Forum ogólne - Organizujemy protest, przeciw wysokiej akcyzie na paliwa!!!
Robson86 - 17-05-2007, 11:52
Meteo napisał/a: | Panowie przejdzmy do sedna sprawy |
czyli co jaka data by nas interesowala
3eba pomyslec wczesniej i jak najszybciej dac znac innym klubom itp
heh ...w koncu w kupie sila, kupy nikt nie ruszy
Pozdroo
Anonymous - 17-05-2007, 11:53
Robson86 napisał/a: | Meteo napisał/a: | Panowie przejdzmy do sedna sprawy |
czyli co jaka data by nas interesowala
3eba pomyslec wczesniej i jak najszybciej dac znac innym klubom itp
Pozdroo |
Mysle ze cos ok poczatku czerwca wchodzilo by w gre bo troche czasu potrzeba na rozglos takiej akcji ale to zobaczymy co jeszcze inni powiedza
Ja prpoponuje 1 CZERWCA 2007 Co Wy na to ?
Robson86 - 17-05-2007, 12:02
Meteo napisał/a: | Ja prpoponuje 1 CZERWCA 2007 Co Wy na to ? |
Mi pasuje. Piatek koncowka tygodnia=>powinno byc jak najbardziej ok
Meteo napisał/a: | bo troche czasu potrzeba na rozglos takiej akcji |
wiec 3eba sie pomalutku spieszyc, nie duzo czasu zostalo
Pozdroo
akbi - 17-05-2007, 12:06
Meteo napisał/a: | Ja prpoponuje 1 CZERWCA 2007 Co Wy na to ? |
hm ... a ja proponuje przez CAŁY CZERWIEC nie kupować na tych dwóch stacjach ORLEN i LOTOS
nawet jak ktoś regularnie tam tankuje i przeżuci się na miesiąc gdzieś indziej to nie sądzą aby finansowo stracił więcej niż 10zł
szczeslaw - 17-05-2007, 12:09
minimus napisał/a: | Nie no, nie zrozumiałeś prostego tekstu. Czarne na białym stoi. O akcyzie pisze bezpośrednio przed. |
Odpowiem tylko szybciutko na to.
Wiem, że napisałeś o akcyzie. Ale jeżeli chodzi o ceny paliw w Polsce, to mnie po prostu telepie jak ktoś używa argumentu o "wysokich cenach na rynkach światowych". To jest tylko mydlenie oczu.
Po pierwsze: baryłka na 159l. Jeżeli to sobie ładnie poprzeliczamy, to wychodzi, że różnica w cenie 1l między ceną baryłki 60$ a 70$ to ok. 17gr. U nas wystarczy, że ropa pójdzie o 2 dolary w górę i cena benzyny rośnie o 20-30gr.
Po drugie: ceny na rynkach światowych są w pewnym sensie wymówką - cały obrót ropą na świecie opiera się na kontraktach długoterminowych i dokonywany jest po wcześniej wynegocjowanych cenach.
Dlatego usprawiedliwianie wzrostu ceny benzyny na stacji benzynowej o 80gr w ostatnim czasie, wzrostem ceny ropy nawet o 10$ to jest robienie z nas idiotów.
Anonymous - 17-05-2007, 12:10
akbi napisał/a: | Meteo napisał/a: | Ja prpoponuje 1 CZERWCA 2007 Co Wy na to ? |
hm ... a ja proponuje przez CAŁY CZERWIEC nie kupować na tych dwóch stacjach ORLEN i LOTOS
nawet jak ktoś regularnie tam tankuje i przeżuci się na miesiąc gdzieś indziej to nie sądzą aby finansowo stracił więcej niż 10zł |
Sęk w tym że na tym również nei stracą koncerny - swoje i tak sprzedadzą innym stacjom. Jedynymi poszkodowanymi będą pracownicy stacji, którzy w sumie nie są niczemu winni...
pozdrowionka
cieplul
Adaho_krak - 17-05-2007, 12:20
akbi napisał/a: | przez CAŁY CZERWIEC nie kupować na tych dwóch stacjach ORLEN i LOTOS |
ja wogóle nie tankuje na tych dwóch stacjach, bojkotuje ich od dawna
U nas taki protest nie ma szans na powodzenie, oleją nas jednym słowem.
U nas w Polsce trzeba ostro wysypać zboże, zablokować duże miasta najlepiej w piątek w godzinach szczytu. Takie akcje mają odzew, paplanine i lekkie ruchy w stylu nie tankuje dziś, pozostają bez odzewu.
szczeslaw - 17-05-2007, 12:22
Panowie zaczekajcie z terminem, aż ustalimy formę.
Moim zdaniem blokada sejmu czy siedziby rządu jest o tyle lepsza, że nie potrzebujemy aż tyle ludzi - na bardzo duży protest wystarczy już parę tysięcy osób. To chyba jesteśmy w stanie zorganizować?
Nawet jeżeli zdecydujemy się na bojkot stacji benzynowych konkretnych koncernów, to:
a) zrekompensują sobie to zwiększoną sprzedażą hurtową do innych stacji
b) nie wciągniemy w to wszystkich kierowców, podejrzewam, że nawet nie większość - nie będzie to dla koncernów wystarczająco odczuwalne
A dlaczego mówię, żeby zaczekać z terminem?
Chodzi o to, żeby wybrać taki termin, kiedy protest będzie najbardziej uciążliwy.
Jeżeli np. zdecydujemy się protestować w W-wie, to wybierzmy np. taki termin, kiedy premier będzie miał jakieś ważne spotkanie. Jak nie będzie w stanie na nie dotrzeć z powodu blokady, to nas zauważy.
akbi - 17-05-2007, 12:27
cieplul napisał/a: | Sęk w tym że na tym również nei stracą koncerny - swoje i tak sprzedadzą innym stacjom. Jedynymi poszkodowanymi będą pracownicy stacji, którzy w sumie nie są niczemu winni... |
no wiesz ... jakby mieli na utrzymaniu niczemu nie potrzebne stacje to może by się zastanowili ... nie mniej jednak myślę że głównie trzeba pier....ć w rząd , bo ta akcyza jest CHORA !!! jak i inne debilne opłaty związane chociażby z życiem obywatela, a ostatnio co mnie dotknęło - z rejestracją pojazdu
50 zł dowód tymczasowy
50zł kolejny dowód tymczasowy
500 zł podatek ekologiczny za przyszłe złowoanie pojazdu (a co z tą wpłątą jak auto sprzedam na Ukraine ... nie wiedzą)
30 zł prowizja za przelew powyższego !!!
75 zł książka pojazdu
50 zł znaczek na szybe
... i coś tam jeszcze ... nie liczę w ogóle już akcyzy
.... Proponuje może, abyśmy wszyscy ze Strykowa w sierpniu pojechali na jeden dzień postać przed Wiejską
Adaho_krak - 17-05-2007, 12:27
Ja jestem za oprotestowaniem sejmu i równolegle zablokować większe miasta w strategicznych punktach.
Anonymous - 17-05-2007, 13:16
Chlopaki bedzie o nas w TVN24 bo Rafal wlasnie mi mowil ze spotkal gdzies na miescie gosci z TVN24 i pytali sie go co mysli na temat cen paliwa w Polsce i powiedzial o naszje planowanej akcji Co Wy na to ? jak Rafal bedzie w domu to napisze wszystkie szczegoly :D:D:D:D
cider55 - 17-05-2007, 13:22 Temat postu: protest przeciw akcyzie witam kolegów zgadzam się z Szczeslawem i Adaho oraz innymi zróbmy blokadę" wiejskiej"i pokrewnych instytucji decydentów pozdrowienia i dobrej przyczepności podczas jazdy.
szczeslaw - 17-05-2007, 13:30
Meteo, rewelacyjne info
Czekam na szczegóły.
Anonymous - 17-05-2007, 15:06
adaho_krak napisał/a: | Ja jestem za oprotestowaniem sejmu i równolegle zablokować większe miasta w strategicznych punktach. |
Zablokować urzędy Państwowe jak najbardziej ale blokowanie dużych skrzyżowań rond itd - bez sensu. Przez takie działanie uprzykrzymy życie tylko innym kierowcom notabene też narzekającym na drogie paliwo. Co gorsza jeszcze jakaś karetka gdzieś utknie i bedziemy mieli kuku.
Rafal_Szczecin - 17-05-2007, 15:45
Witam
to prawda co napisal Mateusz. tak wiec idac dzis do urzedu ( odebrac zabrany dowod rejestracyjny ) napotkalismy ( bylem z ojcem ) pana z TVN 24, ktory byl wraz z kamerzysta , zadal nam pytanie co sadzimy o cenach paliw, papa rafi tylko zlapal sie za glowe, po czym ja gdzies tam zza kamery powiedzialem, zeby powiedzial o akcji protestacyjnej jaka beda szykowac mitsumaniaki . temat ten tak zaciekawil redaktora, ze zadal mi kilka pytan, miedzy innymi jak ta akcje bedzie polegac, wyjasnilem ze ludzie beda wysylac do znajomych maile o protescie, a ich znajomi beda je wysylac do swoich , i tak w kolko, zapytal na kiedy planowana jest akcja, po czym dodalem ze najprawdopodobniej na 1 czerwca ( tak wyczytalem na forum - pozdro Mati ) , redaktor zapytal takze, czy bedzie to akcja czysto miejsca czy tez moze ogolnopolska, powiedzialem ze ogolnopolska . oraz, ze wszystko jest jeszcze w toku rozmow i przygotowan hihi papa od siebie dodal, ze miesiecznie robi po ok 3500 km , i ze mysli nad zmiana na diesla hihi
ogolnie to chyba ze 3 razy powiedzialem, ze jestesmy z MitsuManiakow ( reklama dla klubu )
pzdr. i chyba trzeba cos zaczca z tym robic
|
|
|