Outlander II Ogólne - konserwacja podwozia
KKrzysztof - 31-12-2018, 11:43
kajos napisał/a: | witaj
wlasnie najgorsze dla auta to ocieplany garaz !!!! | mój garaż w sumie jest murowany a ogrzewania w nim nie ma natomiast mercedes po zabiegach trzyma się już bardzo dobrze.
kajos - 31-12-2018, 14:24
mnie chodzilo bardziej o garaz ogrzewany
w naszym klimacie i tym co sie stosuje do sypania na drodze zima to tragedia
to juz tak nie gnija auta z skandynawii
radzik1 - 07-01-2019, 17:18
Z ciekawości ile czasu zajęła ci ta operacja? Warunki miałeś super ja musiałem poradzić sobie w garażu z kanałem.
HUGIO - 28-08-2019, 17:27
Troszkę odkopię, ale sporo tu się wspomina o Noxudulu.
Jak wygląda sprawa z schnięciem 750 w formie podkładu pod 1600? Można kłaść jedno po drugim, czy trzeba odczekać, aż 750 odeschnie? Jeśli tak, to mniej więcej jak długo?
Szukam w kartach produktów, ale nic o tym nie widzę...
Bzyk_R1 - 28-08-2019, 19:14
HUGIO, można na mokro chyba że masz 2-3 tygodnie wolnego na powtórkę. Po tym czasie 750 przestaje się lepić.
HUGIO - 28-08-2019, 19:38
Bzyk_R1,
W takim razie pójdzie na mokro, bo w ciągu tygodnia chciałbym się wyrobić z całymi nadkolami
meritum69 - 23-12-2019, 06:46
Witam, A jak wygląda oryginalne zabezpieczenie antykorozyjne w outlanderach ? Mam Outlandera z 2011 r. krajowego, podwozie nie wygląda źle. Autem mam zamiar jeździć około 5 lat. W warsztacie który zajmuje się konserwacjami wycenili mi robotę na około 2500 zł. I teraz zastanawiam się czy robić bo to nie mała kwota a w sumie w żadnym z poprzednich aut nie robiłem i nic im nie było.
radzik1 - 19-01-2020, 12:33
Zabezpieczenie w outlanderach raczej nie istnieje no chyba że farbę można nazwać zabezpieczeniem. Kiedyś miałem 20 letnie audi i nie miało grama korozji ale tam było prawdziwe zabezpieczenie. U mnie w citroenie też na pierwszy rzut oka źle nie wyglądało ale gdy poszła w ruch szlifierka pokazywały się piękne kwiatki. Jeśli chodzi o koszt konserwacji 2500 zł to całkiem normalna cena, roboty jest naprawdę dużo.
5darek - 19-01-2020, 13:02
Jesli maszradio kanał to konserwację zrobisz sam. Za kilka stów. Wystarczy szlifieka ze szczotką, podkład i baranek. Pracy jest na cały dzień. Domyslam się że cena warsztatowa obejmuje piaskowanie dlatego jest wysoka.
radzik1 - 19-01-2020, 21:32
Chyba nie wiesz o czy mówisz.
samego rozkładania i czyszczenia to 2 dni, następnie pomalowanie czymś na rdze 1 dzień bo musi wyschnąć 24h, każda warstwa konserwacji to jeden dzień schnięcia ja dawałem 3 warstwy więc 3 dni. No chyba że kupisz puchę bitexu i ogień jak kto woli. Dwa lata temu za sam materiał dałem 500zł. Więc 2500 to jest cena normalna jeśli mówimy o prawidłowej konserwacji. A jeśli chodzi o piaskowanie 1200zł ale polega to na tym że ty przygotowujesz auto a on przyjeżdża do Ciebie i tylko piaskuje.
HUGIO - 19-01-2020, 21:52
Mi z samymi 4 nadkolami zeszło 6 dni: rozłożenie, mycie z błota, "szlifowanie" rdzy, mycie/odtłuszczanie, środek na rdzę, podkład (2 warstwy pędzlem), konserwacja (chyba z 4 warstwy łącznie natryskiem, ale to już na mokro) i złożenie . Jak pomyślę ile dopiero roboty będzie z podłogą, to...
5darek - 19-01-2020, 21:52
Chyba jednak ty nie wiesz. Obecnie wiekszosc farb i podkładow jest szybkoschnaca. Nie wiem co oprocz plastikow chcesz rozkręcić. No chyba ze zrzucisz zbiorknik, sanki itd. Tylko po co. Konserwuje swoje autka od 10 lat z tym ze nie czekam 10 lat zeby to zrobić bo po tym czasie przy eksploatacji w polskich warunkach gdzie na drodze stosują sól faktycznie wypadałoby rozebrać wiele. Mówię o 5-7 letnich samochodach ktore sprowadzam dla siebie z DE i od razu konserwuje a nie o pojazdach ktore już korodują.
radzik1 - 19-01-2020, 22:02
Kolega który zadał pytanie ma 9 letniego Outlandera, czytaj cały temat a nie nabijasz posty. Winszuję że stać cię na nowe auta które musisz konserwować do sprzedaży.
5darek - 19-01-2020, 22:06
Twój post cechuje nienawistny ton. Sugeruję byś trochę wyhamował ....
Sam czytaj ze zrozumieniem. Nie jestem handlarzem a konserwacja to nie naprawa powłok i blacharka. Konserwuje się sprawne żeby nie zardzewiało. Zardzewiałe wymienia lub naprawia.
Da się konserwować rdzę? To chyba coś nowego w technice....
radzik1 - 19-01-2020, 22:10
Nie nabijaj postów
|
|
|