To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Blokowanie hamulca postojowego

kxp - 08-06-2018, 13:50

mam taki sam problem i już wiem, że to problem finansowy również.
ASX z roku 2013, kupiony jako nowy, przebieg 100000km. powiedziano mi, że sa dwie wersje konstrukcyjne tego mechanizmu, starsza - z mozliwościa regeneracji oraz nowsza, którą mam zaszczyt mieć zamontowaną, w cenie ok 2500 na stronę i bez możliwości tańszych zamienników.
no cóż... młoteczek, długi mocny śrubokręt i butelka WD40 na stronę... ale po kilku miesiącach problem powraca...
czy może jednak ma ktoś na to rade?

krzychu - 08-06-2018, 14:38

Może wystarczy używać go częściej?
kxp - 13-06-2018, 09:40

krzychu napisał/a:
Może wystarczy używać go częściej?

mój "sąsiad garażowy" tez tak mówił a ja używam go ZAWSZE - no może za wyjątkiem sytuacji gdy właśnie nim jadę he he he
ale tez serio mówiąc zastanawiam sie jaki wpływ na trwałość tego elementu może mieć fakt, że codziennie pokonuję ok. kilometra drogą gruntową (piasek, pył, w zimie śnieg) a i ten samochód służy mi do wyjazdów na działke w lesie.

Wredna77 - 20-06-2018, 09:44

kxp napisał/a:
zastanawiam sie jaki wpływ na trwałość tego elementu może mieć fakt, że codziennie pokonuję ok. kilometra drogą gruntową (piasek, pył, w zimie śnieg) a i ten samochód służy mi do wyjazdów na działke w lesie.

KXP, na pewno piasek i pył nie pomogły. Ja od 2 lat latem jeżdżę polnymi drogami na działkę i tej zimy zacisk ręcznego odmówił posłuszeństwa. Tydzień temu znalazłem w Gdańsku zaciski regenerowane w cenie 10% nowych i jeszcze gość mi je zamontował za symboliczną opłatą. Jeżeli Cie interesuje wymiana na regenerowane to mogę dać Ci namiar na faceta.

Bizi78 - 20-06-2018, 10:41

Moim zdaniem piasek i pył raczej nie mają wpływu na blokowanie hamulca postojowego.
Prawdopodobnie wyrabia się gumowy uszczelniacz pod dźwigienką ręcznego w zacisku i dostaje się woda co powoduje korozję mechanizmu.
Naprawa poprzez psikanie WD40 nic nie da, trzeba rozebrać zacisk i zobaczyć w jakim stanie jest mechanizm i uszczelniacz.

piecho - 16-07-2018, 15:00

Pytanie o Otwock - czy facet naprawa mechanizm niezależnie od wersji?

U mnie problem jak dotąd wystąpił 2 razy. Fakt, ze żona nie używała hamulca w sposób kulturalny i regularny, ale wygląda to na wadę konstrukcyjną skoro wielu się powtarza to samo. Oczywiście nie robiłem w ASO (koszt absurdalny), części zamiennych brak na rynku. Zacisk uruchomił mi na dobre znajomy, który otworzył mechanizm do najdrobniejszej śrubki i wypolerował wszystko na błysk. Teraz przy każdej wizycie w aucie przez chwilę pracuję ręcznym, żeby dobrze rozruszać.

kxp - 17-07-2018, 11:00

Wredna77 napisał/a:
/.../ Tydzień temu znalazłem w Gdańsku zaciski regenerowane w cenie 10% nowych i jeszcze gość mi je zamontował za symboliczną opłatą./.../

i ja tez już jestem zadowolony i po tej operacji - dziękuję za pomoc!

M-Maro AWD - 19-07-2018, 16:16

Witam,
Posiadam Outlandera Sport 2.0 4x4 i tak jak ktos wczesniej pisal w Usa jest ogkoszona akcja sereisowa na tylne zaciski . W serwisie w PL odmowiono mi tej naprawy. Nalisalem pismo w MItshubishi Europe - obecnie czekam na czesci z Usa - uznali mi ta akcje bez problemu. Dzis bylem w serwisie w innej sprawie i otrzymalem informacje ze na dniach bedzie ogloszona ta sama akcja serwisowa na hamulce co w Usa. Naprawa - zestaw naprawczy tylnych zaciskow.

RomanK61 - 19-07-2018, 16:24

Gdyby taka akcja została ogłoszona to proszę o powiadomienie na forum bo na osobiste wezwanie raczej nie liczę. Na razie ręczny działa ale używany codziennie.
apikus - 19-07-2018, 16:36

RomanK61 napisał/a:
Na razie ręczny działa ale używany codziennie.

Ale chyba 2015 już miały nowe zaciski.

RomanK61 - 19-07-2018, 17:24

To znaczy że nowe nie zacinają się? Jak byłem na drugim przeglądzie w aso to mówiłem żeby przeczyscili zaciski, ale poinformowano mnie że to wchodzi w zakres przeglądu. W pozdzierniku będę miał 3 przegląd to zobaczę jak to jest z tym ręcznym, na razie chodzi dobrze, ale jak zaznaczyłem zawsze samochód na biegu i ręczny chyba żeby miał stać całą noc na dużym mrozie.
leon77leon - 25-07-2018, 09:55

Właśnie znalazłem info odnośnie akcji serwisowej:

https://www.uokik.gov.pl/...p?news_id=14559

apikus - 25-07-2018, 10:05

Akcja serwisowa potwierdzona przez ASO, ale cześci jeszcze nie ma. Mają wysyłać listy z wezwaniem.
kxp - 27-07-2018, 09:19

ja już mam regenerowane, a mój misiu -patrząc po VIN- tez jest objęty tą akcja... ciekawe...
RomanK61 - 27-07-2018, 14:25

Dzwoniłem dzisiaj do aso AutoKrak i mój Asx nie jest obecnie objęty akcją hamulcową. Od 2015r była tam już podobno poprawiona usterka. Powiedzieli że na przeglądach i tak zawsze czyszczą zaciski. Ale nie jest wykluczone, że taka akcja się nie pojawi. A co do samego przeglądu to spytałem ile kosztuje trzeci-1150zł mogą być rabaty dla stałego klienta /robiłem tam już dwa/ ale ile wynosi taki rabat to nie wiem. A u Was koszt razem z materiałami. Przy czym mam dopiero 16000 więc tylko filtry itp.