To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - FELGI

Anonymous - 03-09-2007, 14:16

Ponieważ ja będę zakładał do mojego putka 16" to wybiorę którąś z tych:

Dezent F
Dezent M

Dotz Luxor - mój typ najprawdopodobniej

stanik - 03-09-2007, 14:35

Co prawda nie na Outku, ale na rodziców GV, ale da to jakiś pogląd jak się prezentują na żywo, są założone takie felgi:

ATT 640 Czarne

a tak się prezentują na autku:

Jest jeszcze wersja cała srebrna tych felg.
Co do tych konkretnych to moja rada jest taka, że jak się bierze takie cieniowane felgi to trzeba brać większy rozmiar, bo te cienie powodują, że optycznie felga wydaje się mniejsza.

Pozdrawiam

EDIT:

I na zime preferuję tylko alu, albowiem ponieważ, felgi stalowe po kilku sezonach rdzewieją i trzeba je malować/zabezpieczać. A na alu jak nawet pojawi się jakiś mały odprysk to nadal wyglądają ładnie, a nie czarne w rude łatki... a na lato jest i tak letni komplet.

Gene - 03-09-2007, 15:05

Rety... nie masz klopotu z tymi felgami na GV? To obrecze nie do auta terenowego a Suza wyglada na nich jak kolos na glinianych nogach. Same felgi ladne ale do duzego wozu moim zdaniem nie pasuja.
stanik - 03-09-2007, 15:19

a jakiego rodzaju kłopoty miałyby to być?

Pozdrawiam

Gene - 03-09-2007, 15:22

stanik napisał/a:
a jakiego rodzaju kłopoty miałyby to być?

Pozdrawiam

Czy sie nie krzywia, odksztalcaja lub tym podobne. Nie wiem jaka GV ma mase ale swoje na pewno wazy.

stanik - 03-09-2007, 15:29

Gene napisał/a:
Czy sie nie krzywia, odksztalcaja lub tym podobne. Nie wiem jaka GV ma mase ale swoje na pewno wazy.

masa to około 1600 kg.
To jeśli o takie problemy chodzi to zero problemów. Spisują się znakomicie.
Te ze zdjęcia to wersja na zimę 16" i wyższy profil opony. Na lato jest fabryczny komplet 17".
I autko jeśli już jeździ w terenie to praktycznie tylko po kopnym piachu.
Pozdrawiam

Gene - 03-09-2007, 15:30

z tego wynika, ze i na Olku beda robic :wink:
Anonymous - 03-09-2007, 18:07

ATT sa dobrej jakosci i maja niepodwazalna zalete, cene :D A sa to felgi produkcji rodzimej :wink:
Anonymous - 05-09-2007, 21:26

Poglądałem "moje" zimowe 16" i jakoś tak się małe wydają....
Nie będę zakładał na zimę 18". Pozostały mi więc 17" - myślę, że będzie optymalnie.
Mam natomiast pewien problem.
Oryginalne letnie są 18"x7".
Większość 17" to jednak szerokość 7,5 lub 8". ET w granicach 38(jak w oryginale) lub 40.
Podpowiedzcie proszę czy 17x7,5" z ET=40 będzie pasowała?. Na stronach firm produkujących felgi taki rozmiar jest przewidziany również do outlandera II. Zastanawia mnie jednak , że w felgach o tym rozmiarze (jako zalecanych - wybranych przez konfigurator) pojawiają się również felgi z ET nawet 48.
Mogę zrozumieć , że 38 i 40 to nie jest wielka róznica, ale wydaje mi się, że 48 to zbyt dużo...choć trafiają się również jakieś dziwolągi mające ET poniżej 30.
A może to zależy od konkretnej felgi. Ale jeśli skoro tak , to po co podawać ten parametr???
Liczę na Waszą wiedzę i podpowiedź. :)

Anonymous - 07-09-2007, 08:23

ET to odsadzenie felgi. Mniejsze to felga bardziej bedzie wystawac na zew. Liczy sie tez konstrukcja felgi, niektore maja taki ksztalt ze wlasnie mimo mnieszjego/wiekszego ET pasuja idealnie. Nic nie zastapi przymierzenia felgi na aucie :]
Anonymous - 20-09-2007, 16:25

Witam!
Rozgladam sie za felgami na zime do nowego outlandera i dzieki Wam wiem juz jaki powinien byc rozstaw srub i ET. Mam jeszcze pytanie jaka powinna byc średnica otworu centrującego?
Pozdrawiam

Michał

Anonymous - 25-09-2007, 19:49

byłem dzisiaj u specjalisty - wulkanizatora i doradził mi ze na zime lepsze sa 16" - dokładnie to maja mniejsze opory no tak mowił wiec pozostane na zime przy fabrycznych 16" ale na lato... heheh :D :D :D
a oponki zamowiłem Fuldy :wink:

Hiszpan - 17-10-2007, 01:16

Zima coraz bliżej - jeżeli ktoś z Was już kupił nowe felgi i opony na zimę do Outka II - proszę o jakieś fotki, bo ja wciąż nie mogę się zdecydować :?
Anonymous - 17-10-2007, 08:58

możesz sobie sam przymierzyć:

http://www.alcar.pl/4267_PL

Hiszpan - 17-10-2007, 09:39

Wiem, wiem - widziałem, czytałem
Outek w konfiguratorze ze swoim szarym kolorem zamiast czarnego trochę blado wygląda, ale zdjęcia, które można oglądnąć w dziale SUV/off road już są niczego sobie - po prostu oddają rzeczywistość.