Nasze nieMiśki ;-) - Moja flota
jacek11 - 27-01-2019, 17:01
Olivia napisał/a: | Aha. Poprzedni właściciel ponaklejał jakieś głupie stickery. Pozrywałam to bo Bunia wyglądała jakby na odpust sołtys miał tym jechać. Teraz podczas zimy widać że klej na lakierze został. Czym to ściągnąć ponieważ brud się do tego przykleja ? |
Benzyna estrakcyjna sobie z tym poradzi Jest bezpieczna dla lakierów.
robertdg - 27-01-2019, 17:17
Ponoc dwumasy i łancuchy rozrządu troche mniej wtryskiwacze paliwa, znajomy co serwisuje głownie BMW tak mi mówił, zreszta sam ma taka BeeMke i sam z siebie sie smieje ze jeździ gruzem którego by drugi raz nie kupił, a robi naprawde duzo kilometrów, jego wybranka w zeszłym roku naliczyla przeszło dziesiec okrazen po obwodzie kuli ziemskiej.
Olivia - 28-01-2019, 20:28
Obwód kuli ziemskiej to 40 000 km. Czyli robi 400 000 km w roku, co daje ok 33 333 km na miesiąc. Przebiegi rzędu 30 000 - 45 000 km na miesiąc robią autokary liniowe na połączeniach międzynarodowych praktycznie bez gaszenia silnika ze zmianami kierowców na tzw. sztafetę.
Silniki używane w BMW, czyli N47N mają techniczny resurs oscylujący wokoł 340 000 km (zależne od wersji) po którym według producenta powinna nastąpić wymiana lub zapewne remont główny.
Silniki N57N powinny wytrzymać bez remontu przebiegi rzędu 550 000.
Oba te założenia producenta dotyczą skróconych wymian oleju z 30 000 do połowy lub co roku i przy docieraniu jedna wymiana przy przebiegu 1000 km i jazdy w cyklu mieszanym silnikiem dogrzanym.
Wszystko co powyższe dotyczy silnika, tj. samego motoru bez omawiania osprzętu, tj. skrzyń biegów, turbin, sprzęgieł etc.
jacek11, dzięki
robertdg - 29-01-2019, 08:05
Olivia napisał/a: | Obwód kuli ziemskiej to 40 000 km. Czyli robi 400 000 km w roku, co daje ok 33 333 km na miesiąc. Przebiegi rzędu 30 000 - 45 000 km na miesiąc robią autokary liniowe na połączeniach międzynarodowych praktycznie bez gaszenia silnika ze zmianami kierowców na tzw. sztafetę. | Błednie załozylas ze w ciągu roku zrobił 400000km, on to zrobil w ciagu ~50miesiecy, serwis olejowo filtrowy silnika robi raz na 2 miesiace, a i tak fabryczny silnik sie zatarł po przebiegu 180tys km - cos z pompą oleju sie stalo, kupił drugi silnik z rzekomym przebiegiem 200 000km i po miesiacu to samo, kuił trzeci silnik w którym w ciagu kilku tygodni zerwał sie łancuch rozrzadu - tutaj na szczescie silnik nie uległ znacznym uszkodzeniom i dało sie go naprawic.
joujoujou - 29-01-2019, 14:01
robertdg napisał/a: | łancuchy rozrządu | To właśnie, szczególnie N47 (N57 trochę mniej). Łańcuchy w nich mają tendencję do nadmiernego rozciągania, co w najlepszym przypadku prowadzi do głośnej pracy silnika, w najgorszym do zerwania łańcucha i poważnego uszkodzenia jednostki. Pewne modyfikacje wprowadzone przez producenta w okolicach 2011 roku zmniejszają prawdopodobieństwo zniszczenia silnika, niemniej jednak nie eliminują go zupełnie.
Dużo o tym piszą tutaj, tyle że po angielsku.
Olivia - 29-01-2019, 18:33
Cytat: | ... robi naprawde duzo kilometrów, jego wybranka w zeszłym roku naliczyla przeszło dziesiec okrazen po obwodzie kuli ziemskiej. |
Tak napisałeś to do tego się odniosłam
robertdg - 29-01-2019, 18:59
Olivia napisał/a: | Cytat: | ... robi naprawde duzo kilometrów, jego wybranka w zeszłym roku naliczyla przeszło dziesiec okrazen po obwodzie kuli ziemskiej. |
Tak napisałeś to do tego się odniosłam |
No tak, mało precyzyjnie, niechcacy wprowadzilem w bład Tez nie napisalem jak długo jest w posiadaniu BMW
mkm - 30-01-2019, 03:10
Olivia napisał/a: | klej na lakierze został. Czym to ściągnąć ponieważ brud się do tego przykleja ? |
Hasło klucz: zmywacz kleju.
Firma ma znaczenie drugorzędne.
Jak się brud przykleja to nie daj się namówić na usuwanie czysto mechaniczne (są krążki do usuwania kleju).
Ja jestem zwolennikiem chemii. Jest bezpieczniejsza.
Z domowych środków jak Ci się nie chce wydawać kasy (lub nie masz gdzie kupić) to denaturat (spirytus), coś w sprayu do kokpitu(choćby plak), nafta lub jak napisał jacek11 benzyna ekstrakcyjna lub nawet ropa (nie etylina)
Wszystko zależy jakiej jakości był klej
Fragu - 30-01-2019, 19:07
Ostatnio zmywalem klej z lakieru zmywaczem do bitumow Tytan. Poszło gładko.
Olivia - 30-01-2019, 22:51
Dziękuje, przetestuje
Zaraz po ściągnięciu naklejek było OK. Dopiero w trakcie zimy zaczęło to wychodzić. Zresztą to samo mam na Mercedesie. Jakieś naklejki na błotnikach po emblematach dealera. Już raz zgłaszam to w ASO aby mi to zmyli. Ale w trakcie zimy znów wyszło a że auto jest białe to mocno widać.
mkm - 05-02-2019, 02:50
Olivia, to może nie być klej
Jesteś w stanie zrobić zdjęcie?
Olivia - 05-02-2019, 12:15
W tej chwili jestem w pracy i nie mam jak zrobić zdjęcia. Drugą sprawą jest to że do tego „kleju” przykleja się brud a auta mam teraz czyste więc nawet śladu nie będzie.
Olivia - 01-05-2019, 12:32
Dzięki za pomoc. Faktycznie zadziałałem zmywaczem do paznokci. Tak w ogóle zapomniałam że miałam preparat który został mi z akcji zmywania soku z drzewa sosnowego z Audi A3. Ale zaradziła zmywaczem
deejay - 01-05-2019, 19:50
https://hamulcesklep.pl/o/92133003
https://hamulcesklep.pl/o/2392701
Bdb sklep z dobrymi cenami i szybką dostawą.
Olivia - 10-06-2019, 00:01
Czas na aktual Białasa
Mercedesem do tej pory nakręciłam na drogomierz 67 tyś km w ciągu 2.5 roku. W tym czasie auto miało cztery razy wymieniany olej silnika. Obecnie jest po wymianie oleju w skrzyni biegów. W tym czasie został wymieniony przedni reflektor ponieważ mocno parował a następnie LED od świateł dziennych odmówił współpracy. Zostało wymieniony na gwarancji bez problemów. Tak wygląda Białas dzisiaj :
* S zewnątrz
* Zapraszam na komnaty :

Średnie spalanie od momentu zakupu to 5.7 l/km ON.
|
|
|