:43

Juan Rapru napisał/a:
A konik to nie zatruwa czasem środowiska? Metan, ekskrementy itp...

Idąc tą drogą, to na początek trzeba zlikwidować cywilizację :wink:
Juan Rapru napisał/a:
A koszty garażowania, obsługi i paliwa...

Rolnicy twierdzą, że ich produkty są tanie, więc tutaj bym się nie martwił. Po za tym mam trochę ziemi, i nawet dobrze by było aby ktoś o nią zadbał, bo już ze dwadzieścia parę lat nikt nic na niej nie wychodował.

joujoujou napisał/a:
Jassssssne - dwustumetrowym kablem przerzuconym przez kilka ruchliwych ulic, życzę wszystkiego najlepszego.

Musisz jednak przyznać, że sam zamysł jest dobry 8)
Znam ludzi, którzy telefony w pracy ładowali, co by u siebie prądu nie zużywać :mrgreen: Były to czasy kiedy bateria w telefonie wystarczała na tydzień :roll:

joujoujou - 07-11-2021, 19:11

jacek11 napisał/a:
Znam ludzi, którzy telefony w pracy ładowali, co by u siebie prądu nie zużywać
Jak tylko znajdę sposób by do pracy przenieść w kieszeni samochód i go pod biurkiem naładować - od razu kupuję dwa. :lol:
Bizi78 - 09-11-2021, 08:43

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .