To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Palm z GPS vs ori navi

Anonymous - 05-06-2006, 22:15

ja uzywalem/uzywam acera n35 i ten model do nawigacji jest naprawde extra, mam w nim wgrana automape, tomtoma z cala europa i destinatora z mapami UK i danii.
co do wlasciwosci typowo palmowych sie nie wypowiadam bo oprocz navi uzywalem go do grania w pasjansa :-) ale w linku ktory podalem mozesz sobie poczytac bardzo fachowe rady i znalezdz duzo danych, jest nawet ranking.
we wrzesniu wyjezdzam do usa i potrzebuje palma ktory daje dostep do netu, asus to ma, acer nie ale za to acer ma wyswietlacz qvga, asus vga.
zreszta za bardzo sie na palmach nie znam wiec nie bede sie wymadrzal :-) i polecam raz jeszcze link.

stanik - 05-06-2006, 22:50

Witam
Ja w weekend wybralem sie do Wejherowa i z powrotem i na ta traske pozyczylem w ramach testow (bo tez chodzi mi i tacie kupienie czegos takiego) palma (a dokladnie iPaq'a) HP 2200 (o ile sie nie myle, moze z dokladnoscia do jakiejs ostatniej cyferki). Do tego dostalem nadajnik Rikaline na kabelku. W palmie byla wgrana automapa. Obsluga banalna, zalapalem w 3 sekundy o co chodzi. W trasie, jesli ktos jezdzi stalymi trasami malo przydatne. jego pozytecznosc dopiero doecenilem jak mialem przejechac przez gdans. Dokladnosc do kilku metrow powodowala ze male odstepstwo od wytyczonej trasy i juz wyznaczala nowa i znow sie wracalo na stara trase. Do tego mowi zeby trzymac sie lewego pasa. W miescie gdzie jest duzo skretow itp mowi tez o lukach, takze po tym tez mozna sie zorietowac czy wszystko OK.
na odcinku 700 km pomylila sie dwa razy. raz pomimo ze jechalismy zgodnie zwyznaczona trasa (Warszwawa - gdansk) to powiedziala ze zjechalismy z trasy i wyznacza nowa. A drugi raz w gdansku powiedziala kobitka ze bedzie luk w prawo a ja przed soba widze skrzyzowanie. I to byly jedyne dwa bledy.
ogolnie wrazenia takie ze jak dla mnie to szkoda 2 tys pln zeby posluchac dwa razy w roku ze mam "95 km prosto" a po 95 km i przejechaniu jakiegos skrzyzowania glownego dalej "prosto przez 113km" A wydac 2 tys pln zeby przejechac przez krakow albo gdans dwa razy w roku to chyba troche za drogo.
ale ogolnie jakbym mial tyle na wydanie obecnie to taki zestawik jak najbardziej powaznie bralbym pod uwage. nic sie nie zawiesilo, obsluga super, glosnosc tez (no moze wada jest to ze powinno byc jakos sprzezone z radiem, ktore powinno sie przyciszyc jak kobitka cos mowi, bo tak jak podkrecilem ciut glosniej radio to juz nie slyszalem co do mnie mowi (prosto, prosto, prosto....).
Pozdrawiam

Anonymous - 06-06-2006, 17:46

Hm 1100zl za tego acera to troche drogo... no chyba, ze masz go od razu z oryginalna mapa, to ok :)

Ja jutro/pojutrze kupuje P550, ktory ma takze wirelessa. Koszt to 1250zl brutto.
Kupilbym dzisiaj, ale jeszcze go nie ma w sklepach :) Premiera 7 czerwca :)

M.

Serek - 06-06-2006, 17:50

Majki ? Z mapami, czy bez ?
Anonymous - 06-06-2006, 22:31

nie sztuka jest kupic palma z navi bo wystarczy sobie wrzucic skapca.pl i juz mozna sobie wybierac w ofertach cenowych, sztuka jest kupic palma ktory bedzie spelnial swoje zadania czyli z mapami.
np zeby wgrac calego tomtoma potrzebna jest karta 2gb no i tego tomtoma trzeba skads wziac :-) jesli ktos kupi tt w sklepie za jedyne 700zl to owszem moze sobie wgrywac to co akurat jest mu potrzebe np. benelux lub UK i starczy mu karta 512 ale zeby miec wszystko to trzeba conajmniej 2gb.
majki zebym mial oryginalne mapy ktore mam wgrane to ten zestaw bylby 2,5 raza drozszy conajmniej :D , zreszta i tak jest w 99% sprzedany.

Anonymous - 07-06-2006, 12:26

Nie, map nie kupuje, poki co 'pozycze' :|
Potrzebuje tylko automape XL, ktora na P550 daje sie zaladowac bez zadnych dodatkowych kart SD itp. wiec jest git. Do tego ma bluetooth (wiec bedzie dzialalo jak zestaw glosnomowiacy w aucie) i wirelessa (mi sie przyda do sprawdzania poczty w miescie przy hot spotach).

Jestem zdecydowany i kupuje dzisiaj lub jutro za 1247brutto. No chyba, ze ktos zna lepsza oferte albo ma jakies informacje, ktore moglyby mnei powstrzymac? :)

M.

Serek - 07-06-2006, 18:53

Artur, jak dla mnie tylko mapa Polski w dobrym wydaniu. Nic więcej. Nie potrzebuję map europejskich, jedynie naszą poza tym na Palmie sprawdzę notes, zapiski, coś obejrzę, posłucham, itd. Zależy mi na niedrogim zestawie bez bajerów, typu wireless, chociaż bluetotoh przydałby się. Coś sprawdzonego, żadnego wynalazku co będzie się wieszał, zgrzytał...
Majki - czy ten P550 ma w zestawie coś więcej niż ładowarkę?

Anonymous - 07-06-2006, 19:11

Ciezko powiedziec, bo jeszcze w sklepach tego nie ma (ma byc jutro ew. w piatek), ael sadzac po mlodszym bracie (bez bloototha i wirelessa - P350 - taki sam wyglad) to w zestawie sa:
- Urządzenie MIO P350 z rysikiem
- Holder do montowania w samochodzie
- Ładowarka stacjonarna AC/DC z dwoma wymiennymi końcówkami (w standardzie europejskim i "angielskim")
- Ładowarka samochodowa
- Kabel USB do synchronizacji z PC

M.

Anonymous - 07-06-2006, 22:56

ten mio jest na allegro i mozna sobie o nim poczytac
cyt. z aukcji
Akcesoria w zestawie
- Urządzenie MIO P550 z rysikiem
- Holder do montowania w samochodzie
- Ładowarka stacjonarna AC/DC z dwoma wymiennymi końcówkami (w standardzie europejskim i "angielskim")
- Ładowarka samochodowa
- Kabel USB do synchronizacji z PC

Anonymous - 08-06-2006, 09:25

No przeciez wlasnie to wkleilem na forum 3 godziny wczesniej ;/
Anonymous - 08-06-2006, 11:16

ale sadzac po twojej wypowiedzi odnosilo sie to do mlodszego brata mio czyli p350 ;/
Anonymous - 08-06-2006, 16:03

Aaa ups, no niewazne, w kazdym badz razie to bedzie w zestawie :)
Jutro odbieram, na 90% ma przyjsc kurier.
Btw, ma ktos automape XL? Chcialbym przetestowac...

Anonymous - 08-06-2006, 23:28

Czy takiego palma z odbiornikiem GPS to trzeba zamontować pod szyba, lub wysoko na konsoli, czy wystarczy gdzieś niżej, np. na półeczce. Czy nie będzie wtedy problemów z odbiorem?
W takim małym palmie to pewno jest mały głośnik i chrypi te polecenia głosowe. Czy się może mylę?

Bartek - 12-06-2006, 14:26

Mam pytania do palmoznawców:

Pożyczyłem od kupla palme z automapą.... palma nie jest najświeższa, mapa też..... i mam problem, z którym nie spotkałem się w stacjonarnych sprzętach - W pobliżu wysokich budynków (np. rondo ONZ w Wawce) dostaje świra i twierdzi, że zjechałem z wytyczonej trasy..... Palma ma 12-kanałowego GPSa

Pytania:
czy 20 kanałowy GPS też robi takie numery?
czy "stacjonarny" odbiornik tzn. zewnętrzny na BT, zamiast wbudowanego rozwiązuje ten problem?
:?:

Anonymous - 12-06-2006, 14:46

bartek zobacz w opcjach automapy masz zaznaczone "przyklejaj do drogi" czy jakos tak.
mi czasem potrafilo wskoczyc na inna ulice ale tylko podczas postoju, na przejezdzanych rondach jeszcze nigdy.