To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

LPG - Problem z jazdą na LPG (Check engine - kod błędu P0171)

fuks87 - 18-01-2024, 08:24

Cytat:
No własnie. Wystarczy podejrzeć czasy wtrysków PB, czy jak pracuje na \LPG sie zmeniaja.

Dzwoniłem do serwisu staga. Ogólnopolska infolinia. Panowie po kilku minutach namysłu stwierdzili, że ten sterownik tak ma (co prawda nie pytali mnie o model sterownika) i błąd wynika z charakterystyki pracy urządzenia, można emulować sondę wg nich.

Mam jeszcze jeden pomysł, dam znać co z tego wyszło.

tościk - 18-01-2024, 10:20

fuks87 napisał/a:
Dzwoniłem do serwisu staga. Ogólnopolska infolinia. Panowie po kilku minutach namysłu stwierdzili, że ten sterownik tak ma (co prawda nie pytali mnie o model sterownika) i błąd wynika z charakterystyki pracy urządzenia, można emulować sondę wg nich.

Im więcej historii czytam/słyszę, tym bardziej mam wrażenie, że stag ma trochę w pompce swoich klientów, bo zarówno infolinia jak i autoryzowane serwisy wiecznie od problemów migają się tym, że "ten typ tak ma", "no tak musi być" i tym podobne złote porady.
Emulować sondę zawsze można. Przykryć rdzę farbą też. Ale to nadal problemu nie rozwiąże.

Bzyk_R1 - 18-01-2024, 20:25

Zapraszam na strojenie lpg z AFR na trasie pod obciążeniem. Jak będzie to zrobione jak trzeba to auto przestanie walić CE. Pamiętaj że emulujemy sondy diagnostyczne a nie korekcyjne! Jeżeli błąd dotyczy katalizatorów, wydajności, przepływu, ilości tlenu to jak najbardziej można emulować, jeżeli auto zgłasza problem z mieszanką na lpg to trzeba zająć się dobrze strojeniem a sonda sama się uspokoi.
Krzyzak - 19-01-2024, 07:16

tościk napisał/a:
stag ma trochę w pompce swoich klientów
dokładnie tak jest - mi na poprawę działania instalacji (stag qbox wyłącza się po puszczeniu pedału gazu) zaproponowali podjechać do partacza, który to montował... napisałem im, że on nie potrafił nawet podłączyć prawidłowo czujnika wałka i obroty ściągał z wtryskiwaczy (które są odcinane przy hamowaniu silnikiem) to już się nie odezwali...

z polskich to Alex albo LPGTech - tego ostatniego miałem, petarda, podobno chłopaki odeszli z AC gaz (producent staga) i założyli swoją firmę

fuks87 - 19-01-2024, 09:58

Bzyk_R1 napisał/a:
Zapraszam na strojenie lpg z AFR na trasie pod obciążeniem. Jak będzie to zrobione jak trzeba to auto przestanie walić CE. Pamiętaj że emulujemy sondy diagnostyczne a nie korekcyjne! Jeżeli błąd dotyczy katalizatorów, wydajności, przepływu, ilości tlenu to jak najbardziej można emulować, jeżeli auto zgłasza problem z mieszanką na lpg to trzeba zająć się dobrze strojeniem a sonda sama się uspokoi.

Bzyk_R1, Pomysł emulowania sondy dotyczył tej za katalizatorem czyli zapewne diagnostycznej.
Chętnie bym się umówił na strojenie AFR ale gdzieś bliżej miejsca zamieszkania :)
Błąd dotyczy zbyt ubogiej mieszanki,

Marcino - 19-01-2024, 10:40

fuks87 napisał/a:
Błąd dotyczy zbyt ubogiej mieszanki,

Podłanczasz sie kablem.... klikasz w mnożnik i strzałka dajesz go w górę i obserwujesz.... to robota prosta jak drut. Na jałowym czasy wtrysków PB/LPG.. ech ci gazownicy. Ja tylko raz na gwarancji byłem na serwisie a tak od 13lat robie sam. Kilka aut ustwiłem i wszyscy byli zadowoleni.
wręcz u siebie ostanio obnizałem bo było za bogato. Teraz nawet z japońskim "katanimia" się na zółto check nie swieci. Czasem trzeba reset ECU zrobić przed i na PB pojezdzić bo ma zapamietane.

tościk - 19-01-2024, 10:54

Marcino napisał/a:
Podłanczasz sie kablem...

Nie każdy ma pod ręką kabel i oprogramowanie do LPG pod ręką ;)

fuks87, zawsze możesz poszukać jakiegoś polecanego warsztatu na lpg-forum (chociaż trzeba przyznać, że jest ono dość specyficzne).

CB4W_00 - 19-01-2024, 22:20

Jak instalacja jest na gwarancji i sam się podłączy i zacznie regulować to może być po gwarancji.
Skaner OBD to nie jest jakiś mega koszt do tego aplikacja na smartfona i można podejrzeć jak jest na LPG a jak na benzynie.

Jeżeli sterownik stag jest fizycznie podpięty pod OBD to można podglądać korekty prosto z porgamu AC STAG.

Bzyk_R1 - 20-01-2024, 00:28

Jeżeli uda Wam się kupić działający ze STAGiem interfejs Bluetooth i się połączycie aplikacją w telefonie to dajcie znać, chętnie poczytam. A jeżeli nie chcecie odsyłać ciągle i próbować, to lepiej kupić na kabel i do laptopa.