To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Hugo - 25-04-2020, 23:48

Tak świecą żarówki RING po zmroku, jak ksenon, przed autem biało jak w dzień. Musiałem wymienić zwykłe żarówki postojowe W5W na białe LED-y, bo to żółte światło z nich nie pasowało do niczego (zdjęcia jeszcze na zwykłych żarówkach W5W):

I nareszcie zrobiłem to do czego zabierałem się kilka lat, a więc przeróbka tylnych lamp na duży postój i STOP. Poszło gładko, klej, na który są przyklejone tylne klosze też robi się miękki po podgrzaniu, tak jak w przypadku reflektorów, ale grzać go trzeba dużo dłużej. Po zdjęciu kloszów wystarczy wyjąć przegrody z wnętrza lamp, przykleić klosze z powrotem i po robocie.

Było:

Jest :mrgreen: Zupełnie inaczej teraz wygląda to auto z tyłu na włączonych pozycyjnych światłach.

deejay - 26-04-2020, 00:27

Faktycznie zmiana na plus jeśli chodzi o tylne lampy :wink:
Hugo - 26-04-2020, 10:04

Jeszcze mam mały pomysł aby zasłonić od wewnątrz odblask na kloszu, wtedy wyszła by taka obramówka świateł pozycyjnych i STOP-u, coś takiego jak w prawej lampie. Mam jedną uszkodzoną tylną lampę, więc spróbuję, zobaczymy co z tego wyjdzie :wink: Oczywiście klosz byłby cały czerwony, a od spodu trzeba by pomalować odblask na czarno albo wstawić kawałek czarnego plastiku itp.

deejay - 26-04-2020, 11:58

Hugo moim zdaniem nie ma co kombinować, w obecnym kloszu światło wg mnie jest idealne 😉
savagger995 - 26-04-2020, 12:40

U mnie też już po ale nie udało się wykonać bez problemów. Musiałem rozkleić i dać nową taśmę butylową ponieważ lampa parowała. Jeżeli masz lampę do testów to oczywiście ,że próbuj :)
Bzyk_R1 - 26-04-2020, 12:42

Ja bym nie ruszał odblasku. Teraz jest okej.
jacek11 - 26-04-2020, 14:04

Hugo napisał/a:
Jeszcze mam mały pomysł aby zasłonić od wewnątrz odblask na kloszu, wtedy wyszła by taka obramówka świateł pozycyjnych i STOP-u, coś takiego jak w prawej lampie. Mam jedną uszkodzoną tylną lampę, więc spróbuję, zobaczymy co z tego wyjdzie Oczywiście klosz byłby cały czerwony, a od spodu trzeba by pomalować odblask na czarno albo wstawić kawałek czarnego plastiku itp.

Od razu mi się skojarzyło ze skodą :x

Marcino - 26-04-2020, 17:28

Jaka tam teraz żarówka jest 2 włókna ?
Hugo - 26-04-2020, 18:46

Marcino, cały czas ta sama co w oryginale, dwuwłóknowa całoszklana 5/21W, czyli pozycyjne 5W i STOP 21W.
Hugo - 16-05-2020, 23:25

Skończyłem dzisiaj przeróbkę tylnych lamp. Zdecydowałem się na pozycyjne/STOP w kształcie przewróconej litery "U", bo te duże pozycje z pierwszej wersji były jakieś takie nudne :wink: Do tego elementy chromowane wnętrza lamp, oczywiście w miejscach gdzie nie są wykorzystywane jako odbłyśniki pomalowałem na czarny połysk. Dzięki temu lampy się przyciemniły i całkowicie inaczej wyglądają. Zdjęcia na włączonych światłach pozycyjnych za dnia nie dają odpowiedniego efektu, po zmroku wygląda to naprawdę dobrze.

Porównanie lampy przerobionej i oryginalnej:

Tu już obie na miejscu:

I z włączonymi światłami pozycyjnymi:

Teraz czas na reflektory, bo mam wizję :mrgreen:

Bzyk_R1 - 16-05-2020, 23:45

Petarda Hugo, moim zdaniem wygląda to naprawdę super. Fajny ten Twój galant.
Hugo - 17-05-2020, 08:53

Bzyk_R1, dzięki, na żywo efekt jest jeszcze lepszy i chyba nikt nie ma takich lamp w Galancie. Roboty i wkurzania się było sporo i trwało to w sumie kilka dni, ale kupiłem sobie inne lampy ma podmianę i na nich jeździłem w międzyczasie.

Dawaj lampy z Outka to Ci też takie zrobię :mrgreen:

P.S. Ty chyba kiedyś pisałeś, że jeździsz na żarówkach RING Xenon Ultima, tak? I jak z ich trwałością było? Długo świeciły?

Bzyk_R1 - 17-05-2020, 09:57

Hugo, pomyślimy nad tym, tylko muszę Staszka pomęczyć o drugi komplet lamp bo nie mogę teraz uziemić auta. W sumie to byłoby wskazane bo w moich lampach jak w większości O1T przy spływie wody zaczyna się rozwijać życie biologiczne :mrgreen:

Co do RINGów to miałem takie plany bo chciałem coś o dużych osiągach żeby emitowały białe ładne światło. Niestety zobaczyłem że w rzeczywistości świecą na lekko żółtawy kolor jak każda inna żarówka i nie kupiłem. Kupił je natomiast Pawel1988 i u niego widziałem jak świeci. Koniec końców wpadły mi palniki xenonowe i mam wreszcie białe światła. Także co do trwałości to nie mam pojęcia.

Hugo - 17-05-2020, 10:48

T żarówki w dzień w soczewce dają żółte światło i tak samo jak Ty po montażu stwierdziłem, że jest niezła lipa. Tym bardziej po tym jak się naczytałem o nich samych pozytywnych opinii i jak zobaczyłem opakowanie oklejone samymi wyróżnieniami. Ale w nocy światło jest białe jak w ksenonie, popatrz na zdjęcia w pierwszym poście na górze tej strony. Jak długo Pawel1988 na nich jeździ?
Bzyk_R1 - 17-05-2020, 14:46

Paweł też wywalił od razu praktycznie i wsadził xenon. Na zdjęciach wygląda spoko tylko nie ma co się wzorować na tym. Aparat nigdy tego nie odwzorowuje co jest w rzeczywistości. Niestety nie znalazłem jeszcze takiej żarówki która świeci tak jak moje palniki 4300K

Tutaj ciekawostka bo też różnie podają i ponoć 4300 to już lekko żółte światło, 6000K to białe a 8000K niebieskie. A guzik prawda, miałem 6000K kiedyś i było już tak brutalnie niebieskie że znaki dosłownie oślepiały. Wszystkie te w kolorze zielonym zmieniały barwę na bardzo mocno seledynowy. W deszczu natomiast nie było nic widać, 6000 wtapiało się w asfalt. 4300 jest mega białe czyste takie jak chciałem, i dobrze się sprawuje w trudnych warunkach atmosferycznych.