Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Chłodnica przecieka.
loki7777 - 04-12-2008, 13:11
Narazie zakupie termostat i wymienie - napewno nie zaszkodzi;) Temperatura skoczyla na 60-70% i tak sobie skakala. Autko doszlo do polowy w pare minut.
Ile plynu ubedzie przy wymianie termostatu - czy tez nie ubedzie?
[ Dodano: 05-12-2008, 19:52 ]
Pozwole sobie odpisac. Termostat wymieniony temperatura sie ustabilizowala na ok 55% - nie skacze powyzej. Chlodnica byla calusienka pusta, termostat nie byl sprawdzony, bo sruby cholernie mocno trzymaly.
Jedyne co mnie zastanawia to to,ze nie pobiera plyny ze zbiorniczka wyrownawczego (jutro sprawdze to doglebnie)
Jutro odlacze akumulator i wymrugam sobie bledy, bo po wymianie zapalila sie podczas jazdy kontrolka check engine, a nastepnie po ok 500-1000m zgasla.
Czy przy wymianie filtra paliwa wskazana jest nauka obrotow - wiem ze poruszam 3 sprawy w 1 watku, ale szkoda marnowac pojemnosc dyskow;)
Dlatego chce tez to zrobic bo chyba pali z 8,5 - nie wiem czy przyczyna tego moze byc slabe paliwo - tankowane na shellu czy wlasnie problemy z termostatem. Sam filtr jest dobrze zamocowany.
PS. Sprawdzilem termostat wrzucajac go do wody o temp 100*(po prostu wrzatek, bo nie mam takiego termometru);) otwiera sie ale tak na ok 6mm(wg manuala >8 mm) do tego ta czesc ktora sie unosi zawadza o srodek - ladnie to widac bo jest miedziany i jest wyryty z jednej strony.
Maly edit - jak wrzucam na luz(i chyba na ostrych zakretach tez;) to wskazowka temperatury wychyla sie na 60% po wrzuceniu biegu wraca do "poziomu" co moze byc przyczyna tego stanu?
[ Dodano: 06-05-2009, 14:10 ]
Kolejny edit, temperatura na luzi skacze w gore, do 80% i dalej nie idzie, potem ladnie wraca do 45% lub nawet 40%, czyli nizej niz powinna. Dzis zakupilem czujnik temperatury plynu chlodzacego i go wymienie. Zastanawiam sie jeszcze nad kolejna wymiana termostatu, bo mzoe faktycznie jest wadliwy oraz na ponownym, prawidlowym odpowietrzeniem ukladu. Ale z tym bede sie bawil dopiero w weekend.
[ Dodano: 11-05-2009, 19:28 ]
Dobra rozwalilem problem - czujnik temperatury. Objawy padania dziwne ale juz jest ok. Ufff koniec nerwow a tylko 19,20 - firma KW (nie znam, jakas wloska)
Anonymous - 08-07-2009, 09:58
Odnowię temat,
Po pracy zastałem Miśka z plamą wody. Klimy nie używałem więc podejrzenie padło na chłodnicę.
Na szczęście okazało się, że to obejma i skończyło się na wydanych kilku złotych plus nowy płyn. Polecam zwrócić uwagę na jej stan u Was.
Pozdrawiam
michu8080 - 27-09-2009, 20:44
Pozwolę sobie też dołączyć się do tematu. Otóż miałem problemy z temperaturą, była w normie nagle rosła prawie na maksa - szczególnie podczas załączenia klimy - później znowu opadała. Najpierw wymieniłem termostat nic nie dało, później pompę wodną jakiś czas było ok. Teraz znowu zaczyna szaleć tylko już nie tak intensywnie, dodam że mam lekko pękniętą chłodnicę właśnie w tym miejscu gdzie opisywał cocoo24 bardzo trudno to uszczelnić. Nie wiem co z tym zrobić i pomysły mi się skończyły. pozdr
loki7777 - 27-09-2009, 20:49
Zawsze z jajkiem mozna sprobowac ale to juz ostatecznosc:) Do wymiany zostal ci jeszcze czujnik temperatury:)
mkm - 30-09-2009, 02:37
loki7777 napisał/a: | Zawsze z jajkiem mozna sprobowac ale to juz ostatecznosc:) |
Czy moglbys rozwinac ta mysl? Czy to patent z serii "musztarda"?
loki7777 - 30-09-2009, 09:55
To jest patent na krotka mete (samo bialko sie zetnie i zapelni dziure, pod warunkiem ze nie jest duza, ale to dotyczy raczej chlodnicy a nie styku z obudowa), w google sporo o tym jest, ale to raczej taka abstrakcja. Mozna spawac plastik do obudowy chlodnicy ale z tego co czytalem tez dlugo nie pociagnie.
TESTER - 01-10-2009, 08:43
Są w sprzedaźy różne specyfiki do uszczelniania chłodnic, o choćby taki;
http://moto.allegro.pl/it...niezawodny.html
Piwor - 04-10-2009, 11:54
Przecieka chłodnica? To wymień. Ze 2 miesiące temu naprawiałem głowicę po uszczelnieniu. W tamtym przypadku uszczelniła się permanentnie chłodniczka oleju.
kris80 - 06-11-2009, 23:48
Witam, mam pytanie jak zdjąć chłodnicę? Wystarczy odkręcić tylko te 2 uchwytu pod maską, które ją trzymają czy jest jeszcze gdzieś przykręcona?. W sumie to chodzi mi o to zeby ja podnieść o kilka centymetrów żeby móc oczyścić i zamalować belke która jest pod nią bo jest juz mocno skorodowana.
Piwor - 07-11-2009, 03:52
kris80 napisał/a: | Wystarczy odkręcić tylko te 2 uchwytu pod maską, które ją trzymają |
Tak.
adaśko - 07-11-2009, 09:15
dołącze sie do tematu wymieniałem płyn w chłodnicy i zmiesciło mi sie tylko około 4 litrów a wiem ze powinno wejsc 6 litrów wiec nie wiem o co chodzi czyżby zapowietrzył sie układ??
robertdg - 07-11-2009, 15:12
adaśko, z wymiana płynu to troszke skomplikowana sprawa, bo niegdy do konca nie spuscisz plynu z bloku czy narzewnicy, nawet wydmuchujac cisnieniem, dlatego tez najlepiej byloby abys zmierzyl glikometrem wlasciwosci plynu po wymianie, oczywiscie pilnuj stanu zeby byl, bo po wymianie na poczatku mozesz miec stan maks, a jak sie silnik nagrzeje i ostudzi to bedzie Ci brakowalo plynu, układ chłodzenia jest samoodpowietrzalny, wiec odpowietrza sie w trakcie pracy, przy wymianie plynu termostat jest zamkniety dlatego nie latwo uzupelnic pelny obieg, zrob tak jak napisalem, uruchom silnik, poczekaj az sie nagrzeje do momentu wlaczenia wentylatorów, a jak ostygnie sprawdz poziom plynu, ewentualnie uzupelnij.
|
|
|