To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander Ogólne - Nowy Outlander i jego sprzedaż

Jackie - 12-04-2007, 17:08

mleczny napisał/a:
Jak tacy ludzie sprzedaja nowe outlandery to nic dziwnego ze trzeba na nie czekac 4 miesiace!!!

No najwyraźniej jakbyś Ty się tym zajął byłoby lepiej.Powiedz mi jednak dlaczego to ja jestem dealerem a nie Ty? Przy takich kwalifikacjach to ho ho.
mleczny napisał/a:
Nawet to Twoje niby 130 sztuk dostepnych od reki to nic innego dla mnie jak wybor "do koloru do wyboru" przy 0 sztuk dostepnych od reki a jedynie dopiero za 4 m-ce. Ale uwierz mi jest sporo wiecej ofert.

U mnie od ręki masz 3 sztuki Intensa. Instyal znajdziesz u innych dealerów.
mleczny napisał/a:
Co do cen to oto prosze: Nowy instyle za 31 690 euro plus rejestracja i OC w Niemczech plus akcyza - okolo 4% co daje lacznie 32 957,60 euro x 3,84 (najwyzszy kurs w wawie sprzedazy euro w kantorze) =
126 654,88 złotych + plus dojazd i paliwo powrotne. Łącznie dobre 15 tys oszczedności

Pod warunkiem uzyskania zwolnienia z Vatu który w Niemczech wynosi 19% a w Polsce 22%, o czym udało Ci się zapomnieć. Ergo: 31 690 x 19% daje 37711Euro x 3,2% (akcyza od aut poniżej 2.0L)38917 euro plus dojazd. Wg Twojego kursu to w sumie 149 440 zł plus dojazd.
mleczny napisał/a:
Na przyszłość jednak jak bedziesz probował zdementować jakas informacje to pomysl ze sa bystrzejsi od Ciebie i bardziej rozeznani w temacie ludzie

Wierz mi pokory mi nie brakuje. Kurs celny jest tym, który jest najbardziej stały w miesiącu więc traktuj to jako uogólnienie.
Generalnie nie podoba mi się Twój nadęty styl wypowiedzi i gdyby takie coś zostało skierowane w podobnym tonie do usera forum innego niż ja miałbyś ostrzeżenie.
Niemniej jednak gotów jestem na pewien układ - dam ci pieniądze a ty sprowadzisz mi w "swojej" cenie takiego Outlandera. Prowizję będziesz miał na poziomie 4 000zł za fatygę. Nadal jesteś chętny??

Anonymous - 12-04-2007, 18:10

w rybniku tez sporo chetnych ogolnie na mitsu a tez nie maja czym handlowac i wiem ze to nie wina dealer'a, ale na tlumaczenie MMC tez nie ma co czekac. :evil:
Jackie - 12-04-2007, 18:30

arek 69, taka sytuacja dotyczy niestety całej Europy, stąd moja kpina w stosunku do kolegi mlecznego i jego rewelacji - gdyby było tak jak mówi wszyscy dealerzy pojechaliby po auta do Niemiec lub nawet dalej i to nie po jedno a po całą lorę (ja przynajmniej bym tak zrobił, w końcu marża na poziomie 10 tysi to nie byle co ;) :D ). Anyway, podzwoń po dealerach, część z nas ma "ukryte" zasoby różnych aut i może coś się znajdzie. Winy MMC też bym nie szukał - i tak kupili dodatkowe 127 sztuk, robią co mogą a fabrka jest jedna.
Pozdrawiam

Rafal_Szczecin - 12-04-2007, 19:34

a ja dzis widzialem najnowsze srebrne L200 z zabudowa, tak ide ide , przyjrzalem sie :D i moim oczom ukazuje sie ramka pod tablice rejestracyjne

"Mitsubishi Grafix" :D az mi sie buzka uchahała :D

Anonymous - 12-04-2007, 20:11

Jackie!!

Widze ze dalej nie masz pojecia o czym piszesz!!!!!!! A juz na pewno nie zrozumiales moich intencji. A juz w 100000% nie masz pojecia o indywidualnym sprowadzaniu samochodów do Polski z innych krajów UE.
I-sze podana przezemnie cena jest cena brutto w niemczech i dochodzi do niej tylko akcyza. Oosoba fizyczna sprowadzajaca takie auto oplaca tylko akcyze. Uwierz mi ze tak jest. :lol: Proponuje lekture "Giełdy samochodowej" tam się wszystkiego dowiesz. :biggrin:
II-osoba fizyczna jak mi sie zdaje kupuje zazwyczaj euro w kantorze i ten kurs ja interesuje.

Moja intencja bylo pokazanie, ze nowe outalndery sa dostepne dla indywidualnych odbiorców bez zadnych problemów np w Niemczech i to w cenach sporo atrakcyjnejszych niz te za które ty np je sprzedajesz. Co do sprowadzenia samochodu moge Ci podać, adresy firm, które za taka kwote sprowadzi dla ciebie takiego outalndera.

I prosze Cie nie siej ludziom zamętu w głowach - do podanej przeze mnie ceny brutto odbiorca indywidualny dolicza tylko akcyzę!!!

Cena nowego instyle kupionego w Niemczech za 31 690 euro plus rejestracja i OC w Niemczech plus akcyza - okolo 4% co daje lacznie wynosi okolo 32 957,60 euro x 3,84 (najwyzszy kurs w wawie sprzedazy euro w kantorze) wynosi 126 654,88 złotych + plus dojazd i paliwo powrotne. Łącznie dobre 15 tys oszczedności, a nie jak u Jackiego w salonie 142500 pln :lol:

NAJŁATWIEJ STRASZYĆ OSTRZEŻENIEM JAK SIĘ NIE MA RACJI!!!!!

Rafal_Szczecin - 12-04-2007, 20:20

mleczny napisał/a:
Moja intencja bylo pokazanie, ze nowe outalndery sa dostepne dla indywidualnych odbiorców bez zadnych problemów np w Niemczech i to w cenach sporo atrakcyjnejszych niz te za które ty np je sprzedajesz.

no dobra ale nikt nikogo nie zmusza by kupywali samochod u Jacka czy tez u jakiego kolwiek dilera , wiec nie wiem po co Twoj pianie tutaj .

skoncz rozmowe i jedz sobie do niemczech kupic auto , a nie wybrzydzasz , i mowisz ze polscy dilerzy to sa be i wogule najgorsi .

Anonymous - 12-04-2007, 20:27

Rafal_Szczecin napisał/a:
mleczny napisał/a:
Moja intencja bylo pokazanie, ze nowe outalndery sa dostepne dla indywidualnych odbiorców bez zadnych problemów np w Niemczech i to w cenach sporo atrakcyjnejszych niz te za które ty np je sprzedajesz.

no dobra ale nikt nikogo nie zmusza by kupywali samochod u Jacka czy tez u jakiego kolwiek dilera , wiec nie wiem po co Twoj pianie tutaj .

skoncz rozmowe i jedz sobie do niemczech kupic auto , a nie wybrzydzasz , i mowisz ze polscy dilerzy to sa be i wogule najgorsi .

Ja nic takiego nie powiedzialem!! Przestudiuj wszystki posty!! A swoja opinie mam prawo wyrazic i ty mi nie bedziesz mowil co mam robic.

Rafal_Szczecin - 12-04-2007, 20:41

wnioskuje o ostrzezenie dla tego pana.
bo widze ze ktos tu pozjadal wszystkie rozumy , i wszystko wie najlepiej i wogule nie mamy racji .

Anonymous - 12-04-2007, 20:43

faktem jest to ze dookola polski wszystko praktycznie jest tansze i nie tylko chodzi o samochody i tego nikt nie neguje, rowniez nikt nie karze kupowac czegokolwiek w polsce tym bardziej u jacka (choc ja bym kupil zeby mial cos fajnego :) ).
wezmy takie glupie stany, ja siedze tu ok dwoch tygodni i wydalem juz prawie 8tys na laptopy, cyfrowki, ubrania, opony, lufy do paintball'a, buty itd., w polsce zaplacilbym za to trzy razy tyle.
reasumujac polska to dziwny kraj i dawno juz to zostalo swierdzone, a wszystko jest drozsze (oprocz uslug).

Anonymous - 12-04-2007, 20:50

bo widze ze ktos tu pozjadal wszystkie rozumy , i wszystko wie najlepiej i wogule nie mamy racji .

NAJŁATWIEJ STRASZYĆ JAKIMS TAM OSTRZEŻENIEM JAK SIE NIE MA RACJI!!

A ja wnioskuje za ostrzezeniem dla ciebie za niegrzeczne odzywki do mnie i dla np Jackiego za szerzenie herezji i mącenie w głowach ludziom np. rzekomym podwojnym opodatkowaniem vatem aut co wprowadza w błąd innych użytkowników forum zainteresowanych indywidyalnym sprowadzaniem aut z innych krajów Unii.

Anonymous - 12-04-2007, 21:03

Sprowadzałem z Niemiec Outbacka ok pół roku temu. VAT SIE PŁACI. W Niemczech tak jak napisał Jackie jest on niższy i jego nie płacisz. Płacisz go w Polsce. Takie są przepisy UNIJNE. Przynajmniej tak było pół roku temu.

Ostrzeżenie ci się należy nie za treść wypowiedzi tylko za formę. Twoje odzywki w stosunku do Jackiego są po prostu chamskie.

arturro: nie porównuj Polski do Stanów tylko do innych krajów europejskich, a wtedy zobaczysz, że wcale nie są takie wysokie.

Anonymous - 12-04-2007, 21:05

minimus napisał/a:
Sprowadzałem z Niemiec Outbacka ok pół roku temu. VAT SIE PŁACI. W Niemczech tak jak napisał Jackie jest on niższy i jego nie płacisz. Płacisz go w Polsce. Takie są przepisy UNIJNE. Przynajmniej tak było pół roku temu.

Ostrzeżenie ci się należy nie za treść wypowiedzi tylko za formę. Twoje odzywki w stosunku do Jackiego są po prostu chamskie.

arturro: nie porównuj Polski do Stanów tylko do innych krajów europejskich, a wtedy zobaczysz, że wcale nie są takie wysokie.

Czyli wg ciebie jak płace za auto w Niemczech cenę z Vatem, to w Polsce jeszcze raz opłacam VAT??!!!

Jackie - 12-04-2007, 21:09

mleczny napisał/a:
I-sze podana przezemnie cena jest cena brutto w niemczech i dochodzi do niej tylko akcyza

Poproś o przetłumaczenie ogłoszenia, które podałeś.....ja nie mam siły.
mleczny napisał/a:
Oosoba fizyczna sprowadzajaca takie auto oplaca tylko akcyze. Uwierz mi ze tak jest.

Wiem, że tak jest, niemniej podatek VAT obowiązuje KAŻDEGO (nie każdy może go sobie odpisać). Sytuacja w Niemczech jest dość prosta - każdy samochód może wejść do firmy i mozna odpisać VAT (nie musi być ciężarówką) stąd oferty dealera mogą być podane w cenie netto (pod ceną masz zapis mówiący, że auto nie zawiera podatku Melferschteuer). Oferta importera, z uwagi na umocowania ogólnoeuropejskie, nie może być podana NETTO. To tyle. Aha, i zastanów się, jakim cudem cena importera może tak drastycznie odbiegać od ceny dealera? 20% marży?? Kochany, takie rzeczy to tylko w Erze.
mleczny napisał/a:
i ty mi nie bedziesz mowil co mam robic.

Ale jako moderator może korygować co piszesz, więc uważaj.

Rafi, moim zdaniem ostrzeżenia być tu jeszcze nie powinno, niemniej ton wypowiedzi mlecznego jest wysoce irytujący.
BTW, mleczny, to kup mi takie auto. Nie na firmę, na mnie, żonie zrobię prezencik a za pół roku przytnę godziwie :D
mleczny napisał/a:
A ja wnioskuje za ostrzezeniem dla ciebie za niegrzeczne odzywki do mnie

Podobnie jak w poście Twoim nie znajduję niczego co usprawiedliwiałoby ostrzeżenia dla Rafała.
Cytat:
dla np Jackiego za szerzenie herezji i mącenie w głowach ludziom np. rzekomym podwojnym opodatkowaniem vatem aut co wprowadza w błąd innych użytkowników forum zainteresowanych indywidyalnym sprowadzaniem aut z innych krajów Unii.

O tempora o mores.....Proś, może będzie Ci dane ;) Jest tu jeszcze jeden Admin. Obawiam się jednak, że jak tu wpadnie bez paska nie zostaniesz :D
Rada na przyszłość - nie pień się, poczytaj a jak zrozumiesz przeproś.
Pozdrawiam

[ Dodano: 12-04-2007, 20:11 ]
minimus, racja...
Moje wcześniejsze wyliczenia nie są prawdziwe. Przepraszam. Napisałem tam X19% a powinienem 22. Dzięki za zwrócenie uwagi.
Pozdrawiam

Anonymous - 12-04-2007, 21:32

mleczny napisał/a:
Czyli wg ciebie jak płace za auto w Niemczech cenę z Vatem, to w Polsce jeszcze raz opłacam VAT??!!!

Nie no, żal d... ściska. W Niemczech VATu nie płacisz, ale płacisz w IV RP, gdzie jest 4 punkty procentowe wyższy. Płacisz niemiecki jeśli sprowadzasz używany (nie pamiętam definicji, ale jest coś o przebiegu oraz dacie pierwszej rejestracji). Wiesz że dzwonią ale nie wiesz gdzie a się rzucasz. :finga:

Jackie: nie otworzyłbyś salonu/serisu w Warszawce??? Na południ brakuje kogoś. Poważnie mówię. Miałbyś pierwszego klienta na Miśka i Subaru :mrgreen:

Jackie - 12-04-2007, 21:54

minimus napisał/a:
nie pamiętam definicji, ale jest coś o przebiegu oraz dacie pierwszej rejestracji

Samochody ze statusem erstzulassung, minimum miesiąc na niemieckich blachach, opłacone ubezpieczenie oraz min. 200km przebiegu. Pod koniec roku w Subaru sprowadzamy sobie partię aut o takim statusie do użytku wewnętrznego firmy. Samochody są istotnie tańsze ale nie występują w oficjalnej sieci z uwagi stan: używany.
minimus napisał/a:
Jackie: nie otworzyłbyś salonu/serisu w Warszawce??? Na południ brakuje kogoś. Poważnie mówię. Miałbyś pierwszego klienta na Miśka i Subaru

Z chęcią ale obawiam się, że tamtejsze korki zabiłby mnie po roku ;) Ja wyprowadzam się z obecnego domu (Supraśl pod Białymstokiem, 3000 mieszkańców) dalej do lasu bo wyjeżdżając z podwórka muszę przpuścić 2 samochody :D ;) (te dwie mendy wyjeżdżają dokładnie w takim samym czasie jak ja i muszę stać - strasznie mnie to wkurza ;) )
Pozdrawiam