To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Bordowa Carisma Elegance 1.8GDI

Krzyzak - 02-10-2019, 10:19

Ehhh ludki :) mordeczki... Układ sprzęgła odpowietrza się wysprzęglikiem - w sensie się go naciska zamiast pompki. Oczywiście po przepuszczeniu min setki DOTa przez układ.
jacek11 - 02-10-2019, 16:36

Czytałem kiedyś o takim sposobie. Muszę kiedyś wypróbować.
vrangsinn - 02-10-2019, 17:00

Krzyżak ma rację, ja u siebie tak odpowietrzalem bodajże 2 lata temu ( manual) i poprawa była niesamowita i do dziś bez zmian, wspomnę tylko że wymieniłem przy tym cały płyn bo był w tragicznym stanie
MichciuGT - 05-10-2019, 16:19

no i wczoraj podczas jazdy po mieście sprzęgło coraz gorzej działało, aż przestało całkiem działać, musiałem 3 razy ruszać rozrusznikiem ze zgaszonego silnika spod świateł, wróciłem ok. 22 więc próby odpowietrzenia przełożyłem na dzisiaj, niestety sposób z wpompowaniem płynu przez odpowietrznik już nie działa, spróbowałem metody Krzyzak, ale gdy wciskałem wysprzęglik to powietrze się wydostawało przez zbiorniczek przy pompce, generalnie tak jak by wysprzęglik pompował powietrze do zbiorniczka, pewnie jest tak jak jacek11 podejrzewa i tłoczek przy pompce nie wraca na swoje miejsce przez co wchodzi powietrze zamiast płynu.
Jakiej firmy pompę sprzęgła polecicie?
Edit:
wyjąłem pompę sprzęgła i tłoczek w środku chodzi dobrze, tzn. cofa się do pozycji spoczynkowej, rozebrałem na części pierwsze bez zdejmowania zbiorniczka i nie widać żadnych wżerów, na cylindrze widać że jest trochę zużyta (tak jak by zeszła w niektórych miejscach srebrna warstwa), ale jak wlałem płyn w miejscu gdzie idzie przewód metalowy to ciśnienie trzymała, ale nie chciała nabierać płynu ze zbiorniczka.
Oryginalnie jest pompa Nabco japan
Edit2:
Zamówiłem pompę blue print bo sprzedawca miał najkrótszy czas wysyłki, do wyboru były jeszcze abs i jpn w podobnej cenie.
Jak założę pompę to okaże się czy trzeba będzie jeszcze wysprzęglik wymienić.

MichciuGT - 09-10-2019, 19:12

Wymieniłem pompę sprzęgła tak jak mówiłem na blue print, a zamówiłem jeszcze wysprzęglik trw, wczoraj przyszła pompa, dzisiaj wysprzęglik i dopiero dzisiaj się zabrałem za wymianę i wymieniłem oba elementy za jednym zamachem. Zdaje mi się że to była wina wysprzęglika, bo jak go wyjąłem to tłok chodził luźno, przez co nie był szczelny.
Odpowietrzyłem sposobem o którym mówił Krzyzak, dzięki temu można zrobić to samemu. Na początku sprzęgło brało trochę zbyt blisko podłogi, ale jak się kawałek przejechałem to zaczęło działać tak jak powinno, po powrocie do garażu ruszyłem jeszcze wysprzęglikiem, ale nie było już pęcherzyków powietrza. Płyn hamulcowy zalałem dot 4 trw, nie chciało mi się już dzisiaj robić zdjęć.

jacek11 - 09-10-2019, 21:03

Czyli operacja zakończona sukcesem :) Gratulacje. Dałeś radę :)
MichciuGT - 10-10-2019, 17:10

Dzięki, ale najgorsze dopiero przede mną, chciałbym sam wymienić rozrząd, wyczyścić kanały dolotowe, egr, wyczyścić hydropopychacze, zregenerować wtryski, ale to dopiero za jakiś czas jak będę miał trochę doświadczenia, bo zapisałem się na kurs mechanika w szkole weekendowej i trochę zdobędę wiedzy, mam nadzieje że nie popsuje bardziej, tylko poprawie stan silnika.
jacek11 - 10-10-2019, 17:49

MichciuGT, Najbardziej potrzebne są chęci, a Ty jak widać masz ich wystarczająco :) Przydadzą się też jakieś narzędzia, co by było czym kręcić :)
Na forum jest sporo osób chętnych do pomocy, więc z tej strony zaplecze też masz zapewnione :)

MichciuGT - 11-10-2019, 18:19

Miałem pokazać alternator, nie ma naklejki, ale z tego co pamiętam daje max ok. 90-100A
Tak jak pisałem żeby wymienić szczotki trzeba go rozpoławiać bo części ma pod obudową.

areksz121 - 12-10-2019, 09:41

Fotki nie działają.
MichciuGT - 12-10-2019, 10:41

A działają Ci zdjęcia z poprzednich stron?
link do udostępnionych zdjęć: https://photos.app.goo.gl/wP7AZLKgyeu1Tt65A
być może trzeba być zalogowanym w google żeby zobaczyć zdjęcia z albumów bez udostępniania.

MichciuGT - 15-10-2019, 15:15

Zmieniłem dzisiaj olej przy przebiegu 302 285km na Valvoline maxlife 5W30 i filtr oleju mahle, oleju weszło jak zwykle ok. 3l i jest blisko full na bagnecie.
MichciuGT - 23-10-2019, 19:19

Odebrałem dzisiaj Carismę z Solidnego warsztatu, zostały wymienione drzwi kierowcy które okazało się że są z anglika, przez co było więcej roboty, został wymieniony lewy przegub zewnętrzny ruville 25/23 zęby, zdziwiłem się że lewy, bo to było słychać z prawej strony i jak jechało się jako pasażer to było czuć bicie przez podłogę, ale teraz przy skręcaniu o połowę w prawą stronę niema już tego bicia co było.
MichciuGT - 07-12-2019, 13:52

Filmik z drona dookoła samochodu:
https://www.youtube.com/watch?v=mD9umFHa1tM

MichciuGT - 25-01-2020, 17:20

:/
Zawracała mercem i się nie zatrzymała...
Z pierwszych oględzin zderzak, błotnik, nadkole i wahacz do wymiany