Nasze Miśki - Outlander PHEV
mohinder - 03-06-2022, 10:13
No to też fajna wersja. A tej kierownicy to nie masz co żałować.
mohinder - 10-06-2022, 12:37
Hejka
Jak sprawa z klimatyzacją? Naprawiłeś? Podeszła ta uzywka?
nemmooo - 16-06-2022, 20:44
OK, chwilę to trwało ale udało się ogarnać klimię:D używka z allegro za 395 plus płyta pod sprężarkę, wygląda na to że ktoś testował możliwości terenowe Miśka, osłona spodu była pęknięta i nie było tego widać i sprężarka była walnięta tak że w środku się coś się pokrzywiło i zatarło. Najważniejsze że się udało.
Mam teraz tylko jedną zagadkę. WatchDog wcześniej pokazywał że różnica temp na modułach to maks 2 stopnie, teraz pokazuje nawet 7! Mam podejrzenie że układ chłodzenia baterii nie zostął poprawnie odpowietrzony. Pytanie czy przy wymianie sprężarki był on otwierany? Po weekendzie majowym będę jechał reklamować usługę wymiany.
mohinder - 16-06-2022, 21:40
Z tego co wiem, to w samej baterii jest po prostu część klimatyzacji i wygląda to jak chłodnica czyli parownik. Może w baterii nie działa wentylator i nie rozprowadza powietrza odpowiednio? Przypuszczam, że da się wymusić włączenie tego wentylatora z komputera diagnostycznego i wtedy będzie wiadomo. Jest na youtube filmik jak facet rozbiera baterię i wymienia właśnie ten parownik bo był nieszczelny.
https://youtu.be/QiMar5BTe80
nemmooo - 16-06-2022, 21:57
wentylator działa, bo zmienia się dźwięk i zmienia się też wskazanie użycia wentylatora w watchdogu. Przed wymianą klimy nawet przy uszkodzonej sprężarce bateria była ciepła (31-35 st) ale nie było takiego rozrzutu, max 2 st. Teraz przód baterii na 32-35 tył na 27-28
mohinder - 17-06-2022, 09:03
Jak nie zapomnę to sprawdzę w czasie jazdy. Patrząc w historie baterii w phevwatchdog to mam w okolicach 20 minimum i 24 maximum i to chyba największa różnica jaka znalazłem czyli te 4 stopnie.
nemmooo - 17-06-2022, 21:52
Dziś już było lepiej tzn rozrzut w granicy 4 stopni temp po ładowaniu 27-31 i podczas jazdy (140km) nie poszło wyżej. Zobaczmy jak to będzie wyglądało, na razie bez paniki:D
mohinder - 18-06-2022, 16:11
Sprawdziłem ale podczas spokojnej jazdy po mieście. Maksymalna różnica 2 stopnie.
Bartekkita - 06-08-2022, 23:50
Super, że dokładnie opisujesz samochód w temacie. Przydałby się tylko jakieś fotki Graty z zakupu i bezawaryjności.
mohinder - 07-08-2022, 12:38
Bartekkita do kogo to było? Jak do mnie to coś więcej jeszcze napiszę.
Samochód mam od poczatku marcca, zrobiłem przy nim dwie akcje serwisowe (wymiana tylnych zacisków hamulcowych i jakiś upgrade softu do wifi co dało 14-to znakowe hasło zamiast 10-cio znakowego). To było darmowe jako własnie akcje serwisowe. Dodatkowo w serwisie robiłem jeden serwis (świece, olej, filtry) i wymieniałem u nich mocowanie tylnego silnika bo było urwane. Resztę robiłem sam czyli wymiana tarcz i klocków z przodu i z tyłu, pomalowałem zaciski, i jakies tam drobiazgi. Dołożyłem PHEV Box, gniazda USB Quick charge.
Jeden problem jaki miałem do tej pory to akumulator 12V. Samochód ładował sie w pracy z ładowarki na parkingu i po pracy chciałem uruchomić a tu kuku, Napięcie na akumulatorze 5V i nie uruchomi sie samochód. Po podpięciu 12V od kolegi udało sie uruchomić. Teraz wożę w samochodzie power bank z opcja uruchamiania samochodu. Bałem się postoju auta na parkingu lotniskowym przez dwa tygodnie ale uruchomił sie bez problemu. Akumulator 12V chciałem wymieniać bo myslałem że to z nim jest juz krucho ale okazało się, że daje radę 14 dni na parkingu więc na razie zostaje. Uzbroiłem sie software i hardware i zrobiłem procedurę DBCAM w celu sprawdzenia rzeczywistej pojemości baterii.
Aha wymieniłem jeszcze gumy satabilizatorów czyli przednie i tylne, bo moje skrzypiały. Robota dosyc łatwa a koszty oryginalnych gum w serwisie bardzo niskie.
Teraz czekam na finanse i oddam felgi 16" do odnowienia (kupiłem używane) i oczywiście nowe opony na nie przyjdą. Te co są 18" będą sobie leżeć w przydasiku.
Hugo - 07-08-2022, 12:59
mohinder, 16" felgi są do tego auta? To z ciekawości jakie tam są hamulce, pewnie takie same dwutłoczkowe zaciski jak w O1 i O2.
mohinder - 07-08-2022, 13:08
Nie wiem czy takie same. Samochód ma homologację na 16" i 18".
Tak wygląda ta 16". Załozyłem żeby sprawdzić czy pasuje i pasuje.
https://photos.app.goo.gl/smidXjb4mvtHSQtb9
A tu kilka zdjęć auta
https://photos.app.goo.gl/PqHJ2fgop9ayEwjF8
Hugo - 07-08-2022, 16:48
No jak nic zaciski dwutłoczkow, które montują już od czasów 3000gt, czyli od początku lat 90-tych i te tarczki 294/44 lub 26 mm. Katastrofa, hamuje to jakoś?
mohinder - 07-08-2022, 18:26
Ja nie mam najmniejszych problemów z hamowaniem i nawet powiem duzo lepiej hamuje niż Suzuki Grand Vitara II którą miałem wcześniej.
Krzyzak - 08-08-2022, 07:31
Hugo napisał/a: | od początku lat 90-tych | w 80-ych też były, nie wiem czy wcześniej...
|
|
|