To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Kamera cofania

zmonik87 - 02-06-2017, 17:51

Czy ktoś jeszcze poza wskazanym Panem może zdejmował plastiki z klapy bagażnika z Outlandera III?

[ Dodano: 08-06-2017, 14:29 ]
No i niestety podłączyłem druga kamerę cofania co kupiłam i tez nie działa. Jakieś pomysły? Co to może być? Na poniedziałek jestem umówiona do elektromechanika zobaczy czy kamery są dobre czy obydwie zepsute. A tymczasem czekam na jakieś pomysły co mogło paść? Z góry dziękuje za każda sugestie.

Tafla - 08-06-2017, 16:29

Trochę chyba wróżenie z fusów by było bo mogło się popsuć wszystko od radia przez wyjście z radia po kable itd...
zmonik87 - 08-06-2017, 20:04

Myślałam ze to kamera padła zreszta w serwisie jak dzwoniłam powiedzieli mi ze na 99% padła kamera a teraz już sama nie wiem co. Poczekam do poniedziałku i zobaczę co Pan mi powie i na pewno się podzielę tym.

[ Dodano: 13-06-2017, 15:01 ]
Kamery cofania są sprawne. Z tego co mi powiedział Pan to wychodzi na to że coś robi zwarcie i dlatego nie działa.

enea - 13-06-2017, 23:08

sprawdzaliscie czy dochodzi sygnal do radia, czy czincze są podopinane ?
MarcelWI - 12-09-2017, 21:49

Dzień dobry.
Jestem tu nowy)

Od dziś mam podobny problem. Misiek, rok 2013, automat. Do dziś wszytko ok było.
Dziś przestała działać kamera cofania. Ale nikt nie zwrócił w tym poście by sprawdzić kamerę w menu.
I o dziwo działa. Więc jak wcześniej Koledzy pakiecie, że serwis mówi o uszkodzonej kamerze, sprawdźcie czy bez włączonego biegu wsteczne kamerę można wywołać. U mnie misja i jest transmisja obrazy.
Bardziej obstawiam na jakiś czujnik, który jest odpowiedzialny za przekaz obrazu gdy dźwignia biegów jest w pozycji R.
Co sądzicie? Ktoś ma podobne spostrzeżenia?
Dzięki i pozdrawiam
M

rezon - 13-09-2017, 08:00

a w Outku nie idzie do radia sygnał po CAN, że ma włączyć kamerę? Sprawdź czy światła cofania działają, to czujnik masz OK.
MarcelWI - 15-09-2017, 19:53

Witam.
Tak światło wstecznego i czujniki cofania działają. Kamera po wywolaniu z menu też. Nie działa na wsteczny. Nie mam pomysłu.

Pozdrawiam

rezon - 17-09-2017, 10:46

Nie masz rozpiski kabli wchodzących do radia? jeśli sygnał włączenia jest analogowy to masz odrębny przewód z czujnika - wtedy jest jakaś przerwa na przewodzie od czujnika do radia. A jeśli radio dostaje sygnał po CAN to błąd jest programowy
MarcelWI - 19-09-2017, 21:20

Podjadę do aso, jak czegoś się dowiem, dam znać.
FUJIJACK - 21-09-2017, 22:54

Witam,

Jestem całkiem nowy na tym forum wiec tym postem Wszystkich serdecznie witam ;-)
A co do tematu-właśnie Żona miała bardzo podobny przypadek. Podczas przełączania biegów z R na D (automat) włączyła sie kamera cofania i pozostała włączona przez ok 3 min. Po tym czasie i włączeniu R kamera pozostała nieaktywna-tj. nie ma kompletnie żadnego "objawu bytności" kamery cofania na wyswietlaczu.Od czasu do czasu włącza sie tylko komunikat "Setting being changed" o ile dobrze pamietam.Bylem w ASO-panowie stwierdzili uszkodzenie radia-mi to bardziej wyglada na uszkodzenie jakiegoś mechanicznego "włącznika kamery".Ale generalnie objawy podobne jak u Przedmówców. Dzisiaj odebrałem nowe radio-sprawdzę wkrótce czy diagnoza ASO była trafna.Pozdrawiam,

enea - 21-09-2017, 23:10

FUJIJACK napisał/a:
Witam,

Jestem całkiem nowy na tym forum wiec tym postem Wszystkich serdecznie witam ;-)
A co do tematu-właśnie Żona miała bardzo podobny przypadek. Podczas przełączania biegów z R na D (automat) włączyła sie kamera cofania i pozostała włączona przez ok 3 min. Po tym czasie i włączeniu R kamera pozostała nieaktywna-tj. nie ma kompletnie żadnego "objawu bytności" kamery cofania na wyswietlaczu.Od czasu do czasu włącza sie tylko komunikat "Setting being changed" o ile dobrze pamietam.Bylem w ASO-panowie stwierdzili uszkodzenie radia-mi to bardziej wyglada na uszkodzenie jakiegoś mechanicznego "włącznika kamery".Ale generalnie objawy podobne jak u Przedmówców. Dzisiaj odebrałem nowe radio-sprawdzę wkrótce czy diagnoza ASO była trafna.Pozdrawiam,

Kolego włacznikiem kamery jest info z etaksu badz impuls ze światła cofania. Zdaj relacje z nowego radia

tokyo - 22-09-2017, 18:48

Kamera w outlanderku III od rocznika 2013 jest sterowana za pomoca magistrali CAN.
Nie ma jako takiego sygnalu z tylu na wtyczkach tak jak to bylo w OII.
Przerabialem wszystkie OIII i zaden nie mial wyprowadzonego kabla.
Najlepszym rozwiazaniem jest pociagnac kabel z etacsu i podlaczyc do radia.
Na dzien dzisiaejszy pelny skan magistrali CAN w OIII maja ori navi i zestawy multimedialne.
JESZCZE JEDNO:
Jezeli w OIII nie bylo fabrycznie zalozonej kamery cofania nie jest ona zakodowana w komputerze i trzeba ja doprogramowac. Jezeli nie bedzie zaprogramowana nawet fabryczna navi oraz zestaw multimedialny pomimo tego ze ja widzi nie bedzie zal sygnalu video po wlaczeniu wstecznego.

FUJIJACK - 27-09-2017, 09:08

Witam ponownie,

Dziękuję za wyjaśnienia dotyczące sposobu załączania kamery cofania.
Dotarło do mnie nowe radyjko, ale niestety umówienie się w serwisie z elektrykiem graniczy
z cudem. Myślicie,że dałbym radę sam zrobić "podmiankę"? Niestety nie wiem jak dobrać się
do konsoli środkowej (maskownicy radia) - Misiek z 2013 r. I czy przy operacji wymiany wskazane jest odłączenie akumulatora?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki w tym temacie.
Pozdrawiam,

rajan - 27-09-2017, 09:19

Podważasz całą ramkę - to srebrne wokół konsoli z radiem. Najlepiej użyć czegoś plastikowego, żeby nic nie podrapać. Jak nie masz specjalnych narzędzi, to może byc jakakolwiek karta lojalnościowa :)
Radio jest przykręcone chyba dwoma śrubami z tego co pamiętam, a kabelki pasują plug&play - nie da się nic pomylić. Akumulatora nie trzeba odłączać (oczywiście zapłon OFF).

tokyo - 27-09-2017, 23:03

jw +
nalezy dodac odepnij klimatronik i zobacz jak sa podpiete wtyczki
radio trzyma sie na 4 srubkach dwie na dole dwie na gorze
zaleznie od systemu jaki posiadasz wtyczek jest
1.Radio - 2 wtyczki biale, wtyczka usb, antena
2. Radio multimedialne jw +/- wtyczka usb ( - bo moze byc modul BT), + szara kwadratowa od kamery
3. Nawigacja jw + wtyczka do modulu ( zielona ) pod nawigacja i czasami szara szersza wtyczka wpinana nad kablem antenowym, wtyczka anteny gps