Outlander III Ogólne - Zabezpieczenie antykradzieżowe
rajan - 27-03-2018, 09:52
esesen napisał/a: | Ja kiedyś się o to pytałem w ASO (jeszcze z rok temu). I tam proponowali jakieś rozwiązanie z oddzielnym odbiornikiem i nadajnikiem przypiętym dodatkowo do kluczyka/pilota. Samochód ma się otwierać jak dotychczas, ale zapłon ma się włączać dopiero jak ten drugi odbiornik odczyta sygnał z tego drugiego nadajnika. To miało kosztować z tego co pamiętam ok. 1500. |
Mam to - za połowę ceny ASO...
tom3sko - 11-04-2018, 07:12
Czesc, ja rowniez posiadam cos takiego.
Dostałem to jako bonus z autoalarmem.
Jest to immobilaizer firmy OMEGA CAN - model expero, do którego mam osobny pilot.
Zasada działania miała być następująca:
Pilota nie naleleży przypinąc do kluczyka, tylko nosić go osobno (np z kluczami od domu)
Samochód nie powinien odpalić kiedy owego pilota nie będzie w samochodzie.
Moja przygoda:
Ostatnio spieszyłem się do pracy, gdzie w pospiechu wskoczylem do samochodu i pojechałem.
Po skonczeniu pracy otwieram samochód i poszukuje pilota 10 x w kieszeniach i 2 w calym samochodzie.
Załamka - zgubiłem pilot, jak teraz dojechać, ile to znowu zachodu.
Siedze w tym aucie i coś mnie natknęło aby go odpalić.
Auto zapaliło jak by nigdy nic, oczywiście dojechałem do domu, a pilot sobie leżał na biurku i czekał.
Oj nie dało mi to spokoju i zaglądąłem do instrukcji.
Pilot ma dwukierunkowa komunikacje i jesli jest w zasięgu samochodu to po naciśniećiu przycisku na chwilę zapala się zielona dioda na nim, jeśli nie to czerwona.
U mnie na jednym zapala się zielona a na drugim mruga czerwona.
@rajan jak to działa u Cebie, bo ja tego nie potrafie okiełznać, gdyż wykonując polecenia instrukcji krok po kroku, dostaje całekiem inne informacje świetlnte niż zamieszczone w instrukcji.
rajan - 11-04-2018, 09:41
Dziwna sprawa...
Nie pamiętam jakiej firmy mam to cudo. Działa to tak, że muszę to mieć w pobliżu auta (ale zasięg ma dość duży - z 10 metrów, co akurat uważam za błąd). Bez tego nie da rady odpalić.
Na pilocie mam przycisk do aktywacji i dezaktywacji. Jeżeli pilot jest aktywny to po naciśnięciu przycisku zapala się zielona dioda, jeżeli nieaktywny to czerwona. W momencie jak pali się czerwona dioda nie odpalisz auta. Pilot przechodzi też w tryb uśpienia, czyli jeżeli leży sobie przez godzinę, czy dwie w bezruchu to usypia - znowu nie odpalisz auta (to akurat słuszne, żeby Ci w nocy auta nie odpalili). Można go mieć więc cały czas aktywnego (zielona dioda) i spać spokojnie - wybudza się automatycznie, jak się go poruszy.
Oprócz tego jest dobrze ukryty przycisk - czyli awaryjnie mogę odpalić auto bez pilota
Wg tego filmiku (https://youtu.be/ZYvpyI94Kbc) czerwona dioda na Twojej karcie oznacza tryb serwisowy. Mogę się tylko domyślać, że tryb serwisowy dezaktywuje karty i dlatego mogłeś odpalić auto bez pilota.
tom3sko - 11-04-2018, 21:07
No więc postanowiłem zadzwonić do firmy OMEGA. Po rozmowie z serwisem i ich magikiem skierowano mnie do salonu w celu zaktualizowania oprogramowania w centralce alarmu.
Co najlepsze to system był aktywny, piloty wyłączone, a samochód i tak można było zapalić.
Prawdopodobnie było tak od samego początku. Po 20.04 dam znać co tam wymyślili i jak to teraz działa.
SZCZAW - 12-04-2018, 19:19
Tom3sko jak będziesz to naprawiał ustrojstwo to zapytaj się ile kosztuje ten zestaw z montażem, bo chodzi mi [po głowie jednak zabezpieczyć swego.
tom3sko - 25-04-2018, 19:43
W Bielsku Białej sobie nie poradzili, gdyż nie mieli sprzętu do aktualizacji tego modelu. Czeka mnie wizyta w Warszawie.
wit - 02-10-2018, 12:09
No nie wiem jak Wy zabezpieczacie autka przed kradzieżą, ale ja robię tak:
Wjeżdżam na podjazd, zamykam bramę, wjeżdżam do garażu, zamykam bramę garażową, spuszczam psy (oczywiście na wieczór to one już są trochę głodne, to zażrą każdego obcego) i idę spać... Autko mam ubezpieczone (dodatkowe ubezpieczenie od kradzieży itp. do pełnej wysokości, a nie do jakiś 70 k.) Jak ukradną na mieście, to z ubezpieczenia kupię nowe...
sla - 02-10-2018, 17:49
wit napisał/a: | dodatkowe ubezpieczenie od kradzieży itp. do pełnej wysokości, | To pochwal się ile to ubezpieczenie kosztuje.
SZCZAW - 02-10-2018, 19:26
Ubezpieczenie pewnie darmowe , bo to TEŚCIOWA co dała na auto i sama pilnuje.
wit - 03-10-2018, 11:49
sla napisał/a: | To pochwal się ile to ubezpieczenie kosztuje |
No, tanie nie jest a teściowa? no cóż, chyba jak u większości ale Bogu dziękuję, że daleko
rajan - 03-10-2018, 21:41
wit napisał/a: | Autko mam ubezpieczone (dodatkowe ubezpieczenie od kradzieży itp. do pełnej wysokości, a nie do jakiś 70 k.) Jak ukradną na mieście, to z ubezpieczenia kupię nowe... |
Też miałem GAPa, ale po trzech latach właśnie się skończył. Niestety, nawet z GAPem nie wystarczyłoby na nowe auto, bo obecne bardzo dobrze kupiłem
Zresztą, przy każdej kradzieży jesteś w plecy, bo chociażby od nowa musisz wykupić ubezpieczenie, a to nie kosztuje 100 zł...
wit - 04-10-2018, 19:06
rajan napisał/a: | Zresztą, przy każdej kradzieży jesteś w plecy, |
i to jest niestety niezaprzeczalny fakt !
zresztą ja też wynegocjowałem w salonie baaaardzo dobrą cenę (kupowałem 28 grudnia i ostatnie dwa autka w Polsce) no to cenę dostałem bardzo atrakcyjną. Dziś PHEV znacznie podrożały, bo zwiększył się chyba popyt i podnieśli ceny... Ale wracając do zabezpieczeń kradzieżowych, trzeba sobie zdawać sprawę, że nie jest w interesie producenta aby auto było nie do ukradzenia! i każde dodatkowe utrudni kradzież, ale niestety nie uniemożliwi... W starym aucie miałem ukryty wyłącznik zapłonu.
dziambel04 - 20-08-2019, 17:44
Ma już ktoś zamontowanego tego niedźwiadka bo też na tym myślę w manualu
sla - 20-08-2019, 21:32
Córka miała w Toyocie. Ukradli samochód bez problemu.
dziambel04 - 20-08-2019, 22:48
Czy założenie dodatkowego Immobilisera do Outlandera który już posiada standardowy da jakiś efekt lub nie będzie zakłócał standardowego w kluczyku ??
|
|
|